Geride yenilmez bir ruh bıraktılar

Yurt Dışı Haberleri —

14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçileri

14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçileri

  • Almanya’nın Saarbrücken, Wuppertal, Nürnberg, Darmstadt, Münih, Freiburg, Duisburg ve Heilbronn kentlerinde düzenlenen etkinliklerle 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçileri anıldı.

 

Saarbrücken DTKM merkezinde 14 Temmuz direnişinin yaratıcıları ve Kürt halkının öncü kahramanları olan Mehmet Hayri Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek demokrasi şehitleri anıldı.

Wuppertal’da sinevizyon gösteriminin yapıldığı anmada 14 Temmuz direnişinin özgürlük mücadelesi açısından yarattığı gelişmeler ele alındı.

Nürnberg’deki anma ise “NATO'nun bütün teknik gücünü arkasına alarak ülkemizi işgal etmek isteyen faşizme karşı tıpkı 14 temmuz direnişçilerin Türk faşist mahkemelerin de seslenişi gibi ‘Bu egemenliğe karşı bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi vermek her bilinçli ve dürüst Kürdistan insanının görevidir.’ Bu çağrı bugün fazlasıyla geçerlidir" denildi.

Darmstadt DTKM’nin düzenlediği anma Diyarbakır zindanında işkenceden geçmiş olan İhsan Gedik “Dünyanın birçok cezaevinde işkenceler, katliamlar olmuştur. Ama hiçbiri Diyarbakır zindanlarında yapılanın onda biri bile değildir. Türk devletinin Kürt halkına yaşattığı zulme karşı Hayrilerin büyük direnişi, Kürt halkına büyük bir uyanış ve direnme ve PKK’lileşme ruhu getirmiştir” dedi.
Münih'de düzenlenen anmaya katılan siyasetçi Faysal Sarıyıldız, “Bu ayda binlerce kahraman özgürlük mücadelesinin amacına ulaşması için canını feda etti” dedi.

Freiburg'daki anmaya Kürt siyasetçiler İmam Canpolat ile Abdullah Demirbaş katılarak birer konuşma yaptı ve faşist Türk devletinin Kürt özgürlük hareketi direnişçilerine cezaevlerinde insanlık dışı bir vahşet uygulayarak yok etmek istediği, 14 Temmuz direnişinin buna karşı yürütüldüğünü belirtti.

Heilbronn kentindeki anmada 14 Temmuz direnişçilerinin Kürt halkının yok edilme çabalarına karşı başkaldırı olduğu belirtildi.

Duisburg’da 14 Temmuz direnişçileri anısına bir toplantı yapıldı. Şehitler Aileleri Komitesi öncülüğünde (KOMAW) tarafından organize edilen anmada "Bugün gerilla öncülüğünde bir halk 14 Temmuz ruhuyla faşizme, işgalciliğe ve ihanet çizgisinde karşı tarihi bir direniş yürütüyor” denildi. 14 Temmuz direnişçilerini anlatan sinevizyon gösteriminin yapıldığı anma “Şehit Namirin” ve “Bijî Serok Apo” sloganları eşliğinde son buldu.

İsviçre’nin birçok kentinde de anıldılar

14 Temmuz direnişçileri ile Temmuz şehiteri Uğur Teymur (Reman Xebat), Osman Abdulvahab Rifayî (Çiya Zagros) ve Botan Güzel (Çekdar Amed) İsviçre'nin Bern, Cenevre, Luzern ve St Gallen kentlerinde anıldı.

Şehit Aile Kurumu (KOMAW) temsilcisi, şehitlerin anılarına bağlılığın ve mücadelelerine sahip çıkmanın önemine ilişkin bir konuşma yaptı.  Raman Xebat'ın aile bireyleri de söz alarak anılarına bağlılık sözü verdi. Ardından 14 Temmuz direnişi üzerine hazırlanan sinevizyon ile Raman Xebat'ın mücadele yaşamını anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Yazar İrfan Babaoğlu tarafından dönemin tanıklığıyla Amed zindan direnişi bir sunumla aktarıldı.

Anma “Şehid Namirin” sloganlarıyla sonlandırıldı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.