Göçmen kurtarma gemileri göçü arttırmıyor

Dünya Haberleri —

  • Aşırı sağcı ve muhafazakar kesimler tarafından Avrupa Birliği ülkelerine yönelik göçü cesaretlendirmekle suçlanan göçmen kurtarma gemilerinin faaliyetlerinin göçü arttırmadığı belirlendi. 

 

 Alman bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmaya göre Akdeniz'de zor durumdaki göçmenlere yönelik kurtarma operasyonları yeni göçmenlerin gelmesine yol açmıyor. Scientific Reports'ta yayınlanan bir araştırmada göçmenlerin ülkelerini terk etmelerinde belirleyici faktörler daha ziyade kötüleşen çatışmalar, doğal afetler, artan gıda fiyatları ve iklim değişikliği. 

Çalışmanın yazarlarından Berlin Hertie School'dan Julian Wucherpfennig, yaptığı açıklamada "Denizdeki hayat kurtarma faaliyetleri ile göçmen sayısı arasında bir bağlantı yok" dedi. Alman Entegrasyon ve Göç Araştırmaları Merkezi'nden Ramona Rischke, de "kurtarma operasyonları çoğunlukla hayat kurtarıyor, ancak ilave göçmenleri çekmiyor" açıklamasında bulundu. 

Araştırmacılar, AB sınır ajansı Frontex, Libya ve Tunus sahil güvenlikleri, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve Akdeniz'de ölen göçmenleri tespit eden bir sivil toplum kuruluşunun 2011-2020 yılları arasındaki verilerini analiz etti. Bu verilerden yola çıkarak göçmenlerin ülkeyi terk etmesine neden olan faktörleri belirlemek için bir model geliştirdiler. Bu faktörlerin hiçbirini göçmen kurtarma gemilerinin faaliyetleri etkilemedi. 

Çalışma, İtalya Başbakanı Georgia Meloni gibi politikacıların, kurtarma operasyonlarını potansiyel göçmenler için ek bir motivasyon, yani çekme faktörü olarak gören argümanını çürütüyor.

Kuzey Afrika'dan Akdeniz'e uzanan rota dünyanın en tehlikeli rotası olarak kabul ediliyor. IOM'ye göre 2014 yılından bu yana 20,000'den fazla göçmen Akdeniz'de ya hayatını kaybetti ya da kayıp.  BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.