Goltap'da yıkılmayan ev kalmadı

Bombalanan sivil yerleşimler

Bombalanan sivil yerleşimler

  • Kobanê'nin doğusundaki Goltap köyü, Türkiye'nin resmi sınırına 300 metre mesafede. Bir North Press ekibi, Türk güçleri tarafından vurulma kaygısıyla gizlice köye girdi. Goltap'ta Türk bombardımanı sonucu kısmen veya tamamen yıkılmayan tek bir ev bile yok. Köy sakinleri çocuklarını güneydeki daha güvenli bir köye ulaştırmayı başardı. Her şeyi geride bırakan köylüler, ikinci bir duyuraya kadar bekliyor.

North Press ekibi, köydeyken 56 yaşındaki Sadiq Haci İbrahim, bazı temel ihtiyaçlarını karşılamak için köydeydi. Türk bombardımanının evlerinde kalma olanağı bırakmadığını belirten Sadiq Haci İbrahim, “Son üç aydır bombardıman hiç durmadı. Son 10 gündür daha vahşi ve rastgele hale geldi. Bütün köylüler yerlerinden edildi, her sabah erkekler bazı temel ihtiyaçları almak ve evlerimize ve mülklerimize göz kulak olmak için köye geliyoruz. Burası bizim köyümüz, yurdumuz, burayı kesinlikle terk edemeyiz" dedi.

Goltap köyü, Koban'nin yaklaşık 40 km doğusunda yer alıyor. Çoğu Türklerin tekrarlanan bombardımanı nedeniyle yerinden edilmiş yaklaşık 25 aileye ev sahipliği yapıyor. Köy, üç Türk gözlem noktasının altında bulunuyor. Dolayısıyla normal bir hayat sürdürülemiyor.

Goltaplı 37 yaşındaki Zuheyir Omar, Türk topçusu, makineli tüfek ve ağır silahlarının her gün tüm evleri hedef aldığını söylüyor. Omar, “6'dan fazla ev büyük ölçüde hasar gördü. Köyün doğusundaki bir ev top atışlarıyla tamamen yıkıldı. Çoğu ev makineli tüfeklerle vuruldu” dedi.

Köylüler artık topraklarını ekip biçemiyor, hayvanlarını otlatamıyor. Bu durum, hayatlarını daha da zorlaştırıyor.

64 yaşındaki Ahmad Haj Ismail, üç hektarlık mısırını hasat edecek kadar şanslı olmayanlardan. Patlama ve silah sesleri nedeniyle korku ve dehşet içinde olan çocuklarını götürdüğünü söylüyor.

Goltap köyü, ağaçlara asılı giysiler, geride bırakılan çocuk salıncakları ve oyuncakları ile Türk saldırılarının küçük bir tablosu gibi. Türkiye sınırındaki tüm köylüler, evlerine dönmek ve normal hayatlarını sürdürmek için Türk saldırganlığının dizginlenmesini bekliyor. KOBANÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.