- Hasta tutsak Bişar Bilen, 2008’de geçirdiği beyin kanaması sonrası cezaevinde tedavi hakkı engellendiği için bir gözü yüzde 95 oranında görme yetisini yitirdi.
Türk cezaevlerindeki binlerce hasta tutsaktan biri de Aksaray T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan Bişar Bilen. Mersin'de 2007’de ırkçı bir grubun saldırısından dolayı kafasına platin yerleştirilen Bilen, 2008'de geçirdiği beyin kanamasından ötürü sol gözünde görme kaybı yaşamaya başladı. Bişar Bilen ve arkadaşları, Dicle Üniversitesi'nde öğrenciyken 29 Aralık 2011’de bir ihbar üzerine “örgüte elaman kazandırmak” iddiasıyla Erzurum Tezcan ilçesinde gözaltına alındı. Bişar Bilen, Sinan Salhan, Abdullah Kızılkaya, Mehmet Bozdağ, Yorgun Bektaşoğlu ve Sadık Özbay, Erzrum’da çıkarıldıkları mahkemede tutuklandı. Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 11 Nisan 2013'te görülen karar duruşmasında “örgüte üye olmak” iddiasıyla tutuklu Sinan Salhan ve Bişar Bilen’e 13’er yıl 6’şar ay, Abdullah Kızılkaya, Mehmet Bozdağ, Yorgun Bektaşoğlu ve Sadık Özbay’ı ise 12’şer yıl, tutuksuz yargılanan Murat Tak, Leyla Ülgen ve Saadet Hocaoğlu’na da 9’ar yıl hapis cezası verildi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise cezaları onadı. Bilen'e Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “örgüt yöneticisi olma” iddiasıyla yargılandığı davada verilen 24 yıl hapis cezası da Yargıtay tarafından onandı. Cezaevinde rahatsızlığı artan Bilen, tedavi edilmediği için sol gözü yüzde 95 görmemeye başladı. Ayrıca Bilen, Aksaray T Tipi Kapalı Cezaevi’nde gördüğü işkenceden dolayı sol bilekten omuzuna kadar platin takıldı.
Bilen, 6 yıl Erzurum’da tutuklu kaldıktan sonra Rize Kalkandere Cezaevi’ne sürgün edildi. İki yıla yakın bir zamanda Kalkandere tutulan Bilen, ailesinin başvurusuyla Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’ne getirildi. Tarsus’ta tutulurken hak ihlallerine karşı direnen Bilen, sürgünle tehdit edildikten sonra Aksaray T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürüldü. Bilen ve arkadaşları ayakta sayım dayatmasına karşı açlık grevine girdi. Ayakta sayım dayatmasını kabul etmeyen Bilen, 8 ay hücrede tutulurken, birçok defa hak ihlallerine karşı açlık grevlerinde yer aldı.
Tedavi edilmiyorlar
Bilen’in durumuna dikkat çeken anne Şahide Bilen ve baba Çeto Bilen, hasta tutsakların tedavi edilmediğini söyledi. Baba Bilen, cezaevlerinde şu anda 12 Eylül dönemini bilen aşan uygulamaların yürütüldüğünü belirterek, "Oğlumun gözü yüzde 5 görüyor. Aksaray Cezaevi’nde işkenceden sol kolu kırıldı. Bundan dolayı kolunda platin var. Bu yapılanlar haksızlıktır. Biz aileler bu durumu kabul etmiyoruz. Çocuklarımıza yapılanların karşısında duruyoruz” diye konuştu.