Görüntüler kimyasalın kanıtı

Dünya Haberleri —

IPPNW İsviçre Başkanı Dr. Josef Savary

IPPNW İsviçre Başkanı Dr. Josef Savary

  • Türk devletinin Başûrê Kurdistan’daki kimyasal saldırılarına ilişkin rapor hazırlayan IPPNW İsviçre Başkanı Dr. Josef Savary, “Yayınlanan 2 gerillanın videosu şüphelerimizi güçlendirdi. OPCW ya da BM acilen inceleme yapmalıdır” dedi. 

ERDOĞAN ZAMUR / ZÜRİH

Türk devletinin Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ortaklığında 17 Nisan'da başlattığı saldırılar 6. ayını geride bırakırken, sadece Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında 17 HPG ve YJA-Star gerillası kimyasal saldırı sonucu hayatını kaybetti. Kimyasala maruz kaldıktan sonra yaşamını yitiren 2 gerillanın son anlarına ait görüntüler de yayınladı. 
Saldırıları yerinde incelemek için Başûrê Kurdistan’a giden Nükleer Savaşın Önlenmesi için Uluslararası Hekimler (IPPNW) heyeti KDP tarafından engellenmişti. Buna rağmen heyet Türk devletinin kimyasal silah kullandığını ortaya koyan görüntü ve fotoğrafları da ortaya koyan bir rapor hazırladı. Rapor, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (OPCW) yanı sıra, Birleşmiş Milletler’e, Avrupa Konseyi’ne Avrupa Parlamentosu’na ve çok sayıda ülkenin parlamentosu ile liderlere, Vatikan’a ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gibi sivil toplum örgütlerine de gönderildi. Kimyasal ile ilgili elde ettikleri bulgu ve belgeleri kamuoyu ile paylaşarak “Bağımsız bir soruşturmayı haklı çıkaracak kadar güçlüdür” diyen heyet, OPCW ve BM’den bölgeye bir heyet göndererek, bağımsız bir soruşturma yapmasını talep etti. 

Kimyasalı itiraf ettiler
Heyet içerisinde yer alan IPPNW’nin İsviçre Başkanı Dr. Josef Savary, 20-27 Eylül’de Başûrê Kurdistan’a gittiklerini belirterek, “Barzani yönetimi kimyasaldan etkilenen aileyi ziyaret etmemizi engelledi. Aile ile görüşemesek de topladığımız belgeler, izlediğimiz videolardan kimyasalla ilgili çok ciddi şüphelerin olduğuna ikna olduk” dedi. Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın PKK’ye karşı ‘göz yaşartıcı bomba kullanıldığı” yönündeki açıklamasına da işaret eden Savary, “Aslında istemeyerek de olsa kimyasal kullandığını itiraf etmiş oldular” diye ekledi.  

Görüntüler kanıttır
Kimyasal saldırıya maruz kalan gerillaların görüntülerinin yer aldığı videoyu da izleyen Dr. Savary, “Bu görüntüler, davranışları kimyasal kullanıldığına dair şüphelerimizi daha da büyütüyor” ifadelerini kullandı. 

Devletler harekete geçmeli
OPCW’nin harekete geçmesi için Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’ne taraf bir devletin girişimde bulunması gerektiğini kaydeden Dr. Savary, bunun için girişimlerinin olduğunu da söyledi. Savary, “Ülkeler, OPCW ya da BM’nin araştırma yapması talebinde bulunabilir. Enfal’de kullanılan kimyasal silahların araştırması böyle olmuştu” hatırlatmasında bulundu.

İsviçre sorumluluk almalı
İsviçre’ye de sorumluluk çağrısında bulunan Dr. Savary, “Dışişleri Bakanımız Ignazio Cassis de bir doktor ve bu konuda uzman. İsviçre’nin Türkiye’nin kimyasal saldırılarına ilişkin araştırma yapılması için ön ayak olmalıdır” dedi. 

STÖ’ler de dahil edilmeli
Dr. Savary, IPPNW ve benzeri sivil toplum örgütlerinin de BM ya da OPCW’nin Güney Kürdistan’da kimyasal saldırıları ilişkin araştırma yapıp yapmayacağı yönündeki tartışmaya dahil edilmesini istedi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.