Güçlerimizi birleştirerek ‘Şiddeti Frenliyoruz’

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kadına yönelik şiddete başlatılan “Şiddeti Frenliyoruz” projesinin Wan ayağını yürütenlerden Meryema Aslan, şiddetle mücadelenin sadece dernek işi olmadığını vurgulayarak, “Güçlerimizi birleştirirsek yaşam hakkımıza sahip çıkabiliriz” çağrısında bulundu.

HİKMET TUNÇ
JINNEWS/WAN
 
Wan’da kadına yönelik her türlü şiddete karşı 2020 Mart ayında kurulan ve 7 Nisan’da da 1’inci Olağan Kongresi’ni gerçekleştiren STAR Kadın Derneği, yeni dönemi yeni projelerle karşılıyor. Dernek, bu kapsamda Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği’nin “Şiddeti Frenliyoruz” projesinin Wan’da yürütücülüğünü yapıyor. Proje kapsamında Bursa, Wan, Edirne, Trabzon ve Mersin’de çalışmalar gerçekleştiriliyor. Derneğin kurucu üyelerinden Meryema Aslan, projeye dair konuştu.
 
Binaya kapanmayacağız

21’inci yüzyılda ülkede cinsiyet ayrımcılığının tavan yaptığına ve bunun temelinde iktidarın kadına yönelik şiddet politikalarının olduğuna işaret eden Meryema, Wan’da bu politikalardan kaynaklı uzun süre kadınların başvurabileceği mekanizmaların ortadan kaldırıldığını belirtti. Kentte şiddete karşı mücadele eden kurumların eksikliğinin uzun süreden beri yaşandığını dile getiren Meryema, “Yeni dönemle birlikte daha çok mahallelerde kadınlara derneğimizi anlatmakla yola çıktık. İhtiyacı olan tüm kadınların yanında olmak istiyoruz. Kent merkezinde bulunan dernek binasına kapanmaktansa, semt pazarlarında, sokaklarda, evde her alanda kadınlarla bir araya gelmeye çalıştık, çalışmalarımız sürüyor” dedi.
 
Şoförler ilgili

“Şiddeti Frenliyoruz” projesinin kentte bulunan taksi şoförlerini kapsadığını kaydeden Meryema, bu kapsamda Van Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası ile birlikte hareket ettiklerini belirtti. Projenin Wan ayağının yürütücülüğünü kendilerinin yaptığını dile getiren Meryema, “Van’da 5 taksi durağından 50 şoför belirledik. Van genelinde 41 yer tespit ettik. Çünkü özellikle bahar aylarıyla birlikte turistlerin çokça ziyaret ettiği bir kent haline geliyor. Özelde eğitimlerimize 50 şoför gelecek şekilde ayarladık. Her ilin bulunduğu şoförler odasıyla birlikte yürüttüğü bir projedir. Sadece taksi şoförlerini kapsayan bir projedir. Ancak talep bunun çok ötesindeydi. İnanılmaz bir etki gelişti. Şoförlerin katılım talepleri üzerinden böylesi bir projeye gereksinimin önemine vardık” ifadelerini kullandı.
 
Çünkü taksilere herkes biniyor

Projenin, bir şoförün önerisi üzerine geliştiğini söyleyen Meryema, şunları anlattı: “Proje, bir şoförün Mor Salkım’a gelerek bir müşterisinin alelacele taksiye bindiğini ve endişeli olduğunu, bunun karşısında kendisinin nereyi arayacağını, nereye başvuracağını bilmediğini söylemesi üzerine gelişti. Evinde ya da başka bir mekanda şiddete maruz kalan kadın ilk olarak o mekanı terk etmek için bir taksiyi arayarak oradan kurtulmaya çalışır. Bindikten sonra da maruz kaldığı durum karşısında nereye başvuracağını bilmez. Bundan dolayı öneri dikkate alınarak aslında kadınların böylesi bir ihtiyacının olduğunu da fark ettiler. Çünkü taksilere her kesimden herkes biniyor.”
 
4 dilde broşür

Meryema, şu ana kadar 5 durakta verdikleri eğitimlerin yanı sıra şiddet karşısında aranması gereken iletişim numaralarının da yer aldığı projenin amacını özetleyen, Kürtçe, Türkçe, Farsça, İngilizce olmak üzere 4 dilde broşürler dağıttıklarını söyledi.

Duyarlılık kurtarıyor

Proje ile birlikte şiddeti frenlemek istediklerinin altını çizen Meryema, “Amacımız toplumsal cinsiyet eşitsizliği konusunda farkındalık oluşturmak. Her gün kadına yönelik şiddetle birlikte kadın cinayetleri, çocuk istismarları giderek artıyor. Daha fazla kesime ulaşmak istiyoruz. Toplumdaki diğer kesimlerin ihtiyaçlarına göre projeler üretmek istiyoruz. En son bir esnafın başvurusu ile esnafın mağdur olan bir çocuk karşısında direk olaya müdahale etmesi, toplumun duyarlı olduğu ve bunun erkeklerde ortaya çıkması önemli bir noktadır” dedi.
 
‘Güçlerimizi birleştirelim’

AKP/MKP iktidarının İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırmasının ardından kadın ve çocukların maruz kaldığı cinsel suçlarda “somut delil” aranması şartı koyan 4’üncü yargı paketine dikkat çeken Meryema, “Kadını koruyan yasaları beklerken, tam aksine birçok bedeller ödeyerek elde ettiğimiz kazanımlarımızın elimizden alınmaya çalışıldığı bir dönemi yaşıyoruz. Bunun karşısında kadınlar ancak ve ancak ortak mücadele ağlarıyla güçlenebilir. Güçlerimizi birleştirirsek yaşam hakkımıza sahip çıkabiliriz” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.