Gündem "Gazze’nin inşası"

Dünya Haberleri —

ABD Dişişleri Bakanı Blinken, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman

ABD Dişişleri Bakanı Blinken, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman

  • ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'nin de aralarında olduğu beş Ortadoğu ülkesini kapsayan savaş sonrasında Gazze'nin yeniden inşası planlarının konuşulduğu temaslarına devam ediyor. 

Ortadoğu turunun üçüncü gününde Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde temaslarda bulunan Blinken yaptığı açıklamada, görüştüğü devlet yetkililerinin çatışmanın genişlememesinden taraf olduklarını söyledi. Blinken dört önemli Arap ülkesi ve Türkiye'nin, savaş sonrasında Gazze Şeridi'nin yeniden inşası ve idaresi için planlama yapmaya başlamayı kabul ettiklerini duyurdu. Savaşın yayılmasını önlemeyi amaçlayan acil bir Ortadoğu misyonunda bulunan Blinken, Suudi Arabistan, Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türk devletinin üç ayı aşan savaşta harabeye dönen Filistin toprakları için uygulanacak "ertesi gün senaryolarına" katılmayı ve katkıda bulunmayı düşüneceklerini söyledi.

Ateşkes beklentisi
Blinken kendisiyle birlikte seyahat eden gazetecilere yaptığı açıklamada, "Gittiğim her yerde, şu anda karşı karşıya olduğumuz çatışmanın genişlemesini ve tırmanmasını önlemek için mümkün olan her şeyi yapmaya kararlı olan devlet başkanlarıyla karşılaştım" ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Blinken’in görüştüğü ülkeler ABD'nin savaş sonrası planlama çağrılarına daha önce koşullu destek vermeyi kabul ederek, öncelikle ateşkesin sağlanması ve sivil kayıplarının önemli ölçüde azaltılması gerektiğinde ısrarcı olmuştu.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan'ın mali ve ayni katkılarının önemli olabileceği belirtiliyor. Ancak İsrail'in eylemlerini en sert şekilde eleştiren Arap devletleri yeniden yapılanmaya katkı amaçlı tartışmaların başlayabilmesi için öncelikle çatışmaların sona ermesi gerektiğini vurgulayarak, uzun vadeli planlamalar konusunda mesafeli duruyor.

İbrahim Anlaşmalarına vurgu
El Ula kentinde Suudi Veliaht Prens’i Muhammed bin Salman’la görüşmesinin ardından gazetecilere konuşan Blinken, bölgenin geleceğini ele aldıklarını ve birkaç hedef üzerinde aralarında geniş bir mutabakatın olduğunu söyledi. Blinken, bunlar arasında Batı Şeria ve Gazze’nin Filistinliler’in idaresindeki bir yönetim altında birleşmesi ve bölgenin, bölünme ya da çatışma değil ilişkileri normalleştirme doğrultusuda çalışması ihtiyacının olduğunu kaydetti. 

Siviller ve insani yardım
Blinken, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’daki temaslarının ardından İsrail’e geçti. İsrail’de Salı günü temaslarda bulunacak olan Blinken, bugüne kadarki ziyaretlerinde dinlediği mesajları İsrailli liderlerle paylaşacağını ve İsrail’in Gazze’deki askeri harekatının geleceğinin ele alınacağını söyledi. Blinken, “Sivillerin korunması ve insani yardımların ihtiyaç sahiplerinin eline ulaşması için daha fazlasının yapılmasının mutlak bir zorunluluk olduğu yönünde baskı yapacağım” dedi. RİYAD

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.