Güney Avrupa zor bir haftaya hazırlanıyor

Dünya Haberleri —

  •  Avrupa’nın güneyini etkisi altına alan sıcak havalar günlük hayatı olumsuz yönde etkilerken meteoroloji uzmanlarından kötü haber geldi. Bu hafta bölge için rekor sıcaklıklar bekleniyor. 

 

İtalyan medyasına göre Sicilya ve Sardenya adalarında 49 derecelik hava sıcaklıklarının beklendiği bu haftada 19-23 Temmuz arasındaki günler kritik. Avrupa’daki sıcaklık rekoru 2021 yılının Ağustos ayında Sicilya’da 48,8 derece olarak ölçülmüştü. Ülkede 16 şehirde kırmızı alarm verilirken Bologna, Floransa ve Roma gibi büyük nüfus merkezlerinde ciddi önlemler alındı. 

İtalya hükümeti, Cumartesi günü kırmızı alarm verilen bölgelerde bulunan herkese 11:00-18:00 saatleri arasında doğrudan güneş ışığından kaçınmalarını ve özellikle yaşlı ya da savunmasız kişilere dikkat etmelerini tavsiye etti.

Sıcaklıkların 19-23 Temmuz tarihleri arasında sadece İtalya'da değil, Yunanistan, Türkiye ve Balkanlar'da da zirveye ulaşacağı ifade ediliyor. 

Yunanistan 40’lı dereceleri gördü

Yunanistan'da haftasonu hava sıcaklığı ülkenin birçok merkezinde 40 derece ve üstü olarak ölçüldü.  Ülkenin en popüler turistik mekânı olan Atina'daki Akropolis, ziyaretçileri korumak amacıyla Cuma ve Cumartesi günlerinin en sıcak saatlerinde kapatıldı.

Türkiye’de ise Antalya, Mersin gibi illerde aşırı sıcaklar etkili olurken Kürdistan’da Mardin ve Urfa en çok etkilenen bölgeler oldu. 

Almanya’da yılın en yüksek sıcaklıkları kaydedildi

Almanya’da da etkili olan sıcak hava dalgası özellikle Bavyera ve Baden Würtemberg’de etkili oldu. 

Alman Hava Durumu Servisi (DWD) Cumartesi günü Bavyera'da 38.8 derece ile bu sene gözlemlenen en yüksek sıcaklığını kaydetti. Erlangen-Höchstadt bölgesindeki Möhrendorf-Kleinseebach'ta saat 15.20 civarında sıcaklık 38,8 derece olurken yine Bavyera'nın kuzeyindeki Kitzingen'de sıcaklık 37.8 derece, Saksonya'daki Dresden-Strehlen'de ise 37.3 derece olarak ölçüldü.

Baden-Württemberg'de da Stuttgart-Echterdingen bölgesinde termometreler 37 dereceyi gösterdi. 

İspanya’da orman yangını

İspanya’nın La Palma adasında aşırı sıcakların ardından başlayan orman yangınları yaklaşık bin kişinin evlerini tahliye etmesine neden  oldu. 45 hektarlık alanda etkili olan yangını söndürme çalışmaları sürüyor. 

Bir hafta boyunca devam edecek olan aşırı sıcaklar nedeniyle ülkede acil durum ilan edildi. 

ABD’de sıcaklık 51 dereceye ulaştı

ABD’de Cumartesi günü California’daki sıcak hava dalgası 51 derece ile ilk zirvesine ulaştı. Uzmanlar sıcakların daha da artacağı konusunda uyardı. 

Aşırı sıcaklarla boğuşan ülkede California eyaletindeki ünlü Ölüm Vadisi'nde Cumartesi günü öğleden sonra 51 santigrat derece ölçüldü. Gece ise sıcaklık 38 dereceydi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.