Haber notlarından tutuklandı

Öznur Değer

Öznur Değer

  •  Nisêbîn’de bulunan bir “not” içerisinde adı geçtiği için dört yıl cezaevinde tutulan gazeteci Öznur Değer, 6 yıl sonra yaptığı haberlere dair tuttuğu notlar gerekçesiyle yeniden cezaevine atıldı. 

ÖZGÜR PAKSOY/MA/ANKARA

Mêrdîn’in (Mardin) Nisêbin (Nusaybin) ilçesinde 14 Mart 2016’da ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında bulunan bir “not” içerisinde adı yazıldığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan Öznur Değer, aynı yılın Nisan ayında tutuklandı. Tutuklandıktan bir ay sonra 18 yaşına giren Değer, “Örgüt üyeliği” iddiasıyla verilen ceza nedeniyle dört yıl boyunca tutuklu kaldı. Cezaevinden 2019'da çıkan Değer, hep hayal ettiği gazeteciliğe JINNEWS’te başladı. Eril medyaya karşı “Kadının kalemiyle hakikatin izinde” yayın yapan JINNEWS’te kısa sürede birçok önemli habere imza atan Değer, 6 yıl sonra bu kez haber notları gerekçesiyle tutuklandı. 

Ankara merkezli soruşturma kapsamında 25 Ekim’de Mardin’in Kızıltepe ilçesinde gözaltına alınan Değer, yaptığı haberler, sanal medyada paylaştığı haberler ve gazetecilik faaliyetleri kapsamında yaptığı seyahatlerden dolayı suçlandı. Değer, Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından düzenlenen “6’ncı Koruma Alanında Emre Madran Basın Ödülleri” etkinliğinde Hollanda’da bulunduğundan dolayı törene katılamayan Güler Yıldız adına ödülü alması, suçlama konusu yapıldı. Değer hakkında daha önce de katıldığı aynı etkinlik gerekçesiyle soruşturma açılmış ve ifadesi alınmıştı. Soruşturma devam etmesine rağmen bu kez Ankara merkezli soruşturmaya konu edildi. 

Seyahat giderleri soruldu

Soruşturma kapsamında Değer’e, gazetecilik faaliyetleri kapsamında yaptığı 67 seyahat de suçlama olarak yöneltildi. Savcılık sorgusunda Değer’e, yaptığı seyahatlerin giderlerinin nasıl sağlandığı sorulması da dikkat çekti. 

Yine yaptığı birçok haber ve bununla ilgili paylaşımları suça konu edilen Değer, “Bir kadın gazeteci olarak kadınların sesini duyurmak için yaptığım haberler ve paylaşımlardır” dedi. 

Haber için talimat sorusu

Değer’in, Konya’nın Meram ilçesinde ırkçı saldırı sonucu Dedeoğulları Ailesi'nden 7 kişinin katledilmesiyle ilgili yaptığı haberleri sanal medya hesabından paylaşması da suçlama konusu oldu. Değer’in, “Irkçı saldırı sonucunda katledilen Dedeoğulları ailesinin yeğenlerinin katliam günü polis tarafından işkence gördüğü ortaya çıktı” şeklindeki paylaşımını soran savcının, “haberleri yapmak için kimden talimat aldın” şeklindeki soruları dikkat çekti.  

Değer, ırkçı katliamın ardından polis-fail-yargı iş birliğini ortaya çıkarmış, katliamla ilgili birçok önemli habere imza atmıştı. Değer, tutuklanmasına gerekçe yapılan Dedeoğulları katliamıyla ilgili gelişmeleri takip etmeye, mesleki faaliyetleri sürdürdüğü Wan’da da devam etti. Değer’in kitaplarına ve notlarına el konulan polisin baskınından geriye, Dedeoğulları katliam davasıyla ilgili tutanakların bulunduğu dosya kaldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.