Hak arayışınızda yanınızdayız

Yurt Dışı Haberleri —

Saarbrücken

Saarbrücken

  • 9 Ocak Paris Katliamı’nda şehit düşenler Avrupa’nın 20 kentinde anıldı ve dosyadaki gizlilik kararının kaldırılması talep edildi. Fransız belediye başkanları ve başkonsoloslar da Kürtlere, “Hak arayışınızda yanınızdayız” dedi. 

10. Paris Belediyesi, 9 Ocak 2013'te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için Kurdistan Enformasyon Bürosu önünde anma etkinliği gerçekleştirildi. Anmaya Paris Büyükşehir Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Paris 10. Belediyesi Başkanı Alexandra Cordebard ve belediye meclis üyeleri ile Sakine Cansız’ın kardeşi Metin Cansız, CDK-F ve TJK-F yetkilileri de katıldı. 

Paris

10. Paris Kürtlerin evi

Anmada konuşan Paris 10. Bölge Belediye Başkanı Cordebard, “10 yıl boyunca adalet ve hakikat mücadelesinin yanında olduk. Bugün de 23 Aralık tarihinde Emine Kara (Evîn Goyî), M. Şirin Aydın (Mîr Perwer) ve Abdurrahman Kızıl’ın katliamı ile karşı karşıya kaldık. 10. Paris, Kürtlerin evi. Bunu kimse değiştiremez. Kürtlerin mücadelesi aynı zamanda bizim değerlerimiz, demokrasimiz içindir" dedi.

Kürt Kadın Hareketi adına konuşan Sara Marcha ise “Paris sokakları katledilen kadın isimleri ile dolu. Artık mücadeleyi omuzlayan kadınların katliamların önüne geçilmesi gerekiyor” diye konuştu. 

Konuşmalar ardından katliamın gerçekleştiği Kurdistan Enformasyon Binası önüne çiçekler bırakıldı. 

Hakikat arayışınızda yanınızdayız

Anmaya katılan Paris Büyükşehir Belediye Başkanı Anne Hidalgo Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “10 yıl önce katledilen Fidan Doğan, Sakine Cansız ve Leyla Söylemez'i anıyoruz. Kürt halkı birkaç hafta önce yeniden endişeye kapılırken, Paris hakikat ve adalet arayışında onların yanında yer alıyor” dedi.

Frankfurt

Konsoloslar da katıldı 

Almanya’nın Düsseldorf, Saarbrücken, Münih, Düsseldorf, Hamburg, Stuttgart ve Frankfurt kentlerinde Fransa konsoloslukları önüne siyah çelenk bırakıldı. Berlin, Dresden, Freiburg, Hannover kentlerinde de anmalar yapıldı. 

Saarbrücken ve Münih’te yapılan eylemlerde Fransa Başkonsolosluğu’na Paris Katliamı’na ilişkin dosya teslim edildi. Fransa’nın Saarbrücken Başkonsolosu Sébastien Girard, “Kürt halkınının üzüntüsünü, öfkesini anlıyorum. Bana verdiğiniz dosyayı yetkili makamlara ulaştıracağım” dedi. Münih’te de Fransa Başkonsolosu dosyayı yetkili kişilere ulaştıracağını belirtti. 

Berlin’deki anmada Dengbêj Esmer, Hunermend Diren kilamlar söyledi. Anmalarda sık sık "Jin Jiyan Azadî Sara Rojbin Ronahi", "Bijî Serok Apo" ve "Bijî Berxwedana Gerila" sloganları atıldı.

Sydney Fransa Konsolosluğu

Üzerinin örtülmesine izin vermeyeceğiz

İsviçre’de Bern ve Zürih’te de Fransa konsoloslukları önünde eylemler yapıldı. Avusturalya’nın Sydney kentinde Fransa Konsolosluğu önündeki anmada konuşan Yeşiller Partisi eski Seneratörü Lee Rhiannon ise, “Evîn Goyî Fransa devleti tarafından ödüllendirilmeliydi. Maalesef Fransa onu koruyamadı. Bağımsız bir heyet oluşturularak katliamlar aydınlatılmalı” diye konuştu. 

Başkonsolus Martin Juillard da, “Bu katliamın arkasındaki güçlerin açığa çıkartılması için elimizden geleni yağacağız” dedi. 

Sadece dağlar değil biz de dostunuz

Norveç’in başkenti Oslo’da da Kurdistanlılar Fransa Konsolosluğu önünde bir araya geldi. Kürt dostu eski parlamenterler Erling Folkvord, “Kürt halkının dostları sadece dağlar değil, biz her zaman Kürt halkının yanındayız” diye konuştu. 

Kanada’nın başkenti Toronto, Danimarka’nın başkenti Kopenhang, Finlandiya’nın başkenti Helsinki, İsveç’in Göteborg, Yunanistan’ın başkenti Atina ve İtalya’nın Bologna kentlerinde Paris şehitleri yürüyüşle anıldı.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.