Hakim katliama gerekçe aradı

Kadın Haberleri —

.

.

  • Katledilen Pınar Gütekin’in görülen davasına dair konuşan avukatlar, mahkemede failin işlediği katliam suçunun değil kadının özel hayatının tartışılarak suça gerekçe oluşturmaya çalışıldığını belirtti.

JINNEWS/MUĞLA

Muğla’da Pınar Gütekin’i katleden Cemal Metin Avcı ve delilleri karartmak suçuyla yargılanan kardeşi Mert Can Avcı hakkında Muğla 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 15 Şubat günü görülen 3’üncü duruşmada, fail Cemal Metin Avcı’nın tutukluluk halinin devamı yönünde karar verilirken, delilleri karartmak suçuyla yargılanan kardeşi Mert Can Avcı hakkında ise tahliye kararı verildi. Duruşma esnasında hakimin ‘Pınar’ın nasıl bir hayatı vardı’ sorusu tepkilere neden olurken, bir sonraki duruşma 26 Nisan tarihine ertelendi.

Davayı takip eden avukatlardan Macide Keskin, Emine Yenilmez Aydemir ve Alev Öztürk davada failin suçunun değil katledilen kadının özel hayatının tartıştırılarak katliama gerekçeler sunulmaya çalışıldığını ifade etti.
 
Ölü kadının kişilik haklarına saldırı

Avukat Alev Öztürk, tüm kadın katliamı davalarında yapıldığı gibi Pınar’ın katilinin yargılandığı dava da Pınar’ın mahreminin açılmaya çalışıldığını söyledi. Faili tartışmak yerine cinayete gerekçeler arandığını kaydeden Öztürk, “Kadın öldürülmekle kalmıyor, ‘mini etek giydi, içki içti’ gibi ölü kadının kişilik haklarına saldırılıyor” diye tepki gösterdi. 
 
‘İndirim’in adı azmettirmedir

Suç somut olmasına rağmen davalarda tahrik ya da takdir indirimine gidildiğini belirten Avukat Macide Keskin ise bunun kadın katliamlarına azmettirmek anlamına geldiğini ifade etti. Keskin devamla, “Kadın cinayetlerine taraf tutan bir yol veriyor. Bu nedenle tahrik ya da takdir indirimlerinin uygulanmaması gerekiyor. Bunun için kadınların kadın cinayeti davalarını bir bütün olarak takip etmesi gerekiyor” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Muğla’da 16 Temmuz 2020 tarihinde kaybolan Pınar Gültekin’in cenazesi, 21 Temmuz’da Menteşe ilçesinin kırsal Yerkesik mahallesindeki ormanlık alanda bulunmuştu.

27 yaşındaki Pınar’ın kendisini reddettiği için katlettiği belirlenen Cemal Metin Avcı, cinayetin ardından gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Failin kardeşi Mertcan Avcı’nın da telefon sinyallerinin ağabeyiyle aynı zaman diliminde olay yeri ve yakınlarında tespit edildiği ortaya çıkmış ve tutuklanmıştı.

Kardeşler hakkında açılan davada, Cemal Metin Avcı’nın “canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, Mertcan Avcı’nın da “suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme” suçundan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.