Hançer Timi eliyle Besta talan ediliyor

  • Türk devletinin özel savaş elemanı olan Zübeyir Babat’ın başını çektiği korucular, Besta bölgesinde ağaçları keserek TIR’larla kent dışına gönderiyor. 

 

Şırnak’ın Uludere ilçesinden Siirt’in Pervari ilçesine uzanan ve Herekol Dağı’nın eteklerinde bulunan Besta bölgesindeki doğa talanı sürüyor. Edinilen bilgilere göre; Besta’daki ağaç kesimi, Kürtlere karşı kirli savaşta öne sürülen ve palazlanan suç şebekesi “Hançer Timi”nin sorumlusu Zübeyir Babat tarafından yürütülüyor. Babat da ağaç kesimini ve kent dışına sevkiyatını Mahmut Babat, Kazım Babat ve Süleyman Babat isimli koruculara yaptırıyor. 

Kesilen ağaçlar korucular tarafından traktörlerle düz alanlarda toplandıktan sonra TIR’lara yükleniyor. Onlarca odun yüklü TIR, Şırnak’ın Avgamasiya köyünde yol kenarında beklerken görüntülendi. TIR’lara yüklenen ağaçların kalın kütüklerinden asırlık ağaçlar olduğu anlaşılıyor. Ağaç kesimine katılanlar, yıl sonuna kadar tüm ağaçların kesilmesinin planlandığını söyledi.

Özellikle Cudi ve Gabar dağları ile Besta bölgesinde korucuları araziye salan Türk ordusu, talanın sürdüğü bölgelerde halkın bağ ve bahçelerine gidişlerini de engelliyor. Ağaç kıyımıyla Besta’da bulunan Qûrteka Pêşya ve Keniya Mîra bölgelerine giriş çıkışlar da yasaklandı. Nêrweh'de bulunan askeri karakoldan izin alarak bölgeye gidebilen yurttaşlar, karşılaştıkları talanı anlattı. 

Yaşam alanları yok ediliyor

Nêrweh köyünde yaşayan Nesime Kutlu (52), köyde yaşamlarını hayvancılık ve tarımla idame ettiklerini belirterek, “Biz geçimimizi doğa ve tarımla yapıyoruz. İki yıldır bölgemizde ağaç kıyımı yapılıyor ve ormanları yakıyorlar. Hayvanların da doğayla ihtiyacı var. Talandan dolayı hayvanlarımız zarar görüyor. Sadece bizim hayvanlar değil, aynı zamanda ormanda yaşayan hayvanların da yaşam alanı yok edildi. Yaşam alanları talan edildi. Tüm meyve ağaçlarımız kesildi ve yakıldı. Korucular bölgemizde ağaçları kesiyor. Köy muhtarı da bunun ortağı olduğu için ses çıkarmıyor. Qûrteka Pêşiya, Keniya Mîra, Bêlîze, Cênîbe ve Şehrava bölgelerine kadar ağaç kıyımı yapılıyor. İki yıldır aralıksız burada ağaçlar kesiliyor. Şu anda Qûrteka Pêşya ve Keniya Mîra’da ağaç kıyımı sürüyor. Baharın gelişiyle kış ayına kadar bölgede ağaç kalmayacak. Bağ ve bahçelerimizin hepsi yok edildi” dedi.

'Güvenlik' adı altında

Kendilerine sormanın, müsaade istemenin söz konusun olmadığını kaydeden Kutlu, şöyle devam etti: "Güvenlik, adı altında ağaç kıyımı yapıyorlar.  Orman ve ağaçlarımız yok edildiğinde, yaşamımız da yok oluyor. Bilinçli bir şekilde doğamız katlediliyor. Kesilmeyen ağaçların da kesileceğini söylüyorlar. Kestikleri ağaçları sonra götürüp satıyorlar.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.