Hannover’de 5 Kürdistanlı'nın evi basıldı

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Almanya’nın Hannover kentinde aralarında DKTM Eşbaşkanı Sevim Devrim’in de aralarında bulunduğu 5 Kürdistanlının evleri basıldı. Alman polisi, Türk polisini aratmayacak uygulamalarda bulundu.

 

Alman polisi Hannover’de Perşembe sabahı 07.00’de eş zamanlı baskınlar yaptı. Hannover Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) ile Ronahi Kadın Meclisi’nin beş aktivistinin evleri basılarak arama yapıldı.

Polis şiddet uyguladı

Yapılan baskında polisin şiddet uyguladığı belirtildi. Hem daireler hem de bodrumlar arandı. Bazı evlerde odalar tamamen dağıtıldı, kirli ayakkabılarla yataklara basıldı, eşyalar dağıtıldı. Baskınlarda çok sayıda cep telefonu, bilgisayar, kişisel paralar, notlar ve günlüklere de el konuldu.

Baskın ve arama izninin Celle Cumhuriyet Savcılığı’nın talebi üzerine bir hafta önce Celle Bölge Mahkemesi tarafından verildiği öğrenildi. Evleri basılan kişiler, PKK’yi desteklemek ve PKK yasağını ihlal etmekle suçlanıyorlar.

Türk devleti gibi

Oysa ki evleri basılan aktivistler, Hannover ve çevresinde yaşayan Kürdistanlıların bürokratik ve hukuki sorunlarına yardımcı olan, tercümanlık yapan, dil ve müzik kursları vb. etkinliklerin organizasyonuyla topluma hizmet eden isimlerdi.  Evi basılanlardan Hannover Halk Meclisi Eşbaşkanı Sevim Devrim, “Alman polisi, Türk polisinden farklı davranmadı” dedi. Siyasi çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen Devrim, “Bunun için yerimizden, yurdumuzdan edildik. Şimdi aynı baskıları burada da görüyoruz. Eğlence mi yapıyoruz yoksa eylem mi, meclis ve komünler mi kuruyoruz, eğitim çalışmaları mı sürdürüyoruz ya da Kürt toplumu içerisindeki çatışmalara çözüm mü arıyoruz, devletin pek de umurunda değil. Devletin tek bildiği dil, şiddet. Türk devletinden farksız davranıyor” diye konuştu.

Hannover kenti Kürtlere yönelik baskılarla dikkat çekiyor. 2018’te DKTM’nin 5 yöneticisinin Dernek Yasası’nı ihlal ettiği iddiasıyla Kürt Toplum Merkezi’nde arama gerçekleştirildi.2019’da ise yine Kürt Toplum Merkezi’nin 7 üyesi hakkında ön soruşturma açılarak evlerinde arama yapıldı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.