Hasta tutsak ölüm sırasında

Kemal Özçelik

Kemal Özçelik

  • Ağır hasta tutsak Kemal Özçelik, ilerleyen hastalıklarına rağmen serbest bırakılmıyor.

ERDOĞAN ALAYUMAT / İSTANBUL

İki kez kalp krizi geçiren, böbrekleri iflas eden, 2,5 aydır ağrılar içinde yaşayan Özçelik, cezaevinde ölüme terk edildi. ATK’nin ‘cezaevinde kalabilir’ dediği Özçelik’in infazının ertelenmesi için AYM’ye yapılan başvuru da reddedildi. 

Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan 65 yaşındaki ağır hasta tutsak Kemal Özçelik’in sağlık durumu kötüleşti. İki hafta içinde acil olması gereken böbrek ameliyatı, iki aydır yapılmıyor. Özçelik avukatıyla yaptığı son görüşmede “Durumum daha da kötüye gidiyor, her an her şey olabilir” diyerek durumunun aciliyetine dikkat çekti. 

Gözaltında ağır işkence 

Erzurum’da gözaltına alınıp 23 Ağustos 1994’te tutuklanan Özçelik’e, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 13 Temmuz 2006’da müebbet hapis cezası verildi. Gözaltında ağır işkencelere maruz kalan Özçelik, işkencelerin bıraktığı izlerden kaynaklı cezaevinde çeşitli hastalıklara yakalandı. Tedavisi yapılmayan Özçelik’in hastalıkları zaman içinde ağırlaştı. 

İki kez kalp krizi geçirdi

Özçelik, 2003'te ağır bir kalp krizi atlattı, 10 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra tam iyileşmeden cezaevine gönderildi. 2020'de tekrar kalp krizi geçiren Özçelik, bu kez de 7 gün yoğun bakımda kaldı ve ardından yine tedavisi sürerken cezaevine götürüldü.  

Böbrekleri de iflas etti

Kalp yetmezliği dışında diyabet, görme bozukluğu, yüksek tansiyon, kolestrola bağlı el ve ayaklarda şişme, böbrek yetmezliği gibi hastalıklarla boğuşan Özçelik, günde 20’den fazla ilaç kullanıyor. Özçelik’in sağ böbreği aşırı büyüme, sol böbreği ise aşırı küçülmeden kaynaklı iflas etmiş durumda. Böbrek ağrılarından kaynaklı zaman zaman ayağa dahi kalkamıyor. 

Cezaevinde kalabilirmiş!

“Cezaevinde kalamaz” raporu için Tekirdağ Dr. İsmail Fehmi Cumalioğlu Şehir Hastanesi’ne yapılan başvuruda hastane doktoru Özçelik’i muayene bile etmeden “Ben askerime ve polisime kurşun atmış birine bakmam” diyerek ‘cezaevinde kalabilir’ raporu verir. Özçelik hakkında tüm bu rahatsızlıklara rağmen Adlı Tıp Kurumu da (ATK) aynı raporu verir.  

Doktor değil faşist

Ağrılarının artması üzerine Özçelik, tekrar Tekirdağ Dr. İsmail Fehmi Cumalioğlu Şehir Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada yapılan ilk tetkiklerin ardından doktorlar acilen ameliyat olması gerektiğini belirtti. Cezaevi jandarması ve gardiyanların “O zaman hemen ameliyat edin” demesine rağmen Özçelik’e bakan doktor “Ben devletime kurşun atmış birine bakmam. Hem zaten burada yeterli ekipman yok. Başka hastaneye sevk edin” dedi.

2,5 aydır ağrılar içinde

Ardından Trakya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevki yapılan Özçelik’e burada 9 ay sonraya ameliyat tarihi verildi. Özçelik’e refakat eden bir gardiyanın “İki hafta içinde ameliyat olması gerek” demesine aldırmayan doktor, “Burada yerim yok, bir sürü kanser hastası sıra bekliyor, sizin için hiçbir şey yapamam” diyerek, ameliyatın ancak 9 ay sonra yapılabileceğini söyledi. Bunun üzerine tekrar cezaevine getirilen Özçelik, 2,5 aydır dayanılmaz ağrılar çekmeye devam ediyor.

Acilen ameliyat olmalı

Özçelik’in durumuna ilişkin Cezaevi İnfaz Savcılığı ile görüşen Avukatı Vedat Ece, “Savcılık, ‘Biz de istemiyoruz bir ölüm yaşansın. Kendisini Adli Tıp Kurumu’na sevk edeceğiz’ dedi, ancak acil tedbir kararı verilmesi talebimizi reddetti” dedi. 

AYM infaz ertelemeyi reddetti

Özçelik'in infazının ertelenmesi için 10 Haziran’da Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan tedbir başvurusu ise reddedildi. Avukat Ece, “AYM hastanenin verdiği raporu esas alıp bahsedilen ameliyatın cezaevinde kalırken de yapılacağını belirterek, başvuruyu reddetti” diye aktardı. 

Bir yıldır cevap yok

Özçelik için bir yıl önce Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan infaz erteleme talebine ise olumlu ya da olumsuz hiçbir cevap verilmediği bilgisini paylaşan Avukat Ece, 7 Haziran'da Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığına yeniden infaz erteleme talebinde bulunduklarını söyledi. Taleplerine henüz bir cevap verilmediğini aktaran Ece, tüm hukuki yollara başvurmaya devam edeceklerini söyledi. Ece, Kemal Özçelik için artık saniyelerin bile önemli olduğunu söyledi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.