Hatay’da salgın kapıda

Onur Naci Kara - Sedat Aközcan

Onur Naci Kara - Sedat Aközcan

  • Depremin harabeye çevirdiği Hatay’da barınma ve hijyen ile su sorunu halen çözülebilmiş değil. Kentte birkaç noktaya seyyar tuvalet yerleştirilse de su olmadığı için tuvaletler kullanılamıyor. Sağlık çalışanları ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) yöneticileri acil önlem alınmazsa salgın hastalıkların boy göstereceği uyarısında bulundu.

ERDOĞAN ALAYUMAT - HATAY

Depremin harabeye çevirdiği Hatay’da barınma ve hijyen ile su sorunu halen çözülebilmiş değil. Kentte birkaç noktaya seyyar tuvalet yerleştirilse de su olmadığı için tuvaletler kullanılamıyor. Enkaz altındaki cansız bedenlerden kaynaklı kentin birçok noktasında kemirgenler görülmeye başlandı. Sağlık çalışanları ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) yöneticileri acil önlem alınmazsa salgın hastalıkların boy göstereceği uyarısında bulundu.Yaşanan bu tehlike karşısında ve uzmanların tüm uyarılarına rağmen Sağlık Bakanlığı tarafından kentte herhangi bir adım atılmış değil.

Eczacılar Birliği, kentin 15 noktasında ilaç tedariki için seyyar eczaneler kurarken, TTB ise Defne ilçesinde kurduğu danışma masasında depremzedelere temel kontrollerde bulunuyor. Yine TTB üyesi doktorlar, depremin enkaza çevirdiği ilçe ve köylere giderek sağlık taraması yapıyor. Öte yandan gönüllü sağlık çalışanları ise kurulan revirlerde yaralılara sağlık hizmeti veriyor. Kentte yapılan sağlık çalışmaları önemli olsa da yetersiz kalıyor. Türkiye ve Kurdistan’ın her yerinden sağlık malzemeleri ve ilaç tedariki yapılıyor ancak gönderilen ilaçlar içinde tetanos aşısı hepatit aşısı, hasta torbası gibi tıbbi malzemeler yok. Ağır hastalar ve kanser hastaları kentten tahliye edilerek çevre kentlerin araştırma hastanelerine sevk edilirken, kanser hastalarının ilaçları ise çevre kentlerin eczanelerinde tedarik ediliyor. Temel sağlık için gönderilen ilaçlar şimdilik yeterli görünüyor, ancak uzun vadede kenti ciddi bir sağlık problemi bekliyor.

Sağlık tesisi kalmadı

Hatay Eczacılar Odası Başkanı Sedat Aközcan kentte doğru düzgün sağlık tesisin kalmadığını söyledi. Depremden kaynaklı Hatay Devlet Hastanesi, Hatay Şehir Hastanesi tamamen kullanılamaz hale gelirken Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin sadece acil servis departmanı çalışabiliyor. Kentte bulunan eczanelerin neredeyse tümü depremden etkilendiği için ilk günlerde ciddi bir ilaç sıkıntısı yaşandı. Sedat Aközcan, bu sorunun Türkiye’nin her tarafından kente gönderilen ilaçlarla önemli oranda çözüldüğünü ifade etti.

Hastalık riski taşıyor

Hatay’ın Antakya, Defne ve Samandağ ilçelerinde enkaz altında kalan cansız bedenlerin kokuları yayılıyor. Bu da kentte ciddi bir sağlık problemine dönüşmüş durumda. Cansız insan bedenlerinden kaynaklı türeyen et yiyen bakteriler, solucan vs. ve bu bedenlere temas eden sokak hayvanlarının taşıdığı salgın hastalık riski, her geçen gün tehlikeli bir boyuta çıkmış durumda. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Onur Naci Kara, iktidarın sağlık politikalarının yanlışlığı kadar afet planlama politikasının da yanlış olduğunu belirtti.

Depremin olduğu ilk günden bu yana Hatay’da olan TTB Merkez Konseyi eski ikinci Başkanı Dr. Ali Çerkezoğlu ise "Bu kadar ağır tahribat yapan ve halen gerçek sonuçları ortaya çıkmamış bir depremle karşılaşmamız gerçekten bu ülke yöneticileri için utanç verici” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.