Haydi hepimiz devrime

Kadın Haberleri —

.

.

  • Beluci kadınlar iki haftadan beri ‘jin, jiyan, azadî’ devrimi için gösterilere katılıyor. Ulusal kıyafetleri ile meydanlara inen Beluci kadınların sloganı: “Haydi hepimiz devrime!”

Rojhilatê Kurdistan’da devlet baskısı üst düzeye çıktı. Belucistan/Zahidan’daki protestolarda kadınlar ‘jin, jiyan, azadî’ pankartları taşıdı, "hadi devrime gidelim" sloganı attı. İran güçleri halka ateş açtı. 

Jîna Amînî’nin katledilmesi ardından başlayan ve PJAK’ın devrimsel süreç tanımlaması yaptığı halk hareketi, İran’da 12’inci haftasına girdi. 1979’dan sonra yapılmış en kitlesel ve dirençli protesto olarak nitelenen direnişte Belucistan’ın idari başkenti Zahidan şehrinde kadınlar ellerinde ‘jin jiyan azadî’ pankartları taşıdı. Kadınlar, "Başörtülü ya da başörtüsüz farketmez, haydi hepimiz devrime!" sloganı attı. 

Taş, sopa, slogan savaş değildir

İran ve Rojhilatê Kurdistan’da halkın eleştirilerinin odağında olan Ali Hamaney aleyhinde sloganlar atan göstericilere ateş açtılması Belucistan’ın dini otoritesi tarafından eleştirildi. Belucistanlı Sünni dini otorite Abdulhamid İsmail Zahi ise eylemcilere yönelik idam cezası içeren ‘savaş’ suçlamalarını kınayarak, “Kur’an’a göre savaş, eğer silah varsa savaştır. Taş, sopa, slogan atmak savaş değildir” dedi. 

Kadınlar iki haftadır eylemde

Belucistan’da kadınlar üst üste iki haftadır Jîna Amînî için eylem yapıyor. Beluci kadınlar son hafta büyük çaplı protestolara katılırken, Zahidan’da Eylül ortasında başlayan protesto hareketinin en önemli sloganlarından ‘Jin jiyan azadî’  yazılı pankartlar taşıyan onlarca kadın görüldü.

Beluci ulusal kıyafetler giyen kadınlar, “Başörtüsü olsun ya da olmasın haydi devrime gidelim” sloganları attı. Çabahar, İranşehr, Haş Şehristanı ve Zehek şehirlerindeki eylemciler, Abdülhamid İsmail Zahi’ye destek verirken ‘Hamaney’e ölüm’ sloganları attı. 

İnsan hakları aktivisti Mahmud Emiri Mukaddam, Zahidan’daki son kadın protestosu hakkında, “Gerçekten de türünün ender bir örneği” ifadelerini kullandı. Öyle ki, son iki aydır şehirde, cuma namazı sonrasında erkekler sokaklara akın ediyor. 

Geçen 2 Aralık’ta Zahidan şehrinde kaldırılan bir pankartta, “Kürtler ve Beluciler ayrılıkçı olsalardı, İran için değil, İran’a karşı savaşırlardı” ifadelerine yer verildi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.