Narlı'ya da aşevi

Narlı aşevi / HDP'li Silopi Belediyesi

Narlı aşevi / HDP'li Silopi Belediyesi

  • HDP’li Silopi Belediyesi, Pazarcık ilçesinden sonra Narlı beldesine de aşevi kurdu. 

Bölgedeki 3 bin kişiye iki öğün yemek servis ediyor. Belediye personelleri ve 7 gönüllü de depremzedelere hizmet veriyor. Belediye tarafından görevlendirilen ustalardan Deniz Aytaç, HDP’li belediyelerinin öneminin açığa çıktığını belirterek, “Eğer belediyelere kayyum atanmasaydı, ilk gün ellerindeki iş makinalarını ve personelleri deprem bölgesine sevk edecektiler. Arama kurtarma çalışmaları hızlanacaktı ve bu kadar insan hayatını kaybetmeyecekti” dedi.

Halk her şeyin farkında

21 kişinin hayatını kaybettiği Pazarcık'a bağlı Narlı beldesinde depremzedeler, kendileriyle dayanışma ağının ellerindeki çayı, kapılarındaki odunu verdiği 'HADEP' olarak tanımladıkları HDP ve sivil toplum örgütleri tarafından örüldüğünün bilinciyle yaralarını sarıyor. 

Depremin ardından yurttaşların evlerine giremediği 15 binden fazla nüfusa sahip Narlı’da, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) koordinasyonunda ve AFAD tarafından kurulan çadırlarda yaşıyor. HDP ördüğü dayanışma ağıyla yardımları depremzedelere ulaştırıyor.  Narlı ve köylerinde temas ettiğimiz halk, HDP’yi kastederek ilk yardımların Ankara’dan HADEP tarafından gönderildiğini belirterek, kaymakamlığın yardımının ise dört gün sonra geldiğini söyledi. 

Depremin üzerinden iki hafta geçmesine rağmen beldede dikkat çeken detaylardan biri de yurttaşların soğuk havaya rağmen brandayla kapattığı traktör kasalarında kalıyor olması. Birçok yurttaş da araçlarında uyumak durumunda kalıyor. 

DİLGEŞ RUVANAS MA / MARAŞ

 

*****

HDP çadır atölyesi kurdu

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encu, çadır sorununa çözüm bulmak için üretim atölyesi kurduklarını söyledi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, ilk günden Marmara Bölgesi Kriz Koordinasyon Merkezi’ni kurup harekete geçti. Çalışmalar kapsamında 250 gönüllü ile birlikte 50 TIR gıda, giyim, ilaç ve hijyen ürünleri gibi temel ihtiyaç malzemelerini deprem bölgesine gönderen koordinasyon merkezi, İstanbul’a göç eden 150 ailenin de barınma ihtiyacını karşıladı. MA'dan Esra Solin Dal'a konuşan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encu, “Deprem bölgesindeki halkın barınma ihtiyacını karşılamak için kısa vadeli bir atölye kurduk ve şu anda o atölyede çadır üretiyoruz. Bununla ilgili çok sayıda sipariş verildi ve bu siparişler peyderpey akmaya başladı” dedi. Devletin ve tüm kurumlarının depremde sınıfta kaldığını söyleyen Encu, “Devletin kurumları, depremden 5 gün sonra bazı bölgelere gitti, bazı bölgelere ise hala gidilmemiş. Halk ise müthiş bir dayanışma örgütleyerek, acıları paylaştı, ihtiyaçları gidermek için mücadele verdi” şeklinde konuştu. 

 

*****

Êlih

Êlih dört kente koştu 3 bin kişiyi ağırladı

Depremin yaşandığı ilk günden bu yana seferberlik halinde dayanışmaya katılan Êlih’te, çocuklar kumbaralarını, yaşlılar ve engelliler aylıklarını bağışlıyor. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Êlih İl Örgütü ile çok sayıda sivil toplum örgütü (STÖ) ve sendika, depremin hemen ardından harekete geçerek, Dîlok, Semsûr, Meletî ve Hatay’da yüzlerce gönüllüyle arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Êlih’te yürütülen dayanışma kampanyası kapsamında ise dün itibarıyla 42 TIR ve 2 kamyon erzak depremzedelere ulaştırıldı. 

Halkın yoğun ilgi gösterdiği dayanışma ile kuru gıda, uyku tulumu, battaniye, mont, bot, kışlık kullanılmamış giysi, içlik, çorap, bere, atkı, eldiven, çok sayıda çocuk bezi, kadın pedi, çocuk maması, elektrikli soba ve el feneri gibi ihtiyaç malzemeleri toplandı. Kent esnafının da katkı sunduğu dayanışma, sokak sokak, mahalle mahalle örülüyor. 

Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri ise yardımları Petrol İş Sendikası’nda topluyor. Görev ve iş bölümü yapan bileşenler, kente gelen depremzedelerin barınma ve diğer ihtiyaçları karşılıyor. Çocuklar kumbaralarını, yaşlılar yaşlılık aylığını, engelliler ise engelli aylığını depremzedeler için bağışlıyor. Bir esnaf ise bozuk çamaşır makinelerinin gövdelerinden oluşturduğu sobaları HDP’ye teslim ederek, depremzedelere ulaştırıyor. 

Kentten deprem bölgesine giden yüzlerce gönüllü de çalışmalarda yer alıyor. 

Hatay, Amed, Semsûr, Mereş, Meletî ve Dîlok’tan kente gelen 3 bine yakın kişinin barınma ve gıda ihtiyacı karşılandı. HDP İl Örgütü Yöneticisi Mehmet Şirin Öngün, içinde ısınma malzemelerinin olduğu 1 TIR’a ise el konulduğunu aktardı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.