İşgal saldırılarına tepki gösterin

Dünya Haberleri —

  • HDP Eşbaşkanı Başkanı Mithat Sancar, Alman Dışişleri Bakanı Baerbock’tan Türk devletinin işgal saldırılarına tepki göstermesini talep etti.

 

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Türkiye ziyaretinin son gününde (Cumartesi) Halkların Demokratik Partisi (HDP) temsilcileriyle görüştü. Görüşmeye, HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar ile Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü Feleknas Uca ve Muş milletvekili Şevin Coşkun da katıldı. 

Gündem yoğundu

Yaklaşık 35 dakika süren görüşmede, HDP’ye yönelik kapatma davası, Kobanê Kumpas Davası, cezaevinde rehin tutulan başta hasta tutsaklar olmak üzere HDP’li siyasetçilerin durumu, Türk devletinin ‎Güney Kürdistan’a yönelik saldırıları ve Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik askeri ‎operasyon ihtimaline dair görüş alışverişinde bulunuldu. 

Operasyon DAİŞ’i güçlendirir

HDP'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Sancar görüşmede Türkiye'nin, Rojava’ya olası bir operasyon düzenlemesi halinde uluslararası devletler topluluğunun tepki göstermesini istedi. "Uluslararası hukukun ihlali sonuçsuz kalmamalı" diyen Sancar, olası bir operasyonunun DAİŞ’i güçlendirebileceği uyarısında bulundu.

Dış politika eleştirisi 

İktidarın sınır ötesi operasyonlar için öne sürdüğü gerekçelerin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Sancar, önlenemez bir şekilde destek kaybeden iktidarın iç politikayı bu operasyonlarla kendi lehine dizayn etmeye çalıştığını söyledi. Sancar, ayrıca Almanya'nın dış politikasının demokratik değerlere dayanmasının ve bölgesel ile küresel barışı hedeflemesinin bu açıdan çok önemli olduğunu Bakan Baerbock’a iletti.

Kararları Saray veriyor

HDP hakkında açılan kapatma davasına da değinen Sancar, "Bu rejimde bağımsız bir yargıdan söz edilemez. Kararlar mahkeme salonlarında değil Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda veriliyor" dedi.

Çavuşoğlu ile gerginlik

Alman Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Cuma günü de İstanbul'da Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelmişti. Gergin geçen basın toplantısında Baerbock tutuklu iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını isteyerek, AİHM kararlarının uygulanmasını talep etmişti. Baerbock, ayrıca "Doğu Akdeniz'de ihtilafların gerginlikler tırmandırılarak çözülemeyeceğini” de ifade etmişti. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.