HDP'liyiz her yerdeyiz

Yurt Dışı Haberleri —

Avrupa'nın birçok kentinde HDP ile dayanışma eylemleri düzenlendi

Avrupa'nın birçok kentinde HDP ile dayanışma eylemleri düzenlendi

  • Almanya, Fransa, İsviçre, Hollanda, İngiltere, İsveç, Finlandiya ve Kanada’da alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, HDP ile dayanışma eylemleri düzenlendi. HDP’nin sahiplenildiği yürüyüş ve mitinglerde “HDP yalnız değildir, HDP’liyiz her yerdeyiz” denildi.

 

Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) yönelik AKP/MHP faşizmi eliyle yürütülen baskı, gözaltı, tutuklama, kapatma politikalarına karşı yurt dışında yaşayan Kürdistanlılar, Demokratik Güç Birliği öncülüğünde alanlara çıktı. Kürt dostlarının da katıldığı eylemlerde “HDP’yi kapattırmayacağız, faşizmi birlikte yeneceğiz” sloganıyla yürüyüş ve mitingler düzenlendi, “HDP’liyiz, her yerdeyiz” denildi.

DÜSSELDORF

Almanya/Düsseldorf’da merkez tren garı önünde toplanan Kürdistanlılar ve dostlarının eylemi yürüyüşüyle başladı. Sık sık HDP'yi sahiplenen sloganların atıldığı eyleme Alman kamuoyu da yoğun ilgi gösterdi. Yürüyüş boyunca Almanya'nın AKP-MHP faşizmine verdiği destek de teşhir edildi. Almanya'nın Kürt soykırımını gerçekleştirmek isteyen Türk devletine ekonomik ve silah desteğine  son vermesi talep edildi. Eylem kortejine HDP'li eski milletvekilleri ve belediye başkanlarının olduğu bir heyet öncülük etti. Yapılan konuşmalarda HDP'nin demokrasi mücadelesine dikkat çekildi.

HANNOVER

Almanya/Hannover’de düzenlenen eylemde HDP ve Ronahi Kadın Meclisi adına konuşmalar yapıldı. Okunan bildiride şunlar dile getirildi: “Biz çok iyi biliyoruz ki; ancak halklarımızın örgütlü ve birlikte mücadelesi Türkiye'de faşizmi, her türlü gericiliği ve emperyalizmi yenebilir. Halklarımıza sesleniyoruz, enternasyonalist mücadelenin de desteğiyle HDP'yi kapattırmayacağız, Türkiye'de faşizmi birlikte yeneceğiz.” Eylemde sık sık  “Faşizme geçit yok”, “Yaşasın enternasyonalist dayanışma”, “Bijî berxwedana HDP” sloganları atıldı.

foto: ŞAHİN BOZLAR/Mainz

MAİNZ

Almanya/Mainz’de HDP’yi sahiplenme yürüyüş ve mitingine Mannheim, Frankfurt, Giessen ve Darmstadt’tan yüzlerce Kürdistanlı ve dostları katıldı. Buluşma yeri olan tren istasyonu önünde, HDP Eşbaşkanlarının Avrupa’daki eylemler için gönderdiği mesaj okundu.

Mitingde konuşan Zübeyde Zümrüt “Bu yürüyüş, HDP’yi sahiplenme yürüyüşüdür. AKP-MHP faşizmi büyük bir korku içerisindedir. Bugün Türkiye’de faşizme karşı mücadele eden tek parti HDP’dir. Bu yüzden kapatmak istiyorlar. Biz de buradan söylüyoruz; HDP halktır, buradadır, her yerdedir. HDP’yi kapatmaya gücünüz yetmeyecek” dedi.

Faysal Sarıyıldız da HDP’nin tam bir devlet terörü ile karşı karşıya olduğunu belirterek; AKP’nin, yürüttüğü ırkçı, faşist konseptler sonucunda yozlaşıp çürüdüğünü, gelinen aşamada yıkılmakta olduğunu söyledi.

foto: MUHAMMED KAYA/Berlin

BERLİN

Almanya'nın başkenti Berlin’in Hermanplatz meydanında düzenlenen eylemede çok sayıda kurum ve aktivist katıldı. Yürüyüş boyunca, “AKP-MHP faşist bloğunun kendi varlığını sürdürmek için muhalif merkezi ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Bizler de her zaman HDP ile dayanışma içerisinde olduğumuzu belirtiyoruz” açıklamaları yapıldı.

NÜRNBERG

Almanya/ Nürnberg’de düzenlenen eylemde HDP bayraklarıyla “HDP’nin kapatılmasına izin vermiyoruz", "Faşizme karşı hep birlikte" pankartları taşındı sık sık  “Hepimiz HDP’liyiz” , “Faşist Erdoğan” sloganları atıldı. Yapılan konuşmalarda HDP’ye yönelik baskılara ve bu baskılar karşısında sergilenen direnişe vurgu yapıldı.

LEIPZIG
Almanya/Leipzig’de HDP üzerindeki baskıları protesto etmek ve 10 aydır Leipzig’de tutuklu olan antifaşist Lina ve için binlerce kişi yürüdü. Yapılan açıklamalarda; Kürt kurumlarının keyfi gerekçelerle Almanya’da kriminalize edildiği, Kürtlerin gülünç suçlamalarla ailelerinden koparılıp cezalandırıldıkları, PKK yasağının siyasi sakilerle sürdürüldüğü belirtildi.

foto: M.ZAHİT EKİNCİ/Hamburg

HAMBURG

Almanya/Hamburg’un Altona semtinde yapılan yürüyüşe, çevre illerden gelen Kürdistanlılar katıldı. Türkiye cezaevlerinde rehin tutulan HDP’lilerin posterleri taşındığı yürüyüşte, HDP’nin milyonların iradesi olduğu belirtildi. Yürüyüş esnasında sık sık ''HDP yanlız değildir'', “Yaşasın HDP”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları atıldı.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’in République meydanında bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı ve dostları, üzerinde “HDP’nin kapatılmasına izin vermiyoruz, Türkiye’de faşizmi yeneceğiz” pankartı ile birlikte “HDP’liyiz yerdeyiz” dövizleri taşındı. 

Stalingrad meydanına doğru yürüyüşe geçen kitle, yol boyunca HDP ile dayanışma sloganları attı. Stalingrad meydanında düzenlenen mitingde, HDP Eşbaşkanları Pervin Buldan ile Mithat Sincar’ın mesajı okundu. Ardından HDP adına konuşan Veysel Keser “HDP, yoluna kararlılıkla devam edecektir. HDP, binalardan ve şahıslardan ibaret değildir. HDP, bugüne kadar büyük bedeller ödeyerek gelmiş, bu topraklarda mayası tutmuş demokrasi ve özgürlük mücadelesidir” dedi.

ADGB adına konuşan Kemal Karanfil ise şunları belirtti: “HDP özgürlük isteyenlerin, adalet isteyenlerin partisidir. HDP’nin şehitleri vardır, cezaevleri HDP’lilerle doludur. Bu faşist iktidar AKP ve destekçisi MHP tüm suçlarını HDP ile kapatmak istiyorlar. Gün HDP’ye sahip çıkma zamanıdır, gün birlikte olma zamanıdır.”

STRASBOURG

Fransa/Strasbourg’da merkezi tren garı önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, HDP bayrakları taşıdı,  “Hepimiz HDP’liyiz”, “Faşist Erdoğan” sloganları attı. ADGB adına yapılan konuşmalarda “HDP’nin üçüncü yol olarak tanımladığı siyasetin, ezilenlerin bir bütün mücadelesini esas aldığı, HDP’nin Türkiye’deki faşizmi geriletmenin ve demokrasiyi inşa etmenin mücadele alanı olduğu” vurgulandı.

foto: FEYYAZ BRUSK/Marsilya

MARSİLYA

Fransa/Marsilya’da düzenlenen yürüyüşte, HDP ile dayanışmayı içeren dövizler ile Deniz Poyraz’ın fotoğrafları taşındı. Sloganlar eşliğinde devam eden yürüyüş boyunca bildiriler okundu.

BORDEAUX

Fransa/Bordeaux’daki mitingde HDP’nin tutuklu eski Eşbaşkanları Demirtaş ve Yüksekdağ’ın resimlerinin bulunduğu pankart taşıdı. Yapılan konuşmalarda “Kapatılmak istenen HDP, salt bir parti değildir, ezilenlerin sesi, milyonların umududur. HDP halktır, halk buna izin vermez“ denildi.

RENNES

Fransa/Rennes’de yapılan mitingde Kürdistan’a yönelik soykırım saldırılarının, HDP’ye yönelik kapatma davasının 22 yıldır ağırlaşan tecrit politikasının bir parçası olduğu belirtildi. Açıklamalar ardından yürüyüşe geçen halk sık sık HDP’yi sahiplenen sloganlar haykırdı.

MONTPELLİER

Fransa/Montpellier’de Peyruo parkında bir araya gelen HDP’liler, Comedie meydanına kadar insan zinciri oluşturarak yürüdü. Sık sık “HDP yanlız değildir,” HDP’liyiz, HDP her yerde,” sloganları atıldı. Eylem esnasında Fransızca hazırlanan bildiriler de dağıtıldı. Yapılan konuşmada, “Türk faşizmi, devrimcilerin sesi olan HDP‘yi kapatmak istiyor. HDP`yi sahiplenmek özgürlüğü ve demokrasiyi sahiplenmektir. HDP yanlız değildir, herkesi HDP etrafında kenetlemeye çağırıyoruz“ denildi.

LUZERN/ST. GALLEN

İsviçre'nin Luzern ve St Gallen kentlerinde düzenlenen etkinliklerde 'Hepimiz HDP'liyiz' mesajı verildi. 

Aralarında HDP'li seçilmişler, İsviçreli siyasi partiler ve sivil toplum kurumları ile  her kesimden HDP'li, Luzern’de bir araya geldi. Miting alanı AKP/MHP faşizmine karşı HDP'ye destek pankartları ve HDP bayraklarıyla süslendi. Dayanışma eyleminde İsviçre Federal Parlamentosu Sol-Grup Milletvekili Stéfanie Prezioso, SP Luzern Kanton Milletvekili David Roth, Basta Partisi adına Maya Heuschmann da birer konuşma yaptı

DEN HAAG

Hollanda/Den Haag’da bulunan Hollanda Parlamentosu önünde yapılan eylemle HDP’ye destek çağrısı yapıldı. Çok sayıda bildirinin dağıtıldığı eylemde “HDP’nin kapatılmasını durdurun, Türkiye’de faşizme karşı savaşın” çağrısı yapıldı. Yapılan açıklamada HDP’ye dönük sistematik saldırıların sürdürüldüğüne, yargının Erdoğan talimatıyla HDP’yi hedef almaya devam ettiğine dikkat çekildi, “Türkiye ve Kürdistan halklarının faşizme karşı direnişi bastırılamayacak” vurgusu yapıldı.

foto: DİREN DİCLE ERDEN/Londra

LONDRA

İngiltere’nin başkenti Londra’da, Manor House İstasyonu önünde bir miting düzenlendi. Eylemde HDP’li tutsak milletvekili ve siyasetçilerin fotoğrafları taşındı. DGB adına ortak açıklamayı okuyan SKB aktivisti Helin Peköz, AKP-MHP faşist iktidarının halkların umudu HDP’yi kapatarak faşist rejimin ömrünü uzatmaya çalıştığına dikkat çekti. Faşist iktidarın HDP ve muhaliflere yönelik işlediği suçları sıralayan Peköz, faşist ve yasaklama, katliam ve baskılarla toplumun rehin alınmaya çalışıldığının altını çizdi.  

HDP eski Milletvekili Osman Baydemir de “HDP fikriyatı baskıyla, zulümle, işkenceyle katliamla yok edilemez, kapatılamaz; kapatılmayacak bir fikriyattır. Çünkü, Şeyh Saitler, Seyit Rızalar, Mazlum Doğanlara giden özgürlük davasının kökleridir, mirasıdır, bedelidir HDP” diye kaydetti.  

STOCKHOLM

İsveç’in başkenti Stockholm’da yaşayan Kürtler, HDP’ye yönelik baskı ve saldırılara karşı alanlara çıktı. Norra Bantorget başlayan yürüyüş boyunca soykırımcı Türk devletinin işgal saldırıları ve HDP’ye yönelik işlediği suçlar, dağıtılan bildirilerle çevreden geçenlere anlatıldı.

Yürüyüş ardından Normalmstorget’te düzenlenen mitingde konuşmalar yapıldı, HDP’yi sahiplenme çağrıları yapıldı ve Avrupa kurumlarına “Faşist Türk devletine tutum alın” diye seslenildi. 

HELSİNKİ

Finlandiya’da yaşayan Kürtler, HDP ile dayanışmak amacıyla bir stant açtı. Türkiye’deki siyasi durum ve HDP’ye yönelik adaletsizlik ve hak ihlalleri hakkında çevreden geçenleri bilgilendiren Kürtler, Fince broşürler dağıttı.

TORONTO

Kanada’nın Toronto kentinde Kürtler ve dostları “HDP’yi kapattırmayacağız, faşizmi birlikte yeneceğiz” şiarıyla bir araya geldi. Bloor Meydanı’ndan Dundas Meydanı’na kadar süren yürüyüşte HDP bayrakları ve çok sayıda döviz taşındı. HDP’ye yönelik baskılar ve kapatma davasının “kabul edilemez” olduğu belirtilen eylemde  “HDP Halktır, halk burada”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. Çevredekilerin yoğun ilgi gösterdiği eylemde çok sayıda bildiri dağıtıldı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.