HDP’nin kapatılmasına hayır

Dünya Haberleri —

  • Seçim arifesinde HDP’ye yönelik kapatma tehdidine karşı Sinn Fein’den Podemos’a, Avrupa Yeşiller Partisi’nden Fransa Komünist Partisi’ne onlarca ülkeden parti ve siyasetçi “HDP’nin yanındayız” mesajı verdi. 

HDP'ye yönelik kapatma davasına ilişkin tepkiler gelmeye devam ediyor. Avrupa Parlamentosu üyesi Sinn Féin'in Milletvekili Chris MacManus,” HDP'nin yanındayım. Erdoğan tarafından HDP'ye yönelik devam eden siyasi amaçlı yargılamalar derhal durdurulmalıdır” dedi. Macmanus, “Son iki genel seçimde halkın %10'undan fazlasının oyunu alarak parlamentodaki üçüncü büyük parti olan HDP'nin seçimlere bu kadar az bir süre kala kalıcı olarak yasaklanma ihtimali Türkiye demokrasisini tehlikeye atmaktadır” uyarısında bulundu. 

Sinn Féin Dış İlişkiler ve Savunma Sözcüsü John Brady TD de HDP'yi yasadışı ilan etmeye yönelik siyasi amaçlı girişimlere son verilmesi çağrısında bulundu. 

İspanya’dan Podemos ise seçimlerde kilit roldeki HDP’ye yönelik kapatma davasının altında Erdoğan rejiminin korkusunun yattığını kaydetti. Podemos, tüm siyasi güçleri ve uluslararası toplumu HDP’yle dayanışmaya çağırdı. 

Otoriter eğilim kabul edilemez

Avrupa Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Fransız Senatör  Mélanie Vogel, Türk hükümetinin giderek artan otoriter eğilimlerinin kabul edilemeyeceğini belirterek, “Türkiye parlamentosunun üçüncü büyük partisi HDP'ye karşı açılan ve Mayıs’taki genel seçimler öncesinde Türkiye siyasi hayatından men edilmesine yol açabilecek siyasi saikli dava, hükümetin siyasi özgürlükler ve muhalefet üzerindeki baskısının doruk noktasıdır” diyerek, dayanışma mesajı verdi. 

Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) Bölgeler Komitesi Grubu da HDP'ye desteklerini belirterek, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlalidir. HDP'nin ve milyonlarca seçmeninin siyasi katılımını savunmalıyız" dedi. 

Danimarka Birlik Partisi (Enhedslisten): Türkiye’nin HDP’ye açtığı kapatma davası milyonlarca insanı demokratik tercihlerinden mahrum bırakacak!

HDP halkların partisi

İsviçre Sosyal Demokrat Partisi demokratik bir Türkiye için HDP'nin yanında olduklarını belirterek, “Partiye karşı açılan davanın derhal sonlandırılmasını talep ediyoruz. Tüm demokratik güçler seçimlere katılabilmelidir” diye belirtildi.

Fransız Komünist Partisi (FCP) ise “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) uyarınca, mevcut davanın iptalini, hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmesini ve Türkiye'deki tüm halklar için özgürlük talep ediyoruz” dedi. 

Fransa’da LFI-NUPES Parlamento Grubu da “Uluslararası toplumu ve Fransız hükümetini, HDP'nin yargılanmasına ve kriminalize edilmesine son verilmesi ve böylece Türkiye'de gerçekten özgür ve demokratik seçimlerin yapılmasının sağlanması için baskı yapmaya çağırıyoruz” açıklamasına bulundu. 

Avrupa Parlamentosu Milletvekili Nikolaj Villumsen

Avrupa Parlamentosu Milletvekili Nikolaj Villumsen, Jordi Solé, Thijs Reuten,  İtalya Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Demokrat Parti Milletvekilleri Laura Boldrini, Andrea Orlando, Enzo Amendola, Lia Quartapelle, Fabio Porta,  Norveç'teki Kürdistan ile Dayanışma Komitesi eş liderleri Stina Bergsten ve Truls Strand Offerdal, İspanya’dan Mes Per Menorca, Bask Dayanışması Eusko Alkartasuna, ABD’den DSA Uluslararası Komitesi ile daha birçok isim ve çevre “HDP’nin kapatılmasına hayır, HDP’nin yasaklanmasına hayır” mesajı verdi.  HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.