HDP'ye uluslararası Kobanê desteği

Dünya Haberleri —

HDP ile dayanışma mesajları

HDP ile dayanışma mesajları

  • Uluslararası siyasi parti, parlamenter ve şahsiyetlerin HDP ile dayanışma mesajları çoğalıyor. Kobanê Davası'na ilişkin çok sayıda ülkede etkinlik düzenlenerek hem HDP’ye destek verildi hem de Kobanê’yi sahiplenme çağrısı yapıldı.

 

Erdoğan rejiminin HDP’ye yönelik baskı ve tehditlerine karşı uluslararası dayanışma her gün daha fazla büyüyor. AP Kürt Dostluk Grubu Koordinasyonu çağrısıyla Kobanê davasıyla ilgili HDP ile dayanışma amacıyla başkent Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu (AP) önünde bir eylem yapıldı. AP parlamenterleri verdikleri ortak mesajda, HDP ile dayanışmayı dile getirirken, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden de Erdoğan rejimine baskı yapması çağrısında bulundu.

AP Başkan Yardımcısı Dimitrios Papadimoulis, Türkiye’de hukuk ve adaleti rafa kaldırıldığını belirterek, AB ve Avrupa halkları Türkiye’de Kürtlere ve ezilenlere yönelik yapılanların adil olmadığının fazlasıyla farkında. Ancak AB’deki bazı çıkar gruplarının ekonomik kaygılarından ötürü Türkiye’ye karşı net bir tavır ortaya çıkmıyor” dedi.

Kürt Dostluk Grubu Koordinasyon üyesi Andreas Schieder ise “AP’nin HDP’ye dönük yapılanları kabul etmediğini ve bunu en sert şekilde kınadığını vurgulamamız gerekiyor. Bu olan bitenin Avrupa hukuku ile bağdaşmadığı için Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı da en sert bir dille uyarmaktan geri durmuyoruz. Bunun yanında AP’deki bazı milletvekillerinden oluşan bir heyeti Kobanê davasını izlemek üzere Türkiye’ye gitmesini sağladık. Bu hukuksuzluk sürdüğü sürece AB’nin Türkiye ile olan tüm ilişkilerini kesmesi için baskı yapmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Büyük saldırı ve baskı var

Hollandalı Avrupa Parlamentosu Milletvekili Reuten Thijs de HDP’ye yönelik başlatılan baskı furyasına ilişkin “Türkiye’de hukuksuz bir şekilde yargılanan tüm HDP üyeleri ile güçlü bir dayanışma içinde olduğumuzu belirtmek istiyorum” dedi.

İspanyol parlamenter Miguel Urbán Crespo ise Türkiye'de sosyal ve siyasi haklara yönelik çok büyük bir saldırı ve baskı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “HDP'ye yönelik bu baskı ve saldırılar acımasız ve zulüm düzeyindedir. Erdoğan yıllardır kendisine muhalif olan bu partiye tahammül edemiyor. Bu yüzden HDP'yi yasaklamaya, illegalize etmeye çalışıyor, üyelerini cezaevine attırıyor. AB buna izin veremez, vermemeli.”

Fransız Parlamenter Leila Chaibi ise “Buradan Erdoğan’a hukukun gelişi güzel bir şekilde muhaliflere ve Kürtlere karşı kullanamayacağı mesajını göndermeliyiz” diye belirtti.

Erdoğan bir kez daha mahkum edildi

Öte yandan AP Kürt Dostluk Grubu Koordinasyonu’nun yürüttüğü uluslararası kampanya kapsamında birçok siyasi parti, parti yöneticisi, değişik düzeyde parlamenter destek açıklamasında bulundu. Yapılan eylem ve açıklamalarda “Kobanê direnişi ve HDP’nin yanındayız” denildi. Twitter'da yapılan kampanya kapsamında Kobanê’yi savun ve HDP ile dayanışma (#SolidarityWithHDP #DefendKobanê) hashtagleri kullanıldı.

HDP ile dayanışma kampanyasına ilişkin konuşan HDP Avrupa Temsilcisi Devriş Çimen ise yayınlanan mesajlara ilişkin şunları belirtti: “17 Mart’tan bu yana HDP’ye yönelik yürütülen kapatma davası başta olmak üzeri, diğer birçok konuda uluslararası düzeyde önemli bir dayanışma gösterildi. Bunun sonucunda ise Kobanê davası gelişti. Aslında bugün Kobanê davasını oluşturan Erdoğan rejimi insanlık değerlerini koruyan birçok kesim tarafından yargılandı. Uluslararası dayanışma ve sahiplenmeye baktığımızda, Erdoğan rejimi bir kez daha mahkum edildi. Direnenlerin daima kazanacağı vurgusu bir kez daha ifade edildi.”

Hollanda Sosyalist Partisi’nden HDP eylemi

Hollanda’nın Den Haag kentinde Sosyalist Parti, Türk Büyükelçiliği önünde HDP ile dayanışma eylemi gerçekleştirildi.Kobanê Davası’nda yargılanan 108 siyasetçiyi temsilen Türk Büyükelçiliği’nin kapısının önüne mumlarla 108 yazıldı.

HDP adına yapılan konuşmada bu davanın bir intikam davası olduğu ve demokratik mücadeleyi bastırma amacı taşıdığı belirtildi. Bu davanın herhangi bir hukuki karşılığının olmadığı da dile geldi. Sosyalist Partili senatör Tiny Kox da Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi’nde Türkiye’deki insan hakları ihlalleriyle ilgili yürütülen çalışmaları aktardı.

.

Die Linke Münih: Yanınızdayız

Almanya'nın Münih kentinde Die Linke (Sol Parti) Belediye Meclisi üyeleri Stefan Jagel, Brigitte Wolf, Thomas Lechner, Kerem Schamberger ve Kürt Toplum Meclisi ortak açıklama yaparak, HDP'ye dayanışma mesajı gönderdi. Basın açıklamasında, Kobanê Davası'na ve Kürt siyasetçilerin rehin tutulmasına dikkat çekilerek, "HDP’li 108 seçilmiş Erdoğan tarafından DAİŞ’e karşı çağrı yaptıkları için terörizmle suçlanıyor. Erdoğan rejimi demokrasiyi, hukukun üstünlüğü ve özgürlükleri ayaklar altına aldı" denildi.

Açıklamada "Kobanê direnişini sahipleniyoruz, HDP'nin yanındayız" mesajı verildi.

HABER MERKEZİ

 

 

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.