Hewlêr’de gazetecilere hapis

.

.

  • Güney Kürdistan’ın Hewlêr kentinde Kürt gazeteciler Sherwan Sherwani, Guhdar Zebari ve Ayaz Karam ile aktivistler Shvan Saeed Omar ve Hariwan Issa, iki gün boyunca 9 saatte yakın süren bir duruşmanın ardından 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Hewlêr Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada gazeteciler ve hak savunucuları, Irak Ceza Kanunu'nun 21. maddesince hüküm altına alınan "ülkenin bağımsızlığını, birliğini veya güvenliğini zayıflatan eylemlerden" suçlu bulundu.
Son yıllarda Federe Kürdistan’da ifade ve basın özgürlüğünün bozulmasının simgesi olarak görülen davayı takip eden yerel ve uluslararası gözlemciler, yargının siyasi baskı altında kaldığını söyledi. Meclis Goran Grubu Başkanı Gülistan Said, duruşma sırasında sunulan delillerin hiçbirinin tutukluk ve ceza için gerekçe olamayacağını ifade ederek davayı siyasi olarak nitelendirdi.
Yeni Nesil Hareketi Grubu Başkan Yardımcısı Kawa Abudlqadr ise Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "Bugünün mahkeme kararları, bu otorite üzerindeki bir başka kara leke ve Kürdistan Bölgesi'ndeki yargı sistemi için bir başka utançtır" dedi.
Barwari'nin avukatı Aso Hashim ise davanın adil bir mahkemede görülmesi durumunda gazeteci ve aktivistlerin “masum” ilan edileceğini söyledi.
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Ortadoğu ve Kuzey Afrika Temsilcisi Ignacio Miguel de duruşma sonrasında yaptığı açıklamada, şunları ifade etti: "Gazeteciler Sherwan Amin Sherwani ve Guhdar Zebari'nin bugünkü cezası sadece adaletsiz ve orantısız olmakla kalmıyor, aynı zamanda Irak Kürdistan Bölgesel Hükümeti’nin sonunda basın özgürlüğünü önemseme iddiasını bıraktığını da kanıtlıyor."
Gazeteci ve aktivistler, kötüleşen ekonomik koşullara ve hükümetin kamu çalışanlarının maaşlarını kesintiye uğratmasına karşı seslerini yükseltmiş, KDP güçleri de hükümete yönelik eleştirileri bastırmak için 5 ismi gözaltına aldıktan sonra tutuklamıştı.
Tutuklama haberine karşı protesto düzenleyen ve aralarında öğretmen Badal Barwari'nin de bulunduğu onlarca kişi gözaltına alınmıştı.

HEWLÊR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.