Heyet: Savaşı durdurun

  • Türk ordusunun işgal saldırılarının sürdüğü Metîna’da incelemelerde bulunan Iraklı ve Kürt parlamenterler, bölgenin ciddi zarar gördüğünü belirterek, saldırıların durdurulması çağrısı yaptı.

Metîna bölgesine askeri sevkiyat yapan KDP’ye ait zırhlı araç, 5 Haziran’da henüz netleşmeyen bir şekilde vuruldu; 5 KDP’li yaşamını yitirdi, 4’ü de yaralandı. KDP, zırhlı aracın vurulmasının ardından HPG’yi sorumlu tutmuştu. HPG ise yaptığı açıklamada, iddiaları yalanlayarak, olayın bağımsız bir heyet tarafından araştırılmasını istedi.

HPG’nin açıklamasının ardından Irak ve Federe Kürdistan’dan parlamenterlerin yer aldığı bir heyet, önceki gün Metîna bölgesinde bulunan köyleri ziyaret ederek, incelemelerde bulundu. Heyette, Irak Parlamentosu Savunma ve Güvenlik Komisyonu Başkanı ve 7 parlamenter ile Federe Kürdistan Parlamentosu Pêşmerge, İçişleri, Güvenlik, Tarım, Çevre ve Sağlık komisyonlarından 12 parlamenter yer aldı. Heyet, bölgede yaptığı incelemeler ve görüşmelerin ardından açıklamalarda bulundu. Heyet adına açıklama yapan Federe Kürdistan parlamenteri ve Pêşmerge İşleri Komisyonu Başkanı Reving Hirorî, Dihok Valisi, Zaxo ilçesi ile Derkar ve Batîfa bölgelerinde kanaat önderleri, muhtarlar ve yurttaşlarla görüşme gerçekleştirdiklerini, ardından Amediyê’de Keste, Hitor ve Çelka köylerini ziyaret ettiklerini, burada yurttaşlarla görüştüklerini, daha sonra Kanî Masî Kasabası Müdürü Serbest Sabri ve muhtarlarla bir araya geldiklerini aktardı.

Köyler boşaltıldı

Türk ordusunun saldırıları sonucu bölgede birçok köyün boşaltıldığını belirten Hirorî, “İnsanlar evlerini bırakarak kaçmak zorunda kalmış; bağ, bahçeleri ve meyve ağaçları yanmış, zarar görmüş. Gerçekten de savaş ve çatışmalar nedeniyle Kürdistan coğrafyası büyük bir zarar görmüş. Bu bölgedeki Kürt insanlarının psikolojisi yaşananlardan ötürü olumsuz etkilenmiştir” dedi.

Türk devleti saldırıyor

“Savaş sadece yıkım getirdi” diyen Hirorî, çözüm için diyaloga işaret etti. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hirorî, “Bu savaşın tarafları da bellidir. PKK ve Türk devletidir. PKK bahane oluyor, Türk devleti de saldırıyor. Arada ezilen halkımız oluyor. Bu nedenle her iki tarafa savaşı durdurma çağrısı yapıyoruz, diyaloğa ve çözüme dönmeye çağırıyoruz. Halkımız bu savaşın bir tarafı değil, savaşta hiçbir çıkarı veya payı da yoktur. Biz savaşı kendi topraklarına götürsünler de demiyoruz. Kendi toprakları içerisinde oturup konuşsunlar, diyalog yapıp anlaşsınlar. Bölgede huzursuzluktan kurtulsun. Bu talebimizi aynen Irak ve Kürdistan Parlamentosu Başkanlığına, Kürdistan ile Irak hükümetlerine de ulaştıracağız” şeklinde konuştu.

Türk ordusunun askeri üsler inşa etmesine değinen Hirorî, “Irak ve Kürdistan Bölgesi güvenlik güçlerinin dışında bir askeri gücün bu bölgedeki varlığını doğru bulmuyoruz. Bu heyette yer alan her arkadaşım gibi bölge halkının huzuru için barış istiyoruz. İnsanlarımız kendi köyünde, kendi evinde huzur içinde yaşamak istiyor. İnanıyorum ki Kürdistan’daki tüm taraflar da bu görüşü savunuyor. Herkes savaşı suç olarak görüyor ve protesto ediyor” şeklinde konuştu.

Ağaçların kesilmesi

Operasyon bölgesinde doğaya zarar verilmesi ve ormanların kesilmesi konusunda şikayetlerini Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğu’na, bizzat ilettiğini anlatan Hırori, “Onlar da bizim anlattıklarımızı not aldılar ve ilgili makamlara ileteceklerini bildirdiler. Ayrıca Kürdistan ve Irak hükumeti de bu konuda Türk muhataplarına şikayetlerini bildirdi” diye belirtti.

Heyet dün de Amediyê bölgesinde incelemelerini sürdürdü. Goran Hareketi parlamenteri ve heyet üyesi Şaxêwan Raûf, Rojnews’e verdiği demeçte, incelemelerden sonra detaylı bir rapor hazırlayıp kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.