Hezex’e Süryani eşbaşkan

DEM Parti Hezex adayları Doğan Adıbelli ve Türkan Kayır

DEM Parti Hezex adayları Doğan Adıbelli ve Türkan Kayır

  • DEM Parti, Hezex’te avukat Doğan Adıbelli ile 40 yıl sonra toprağına geri dönen Süryani yurttaş Türkan Kayır’ı aday gösterdi.

Şirnex’ın Hezex (İdil) ilçesinde yapılan ön seçimlerde belediye eşbaşkan adayı olarak Doğan Adıbelli seçilirken, temayül yoklaması sonucunda eşbaşkanlık için belirlenen diğer isim ise Süryani yurttaş Türkan Kayır (52) oldu. Hezex’te 1972’de doğan Kayır’ın ailesi, diğer Süryani aileler gibi yıllarca devlet baskısıyla karşılaştı. Bu yüzden henüz 12 yaşındayken doğduğu topraklardan ailesiyle Almanya’ya göç etmek zorunda kalan Kayır, yıllarca memleket hasreti çekti. Avrupa'da, Süryani Özgür Kadın Hareketi (HNB) içerisinde yer alıp çalışma yürüten Kayır, 40 yıl sonra memleketine döndü. Diğer Eşbaşkan Adayı Doğan Adıbelli de 1995’te Hezex’te doğdu. Siyasi çalışmalara daha lise yıllarında başlayan Adıbelli, Kıbrıs’ta hukuk bölümünü bitirdikten sonra Şirnex Barosu’na kayıtlı olarak mesleğini icra etmeye başladı.

2014 yerel seçimlerinde Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) kazandığı Hezex Belediyesi, 21 Eylül 2016’da gasp edilerek kayyum atandı. Buna rağmen 2019 yerel seçimlerinde bu kez HDP yüzde 73,84’lük oy oranıyla belediyeyi geri aldı fakat halk iradesine yeniden darbe yapılarak ikinci kez kayyum atandı. Belediyeyi bir kez daha kayyumdan geri almaya hazırlanan DEM Parti Eşbaşkan adayları, MA’ya konuştu.

“Bütün halkları aynı çatı altında birleştirdiği için DEM Parti'den aday oldum. Burada kendimi azınlık olarak görmüyorum” diyen Kayır, şunları ifade etti: “Kendime güvenerek buraya geldim. Burada kadınlarla birbirimize kenetleneceğiz ve omuz omuza yürüyeceğiz. İnanıyorum ki çok şey başaracağız. Hezex’i bütün halkların, inançların, dillerin bir arada olduğu Mezopotamya bahçesine dönüştüreceğiz. Bunu hep birlikte başaracağız.”

Eşbaşkan Adayı Doğan Adıbelli ise demokratik ve halkçı bir belediyecilik anlayışıyla yönetime talip olduklarını, halk iradesinin gaspı olan kayyumları gönderecekleri ifade etti. Adıbelli, "Hezex’te çok ciddi bir su sorunu var ve bu sorun maalesef ki yıllardır çözülmüyor. Bunun yanı sıra Hezex’ın yolları çok kötü vaziyette. Kayyumların Hezex’e hiçbir hizmet sunmadığını görüyoruz. Belediye 40 milyon liralık bir borç batağına sürüklenmiş. Bizim amacımız bu şehrin sorunlarını nihai şekilde çözmek” dedi. ŞIRNEX

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.