Hollanda’da koalisyon hükümeti neden çöktü?

Dünya Haberleri —

Hollanda hükümeti

Hollanda hükümeti

  •  Hollanda’da hükümeti oluşturan dört partili koalisyon hükümeti sadece 18 ay süren iktidarın ardından yeni göç kanunu konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle dağıldı. 

 

Hollanda’da Başbakan Rutte’nin partisi VVD ve CDA, ülkedeki göç ve iltica politikaları konusunda sert tedbirlerin alınması yönündeki önerileri merkez soldaki D66 ve Hıristiyan Birlik Partileri ile müzakere etti. Ancak bu görüşmelerden anlaşma çıkmadı. 

Rutte ne istiyordu?

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, yaklaşık 18 milyon nüfuslu ülkeye gelen yeni göçmen akışını azaltmak için bir önlem paketi önerisi sunmuştu. 

Öneriler arasında çatışmalardan kaçan insanlar için geçici ve zulümden kaçan insanlar için kalıcı olmak üzere iki sığınma sınıfı oluşturulması yer alıyordu. Rutte, Hollanda'da sığınmacılara katılmasına izin verilen aile üyelerinin sayısını azaltmayı isterken Azınlıktaki Hıristiyan Birlik partisi aile üyelerinin engellenmesi fikrine şiddetle karşı çıktı.

Buna karşın Rutte ve partisi, ülkede halihazırda bulunan savaş mültecilerinin çocuklarının ülkeye gelişinin sınırlandırılmasını ve ailelerin yeniden bir araya gelmeden önce iki yıl bekletilmesini talep etti.

Sözkonusu öneri görüşmelerde adeta bir kırılma noktası oldu. Hıristiyan Demokratların lideri Pieter Heerma, Rutte'nin görüşmelerdeki yaklaşımını "neredeyse pervasızca" olarak nitelendirdi.

Hükümetin açıkladığı veriler Hollanda'daki sığınma başvurularının geçen yıl üçte bir oranında artarak 46 bin’in üzerine çıktığını gösteriyor. Sığınmacı sayısının bu yıl 70 bin seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. 

Muhalifler seçim kampanyasına başladı

Hükümetin düşmesi, Çiftçi Vatandaş Hareketi adlı yeni ve popülist bir çiftçi yanlısı partinin eyalet seçimlerini kazanarak siyaset kurumunu şok etmesinden aylar sonra geldi. Parti halihazırda Hollanda Senatosu'ndaki en büyük blok ve Rutte'nin VVD'si için ciddi bir tehdit oluşturacak.

BBB'nin lideri Caroline van der Plas, partisinin eyalet seçimlerindeki kampanya posterlerinin tozunu alıp yeniden yola çıkacağını söyledi. Sanal medyada "Kampanya başladı!" mesajını veren Van der Plas, partisinin destekçilerinin lamba direklerine bayrak ve pankart astığını gösteren bir tweet attı.

 Aşırı sağ fırsat kolluyor

Göçmen karşıtı Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders, seçimlerin gündeme gelmesinin hemen ardından "Sığınmacı akışını önemli ölçüde kısıtlayacak çoğunluğu sağlayabilecek parti biziz" açıklamasında bulundu. 

Soldaki muhalefet partileri de seçimleri, iklim değişikliğinden kronik konut sıkıntısına ve ülkenin milyarlarca euroluk tarım sektörünün geleceğine kadar yeterince ele almamakla suçladıkları sorunların üstesinden gelmekle ilgili hale getirmek istiyor.

Sosyalist Parti lideri Lilian Marijnissen Hollanda yayın kuruluşu NOS'a yaptığı açıklamada Rutte hükümetinin çöküşünü "Hollanda için iyi bir haber. Sanırım herkes bu kabinenin işinin bittiğini hissetti. Çözdüklerinden daha fazla sorun yarattılar." dedi.

Rutte hükümetindeki dört parti arasındaki bölünmelere rağmen, hükümet yeni bir koalisyon kurulana kadar geçici bir yönetim olarak iktidarda kalacak, ancak önemli yeni yasalar geçirmeyecek.  DEN HAAG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.