Hollanda’da sönmüş yanardağdan evlere ısıtma

Dünya Haberleri —

  • Hollanda’nın kuzeyindeki Wadden Denizi’nin 2 bin metre kadar altında en son 140 milyon yıl önce aktif olan Zuidwal volkanı bulunuyor. 1970 yılında bölgede petrol ve gaz arama çalışmaları sürdürülürken bulunan volkan Hollanda’daki yüzbinlerce eve ısıtma sağlayabilir. 

 

Ülkenin kuzeyindeki Friesland’da bir grup Zuidwai volkanının sağladığı jeotermal enerjiden faydalanarak bölgedeki evlerin ısıtma ihtiyacını karşılama fikrini ortaya attı. Başta çok akla yatkın gözükmeyen bir fikrin uygulanabilirliği araştırmalarla doğrulandı. Şimdi sıra jeotermal enerjinin hayata geçirilmesinde. 

Jeotermal Enerji Geliştirme Vakfı yönetim kurulu üyesi Ynze Salvera, ülkede yaygın olarak bulunan rüzgar tribünlerinin ve petrol ve gaz kaynaklarının büyük bir hayranı değil. Salvera ve arkadaşları şimdi yerin 2 kilometre altında gözenekli ve 90 derece sıcaklıktaki bir tabakadan ısıyı yer üstüne çıkarmayı hedefliyor. 

Hollanda’da bir kamu kuruluşu olan Energie Beheer Nederland, artık ülkenin ısı ihtiyacının yüzde 25'inin jeotermal enerji ile karşılanabileceğine inanyor. Kuruluş, 2030 yılına kadar jeotermal üretimi iki katından fazla artırmayı planlıyor. 

Güneybatı Friesland yerel konseyi de Zuidwal volkanının olduğu bölgede toplu ısıtma ağını kurmak ve daha fazla alternatif enerji kaynağı geliştirmek istiyor. Ancak bunun için hükümet ile Avrupa Birliği’nden fonlara ihtiyacı var.  

Projenin önündeki en önemli engel para değil. Hollanda’da madencilik ve doğal kaynakların değerlendirilmesi konusundaki düzenlemeler Groningen'deki gaz çıkarma işleminin neden olduğu depremler nedeniyle oldukça serleşti. Deniz tabanındaki enerji sondajının risklerini belirlemek bu girişimi başlatan Frieslandlıların düşündüğünden biraz daha uzun bir süreç olacak. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.