Husiler ‘terör örgütü’ ilan edildi

Dünya Haberleri —

Husi silahlı güçleri

Husi silahlı güçleri

  • Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Yemen’deki Husileri ilk kez ‘terör örgütü’ olarak tanımlarken, örgüte yönelik uluslararası silah ambargosu yaptırımlarını uzattı. 

İngiltere’nin konseye sunduğu ilgili tasarı 15 üyeden 11'inin oyu ile Salı günü kabul edildi. İrlanda, Meksika, Brezilya ve Norveç oylamada çekimser kaldı. Husilerin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne yönelik saldırılarının kınandığı açıklamada, bu saldırıların bir an önce durdurulması çağrısı yapıldı.

Suudi Arabistan’a uyarı yok
Ancak tasarıda savaşa doğrudan müdahil olan ve savaş jetlerinin bombardımanlarıyla sivillerin ölümüne neden olan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile hükümet güçlerine yönelik bir uyarıda bulunulmaması dikkat çekti. 

Vekalet savaşı yürütülüyor
İran ve Suudi Arabistan Yemen’de karşılıklı olarak vekalet savaşı yürütüyor. Yemen'de 7 yıldan beridir Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu'nun desteğini alan hükümet güçleri ile İran destekli Husi milisleri arasında savaş yaşanıyor.
Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. 

Savaş felakete yol açtı
Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz ise korkunç boyutlara ulaştı.
2014’ten bu yana süren savaşta Yemen iyice yorgun düştü ve çok kayıp verdi. Savaşta şimdiye kadar çoğu sivil 377 bin kişi  hayatını kaybetti. Onbinlerce sivil de göç etmek zorunda kaldı. Büyük bir insanlık felaketi yaşamasına rağmen Yemen, dünyada beklenen yankıyı uyandıramıyor. Savaş nedeniyle iyice yoksullaşan ülkede kıtlık yaşanıyor ve bu nedenle binlerce çocuk hayatını kaybediyor. BM, Yemen’de binlerce çocuğun açlıktan ölmek üzere olduğunu açıklamış ve ülkeye acil gıda yardımı yapılması çağrısı yapmıştı. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.