IFJ: Türkiye gazeteci hapishanesi

Dünya Haberleri —

.

.

  • Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'nun (IFJ) yıllık raporuna göre dünya genelinde 65 gazeteci öldürüldü, 229 gazeteci ise cezaevinde. Türkiye, en çok gazeteci tutuklayan ülkeler listesinde birinci sırada.

 

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), 2020' raporunu açıkladı. Raporda dünya genelinde 65 gazetecinin görev başındayken öldürüldüğü,  229 gazetecinin ise cezaevinde bulunduğunu belirtildi.

IFJ raporuna göre en fazla gazeteci cinayetinin işlendiği ülke Meksika. En fazla gazetecinin tutuklandığı ülke ise Türkiye.

2020 yılında 14 gazetecinin öldürüldüğü Meksika’yı 10 cinayetle Afganistan, 9 cinayetle Pakistan ve 8 cinayetle Hindistan izledi. Filipinler ve Suriye'de de 4’er gazeteci katledildi.

Raporda öldürülen gazetecilerin yanı sıra yaptıkları haber nedeniyle cezaevine gönderilen gazetecilere ilişkin bilgilere de yer verildi. 229 gazetecinin mevcut durumda cezaevinde bulunduğunu belirten IFJ, Türkiye "dünyada en fazla gazeteciyi cezaevine gönderen ülke" olduğunu kaydetti. Türkiye'yi 23 gazeteci ile Çin, 20 gazeteci ile Mısır takip ediyor.

IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger, yaptığı açıklamada "Demokrasi adını hak eden hiçbir ülke, ifade özgürlüğü aracılarını hapse atamaz" dedi. Bellanger, “Meksika'da suç baronlarının zalim hükümranlığı, Pakistan'da aşırılıkçıların uyguladığı şiddet, Hindistan ve Filipinler'de sertlik yanlılarının hoşgörüsüzlüğü, medyada kan akmaya devam etmesinde rol oynadı" diyerek görevleri başındayken katledilen gazetecilerin durumuna dikkat çekti.

FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.