İhtiyaçları ‘ayıp’ görüldü

Kadın Haberleri —

  • ÖHD, ELDH, İDA ve AAED tarafından düzenlenen Ege İnsan Hakları Okulu'nun (İHRAA) 2023 Sonbahar programının ikinci günü yapılan "Deprem ve barınma hakkı sorunu" başlıklı oturumla sona erdi. Ekolojik talandan, depreme dayanıklı güvenli kentlerin inşasına ve yıkımına kadar birçok konunun tartışıldığı oturumlarda depremin kadın hali öne çıktı.

 

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Demokrasi ve Dünyada İnsan Hakları için Avrupalı Hukukçular Örgütü (ELDH), İzmir Dayanışma ve Bilimsel Araştırma Derneği (İDA) ve Avrupalı Demokrat Hukukçular Akademisi (AED) tarafından her yıl düzenlenen Ege İnsan Hakları Okulu'nun (İHRAA) 2023 Sonbahar programının ikinci günü yapılan "Deprem ve barınma hakkı sorunu" başlıklı oturumla sona erdi. Ekolojik talandan, depreme dayanıklı güvenli kentlerin inşasına ve yıkımına kadar birçok konunun tartışıldığı oturumlarda depremin kadın hali öne çıktı.

Enkaz çıkarmada dahi cinsiyetçilik

Barış İçin Kadın Girişimi aktivisti Feride Eralp, “Depremin toplumsal cinsiyeti: Afet için feminist dayanışma deneyimi" başlıklı sunumuyla kadınların 6 Şubat depremlerinde yaşadığı sorunlara işaret etti.

"Kadınların mahrem alanla özdeşleştirildiğini, kadın bedenine dahil olanın kamusal alanda konuşulmasının ayıp olduğunu gördük. Depremde hayatta kalan kadınların nasıl yaşadığını da 'ayıp' belirledi” diyen Eralp, enkaz çıkarılmada erkeklerin değil kadınların giyiminin sorun olarak gösterildiğini kaydetti.

Evli oldukları kadınları tanımıdılar

Öte yandan kadınların ihtiyaçlarının ‘ayıp’ olarak görüldüğüne dikkat çeken Eralp, erkeklerin evli oldukları kadınlarını yaşlarını ve bedenlerini bilmediğini söyledi.İZMİR

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.