İki gazeteciye tahliye birine de beraat

  • MA editörlerinden Dicle Müftüoğlu ve Yeni Yaşam gazetesi çalışanı İbrahim Karakaş tahliye edildi. MA editörlerinden Sedat Yılmaz ise beraat etti.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı ve Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Dicle Müftüoğlu’nun tutuklu yargılandığı davanın 3. duruşması Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 29 Nisan 2023’ten bu yana tutuklu bulunan Müftüoğlu, “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt kurmak ve yönetmek" iddialarıyla suçlandığı davanın duruşmasına Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Müftüoğlu’nun avukatları duruşmada hazır bulundu. Çok sayıda meslek örgütü duruşmayı takip etti. Tecride Karşı Uluslararası Hukukçular Delegasyonu üyeleri de duruşmaya katıldı.  

Gizli tanık ifadeleri ve savunmaların ardından savcı, "Tanık beyanları, telefon kayıtları ve kuvvetli suç şüphesini" gerekçe göstererek, Müftüoğlu'nun tutukluluğunun devamını istedi. Savcı mütalaasına dair söz alan Dicle Müftüoğlu, "10 aydır bir gazeteci olarak tutuklu yargılanıyorum. Bu başlı başına basın ve ifade özgürlüğüne bir engeldir. Tanık ifadesiyle başlatılan bir soruşturma var. Yargılama sürecinde de bu ifadeler çürütüldü, somut deliller sunuldu. Gerçeği yansıtmayan iddialara karşı tutuklu yargılanmam bir zuldür benim için. Mesleğimi yapmama da engeldir" dedi. 

Mahkeme heyeti, Müftüoğlu'nun tahliyesine karar verdi. Yurt dışı çıkış yasağı getiren heyet, duruşmayı 13 Haziran'a erteledi. 

Sedat Yılmaz’a beraat

Ankara merkezli soruşturma kapsamında 29 Nisan 2023'te Amed’de gözaltına alındıktan sonra tutuklanan ve 14 Aralık'ta tahliye edilen Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Sedat Yılmaz, “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt kurmak ve yönetmek” iddialarıyla yargılandığı davada bir kez daha hakim karşısına çıktı. Yılmaz hakkında açılan davanın ikinci duruşması Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Yılmaz ile avukatları duruşmada hazır bulundu. Çok sayıda meslek örgütü temsilcisi de duruşmayı izledi. 

Savcı, Yılmaz hakkında ceza talebinde bulundu. Yılmaz, haber takibi için Pirsûs (Suruç) ve Kandil'de bulunmasının suçlama konusu yapıldığına işaret etti. Yılmaz, yaptığı haberleri mahkemeye sundu. Tanık ifadesinin birbiriyle çelişkili olduğunu söyleyen Yılmaz, beraatını istedi. Mahkeme, avukat savunmalarının ardından Yılmaz hakkında beraat kararı verdi. Yılmaz hakkındaki yurt dışı yasağı da kaldırıldı.  

Karakaş’a hapis cezası

Adana'da gazetecilik faaliyetleri ve tanık beyanıyla 6 Kasım 2020’de tutuklanan Yeni Yaşam gazetesi çalışanı İbrahim Karakaş’ın Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen 9 yıl 9 ay hapis cezasının Yargıtay tarafından bozulması üzerine yeniden yargılandığı davanın duruşması görüldü. Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda yapılan duruşmaya, Karakaş ve avukatı Tugay Bek katıldı. Kimlik tespitinin ardından duruşmada savunma yapan Karakaş, hakkındaki iddiaları reddederek, tahliye ve beraatını istedi. Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Karakaş'a "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 6 yıl 10 ay hapis cezası, bulunduğu kenti (Adana) terk etmeme, yurt dışı yasağı ve imza atma adli kontrol tedbiriyle tahliye kararı verdi

 

 

Gazeteci Keser için protesto

Pir Haber Ajansı (PİRHA), muhabirleri Diren Keser’in kesinleşen hapis cezasının Yargıtay tarafından onaylandıktan sonra tutuklanmasını Dêrsim’de protesto etti. Sanat Sokağı’nda gerçekleştirilen açıklamaya, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda gazeteci katıldı. “Özgür basın susturulamaz” sloganının atıldığı açıklamada konuşan PİRHA muhabiri Eyüp Hanoğlu, şunları söyledi: “Meslektaşımız ve mesai arkadaşımız Diren Keser’e verilen ceza esasında özgür basına, doğru habere, muhalefetin sözüne, habercilik kimliğine verilmiş bir cezadır. Cezaevine girecek bir insanı, en azından hazırlık ve ailesinin temel ihtiyaçlarını gidermesi için birkaç gün müsaade tanımadan apar topar alıp cezaevine göndermek, kelimenin tam anlamıyla zulümdür. Özgür basın susturulamaz.” AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.