İkinci tur öncesi yüzlerce gözaltı

Polis baskını

Polis baskını

  • İkinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Yeşil Sol Parti’ye yüksek oy çıkan kentlerde yüzlerce kişi gözaltına alındı. 

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasının ardından düğmeye basan AKP-MHP iktidarı, özellikle Kürt seçmen üzerinde baskılarını sürdürüyor. Yeşiller ve Sol Partisi (Yeşil Sol Parti) ve Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüksek oy oranına ulaştığı kentlerde artarda siyasi soykırım operasyonları yapıldı.

Gözaltına alınanlar arasında Yeşil Sol Parti ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) üye ve yöneticileri bulunurken, bu durum seçimlerin ikinci turunda seçmen iradesi ve sandıkların baskı altına alınmak istenmesi olarak yorumlandı. Özellikle İçişleri Bakanı ve AKP Milletvekili Süleyman Soylu’nun hedef göstermesi ve kanıtsız ifadeleriyle bir kısım seçmeni kriminalize etmeye yönelik çabaları durmadı. AKP’li yöneticilerinin Kemal Kılıçdaroğlu’na Kurdistan kentlerinden yüksek oy almasına yönelik algı operasyonları da eşlik etti. Siyasi soykırım operasyonları 22 Mayıs’ta başlatıldı. Newroz kutlamalarının üzerinden iki ay geçmesine rağmen bu kutlamaları katıldıkları gerekçesiyle Ankara merkezli 5 kentte başlatılan operasyonda, 19 kişi gözaltına alındı. “Örgüt propagandası” iddiasıyla HDP Parti Meclisi (PM) Üyesi Bedriye Irmak ile birlikte HDP üyeleri de gözaltına alındı. Gözaltı süresi uzatılan 19 kişinin Emniyet işlemleri, dün de devam ediyordu.

Çukurova TUAY-DER merkezli

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında da 23 Mayıs’ta Mersin, Ankara, Antalya, Adana ve İzmir'de 28 adrese baskın düzenledi. Baskınlarda Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER) yöneticileri ve tutuklu yakınları gözaltına alındı. “Örgüt propagandası” ve "Cezaevindeki tutuklulara maddi destek sağladığı” iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında  27 kişi gözaltına alındı.

Mêrdîn ve ilçelerinde

Mêrdîn’in Nisêbîn (Nusaybin) ve Qoser (Kızıltepe) ilçelerinde 23 Mayıs günü sabah saatlerinde birçok eve asker ve polisler tarafından baskın düzenlendi. Nisêbîn’in Menderê kırsal mahallesine yapılan baskında HDP eski İlçe Eşbaşkanı Şiyar Koç ile köy muhtarı Faris Alak ve Fırat Demir gözaltına alındı. Qoser ilçesinde ise Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski İlçe Eşbaşkanı Mahmut Damar “Örgüte yardım etmek” iddiasıyla gözaltına alındı. Bunların yanı sıra aynı suçlama ile kentte gözaltına alınan 13 yurttaşın işlemleri dün de devam etti.

Gazeteciden sanatçıya kadar

Aynı gün Amed'in Peyas ilçesinde karakola ifade vermek için giden Mezopotamya Ajansı (MA) İmtiyaz Sahibi Ferhat Çelik de gözaltına alındı. 25 Nisan'da 21 kentte yapılan ev baskınlarında 191 kişinin gözaltına alındığı ve aralarında gazetecilerin de bulunduğu 50’yi aşkın kişinin tutuklandığı dosya kapsamında gözaltına alınan Çelik, ertesi gün çıkarıldığı mahkemece yurtdışına çıkış yasağı kararıyla serbest bırakıldı. Aynı soruşturma kapsamında MA Music Koordinatörü Şêrko Kanîwar (Aslan Aydoğan) da 23 Mayıs’ta Almanya’dan döndüğü Amed Havaalanı'nda gözaltına alındı. Ertesi gün adliyeye sevk edilen Aydoğan, ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

İzmir’de de Mezopotamya Ajansı muhabiri Delal Akyüz, daha önce yargılandığı ve hapis cezası aldığı bir dosya gerekçesiyle tekrar gözaltına alındı. Mersin Cumhuriyet Başsavcılığının kararıyla gözaltına alınan Akyüz, 24 Mayıs’ta adliyeye sevk edilerek, yurtdışına çıkış yasağı ile serbest bırakıldı.

Tekirdağ merkezli 30

Yine 23 Mayıs günü Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında "Örgüt üyeliği" iddiasıyla dördü Çanakkale’de olmak üzere yaklaşık 30 kişi gözaltına alındı. Çanakkale’de HDP İl Eşbaşkanı Ömer Faruk Kırıç, HDP il yöneticileri Seza Büyükkılıç, Turgut Haskan ve DBP eski İl Eşbaşkanı Veysel Kutluay gözaltına alınırken, Edirne’de ise Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) İlçe Yöneticisi Mehmet Akyürek ile birlikte HDP üye ve yöneticileri gözaltına alındı. Gözaltına alınan yurttaşların emniyet işlemleri dün de devam ediyordu.

Mêrdîn'de 82 kişi daha

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HDP Gençlik Meclisi'nin kongresine ilişkin başlatılan bir soruşturma kapsamında 24 Mayıs günü yine hedef Mêrdîn'di. Artuklu ve Kerboran ilçelerinde 8 genç gözaltına alındı. Yine aynı gün kentte gözaltına alınan ve aralarında DİSK Genel-İş Mêrdîn Şubesi Başkanı Rahmi Güneş ile eşi ve çocuklarının da bulunduğu 24 kişi, 2014'te yaptıkları siyasi faaliyet ve eylemler nedeniyle gözaltına alındı.

Şirnex'ten Dîlok'a kadar

24 Mayıs’ta yine birçok kentte gözaltılar yaşandı. Şirnex’in Hezex (İdil) ilçesinde yapılan ev baskınlarında 6 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan yurttaşlar İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürülürken, gözaltı gerekçesi öğrenilemedi.

Dîlok’ta ise Amed merkezli soruşturma kapsamında 25 Nisan’da 21 kentte yapılan ev baskınlarının devamı olarak dört kişinin evine baskın düzenlendi. Yeşil Sol Parti Dîlok Gençlik Meclisi üyesi Abdurrahman Elmas’ın yanı sıra Cengiz Uslu, Murat Basut ve Bayram Ayhan gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Dîlok Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

Êlih’te de üç yurttaş gözaltına alınırken, kapıları kırıldı ve darp edildiler. Batman Emniyet Müdürlüğünde tutulan yurttaşların işlemleri dün de devam ediyordu.

Manisa adayı da gözaltında

Manisa'da ise sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında Yeşil Sol Parti Saruhanlı İlçe Yöneticisi Gülsüm Tozan, 14 Mayıs seçimlerinde Yeşil Sol Parti Manisa Milletvekili Adayı Ayşe Karagöz ile Yeşil Sol Parti Manisa İl Eş Sözcüsü Hasret Çetin'in kızı Kardelen Çetin gözaltına alındı. “Örgüt propagandası” iddiasıyla gözaltına alınan üç kişinin işlemleri dün de sürdü.

Açılışlara katılanlar

İzmir’de ise Yeşil Sol Parti’nin 14 Mayıs seçimleri öncesinde seçim irtibat bürosu açılışlarına katılan ve aralarında açılışlarda müzik yapan kişilerinde bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 5 kişi serbest bırakılırken, 6 kişi hakkında dosya kısıtlaması ve avukat görüş yasağı getirildi.

Colemêrg’te 57 eve baskın

Yeşil Sol Parti’nin 14 Mayıs seçimlerinde üçte üç yaptığı Colemêrg’te 25 Mayıs’ta sabah saatlerinde 57 eve baskın düzenlendi. Baskınlarda en az 24 kişi “Örgüt propagandası” ve “Örgüt üyeliği” iddiasıyla gözaltına alındı.

Riha'nın Xelfetî (Halfeti) ilçesinde ise jandarma ve polisler tarafından bazı evlere baskın düzenlendi. Evlerde yapılan aramaların ardından Abdurahman Polat ve Deniz Karayürek gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi hakkında bilgi verilmedi.

33 kişiye soruşturma

Öte yandan Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı, 19’u avukat toplam 33 kişi hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Riha Şubesi’nin, 25 Nisan’da Amed merkezli operasyonda 190’ı aşkın kişinin gözaltına alınmasını protesto etmek için Urfa Adliyesi önünde gerçekleştirdiği açıklamaya ilişkin açıldı. Soruşturma açılanlar arasında Yeşil Sol Parti Riha Milletvekili Ferit Şenyaşar, ÖHD Riha Şubesi Eşbaşkanları, İnsan Hakları Derneği (İHD) Riha Eşbaşkanı Avukat Mustafa Vefa, HDP İl Eşbaşkanı Ahmet Atış, Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri, Riha Tabip Odası Başkanı Bulut Ezer, SES Şube Eşbaşkanı Salih Karataş da bulunuyor. Bir başka soruşturma da kentte yapılan 1 Mayıs kutlamalarına katılan 7 kişiye yönelik oldu.

 

 

Dutax ve Kanîreş'te

Son olarak Dutax ve Kanîreş ilçelerinde yapılan ev baskınlarında en az 35 kişi gözaltına alındı. 

Çewlîk’in Kanîreş (Karlıova) ilçesine bağlı birçok köyde askerler evlere baskın düzenledi. Baskınlarda çok sayıda kişi gözaltına alındı. Agirî’nin Dutax (Tutak) ilçesinde de birçok eve asker ve polisler tarafından baskın düzenlendi. Baskınlarda birçoğu genç 35 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. “Örgüt propagandası yapmak” suçlaması yöneltilen ve gözaltına alınan bazı isimler şöyle: Nevzat Dağ, Celalettin Karataş, Sadık Reşat İyi, Ahmet Öztaş, Bekin Polat, Mehmet Uçar, İbrahim Öztaş, Adem Balta, Cemil Vural, Celal Altun, Kasım Yıldırım ve Aydın Porsuk. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.