İklim krizi gölgesinde yaşam

Kadın Haberleri —

Nour Al-Huda Abu Maalik

Nour Al-Huda Abu Maalik

  • Yaşamının her alanında rol üstelenen kadınlar iklim krizinin etkileriyle de mücadele ediyor. Nour Al-Huda Abu Maalik, Gazze Şeridi’nde yaşayan kadınların hayatını kolaylaştırmak için farklı projelere hazırlanıyor.

Dünyayı etkisi altına alan iklim krizi farklı ülkelerde birçok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Yıllardır savaş ve çatışmanın eksik olmadığı Filistin’de özellikle Gazze Şeridi’nde temiz su ve gıdaya erişim sorunu patlak verirken, yaşamın her alanında rol üstlenen kadınlar krizin ağırlığını en çok hissedenlerden.

Jinha’dan Rafif Aslem’e konuşan Çevre ve Kalkınma Enstitüsü Uzmanı Nour Al-Huda Abu Maalik, iklim değişimi nedeniyle Filistinli kadınların yaşamının daha da zorlaştığına işaret etti.

Ayrımcılık her alanda

“Belirttiğimiz tüm hususlar evrensel görünebilir. Ancak Filistinli kadınlar, özellikle Gazze Şeridi'ndeki kadınlar, 17 yılı aşkın bir süredir işgal ve boğucu kuşatma altında” diyen Abu Maalik, kadınların zorlu ekonomik koşulların yanı sıra cinsiyet ayrımcılığına da maruz kaldığını belirtti.

Kadınların aynı zamanda hem hamilelik sürecinde hem de çocuklarını tedavi ettirmede sağlık hizmetlerinden neredeyse yararlanamadığını ekledi.

Tarımda kullanılan kimyasal risk saçıyor

Abu Maalik, iklim değişiminin kadının yaşamı üzerindeki etkilerini şöyle özetledi: “Kadınlar su sorunu nedeniyle sebzeleri iyi yıkayamıyor, tarımla uğraşan kadınlar tarımda kullanılan kimyasallar nedeniyle tehlike altında kalıyor, yoksulluğun etkileri günden güne artıyor. Bizler de kadınları iklim değişikliğinin etkilerini sınırlayan politikalar belirlemeleri ve katılımları teşvik etmek için daha fazla bilinçlendirme oturumları üzerinde çalışılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Kadının eğitim düzeyinin bu etkilerin azaltılmasında rol oynadığını kaydeden Abu Maalik, “Örneğin bir çocuk su veya gıda nedeniyle hastalanırsa anne eğitimliyse diğer çocuklarını hastalığın kaynağından uzak tutar ve çocuğun tedavisiyle ilgilenir. Ancak kırsal kesimlerde yaşayan anneler doktora gidemedikleri için diğer çocukları da hastalıklardan uzak tutamıyor. Hasta olan çocuğu bitkilerle iyileştirmeye çalışıyor ancak hastalık diğer çocuklara bulaşabiliyor. Ve bu durumda çocuklardan birinin ölüme yol açabiliyor” örneklerini verdi.

Filistinli kadınların iklim değişikliği nedeniyle sözlü veya fiziki şiddete maruz kalabileceğini dile getiren Abu Maalik, sözlerine şöyle devam etti: “Bir kadın eşi denizde çalışıyorsa ve eşi su seviyesinin yükselmesi nedeniyle balık tutamıyorsa geçim kaynağı kesilebiliyor.  Yine bu erkek evde eşine daha fazla şiddet uyguluyor.”

Birçok proje var

Nour Al-Huda Abu Maalik, değerlendirmesinin sonunda iklim değişiminin kadınların üzerindeki etkisini azaltmak için hazırladıkları projeleri şöyle anlattı: İklim değişikliğinin kadınlar üzerindeki etkilerini azaltmak için uygulanan marjinal alanlarda farkındalık çalışmaları, kadın çiftçiler için arıtılmış suyla nasıl başa çıkılacağı, böcek ilacı kullanımının azaltılması ve girişimcilerin onları çevre dostu yapmaları ve yeşil ekonomi kavramına odaklanmaları Gazze Şehri'nin güneyindeki kadınlar tarafından yürütülen bir proje kapsamında plastiğin geri dönüştürülmesi gibi takip projeleri gibi bir dizi projemiz var.”

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.