- Gasp edilen Îdir Belediyesi'ne atanan kayyum, tüm ihaleleri AKP’lilere verdi, belediyeyi üç yılda 450 milyon lira borçlandırdı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) yüzde 50,1 oy oranıyla yönetime geldiği Îdir (Iğdır) Belediyesi, 15 Mayıs 2020’de kayyum atanması sonrası borç batağına sokuldu. 450 milyon TL borcu olan belediyede, tüm ihaleler AKP’nin kentte 6 yıl boyunca il başkanlığını yapan Abdulcabbar Baştemur’un ailesine ait firmaya verildi. Baştemur’un ailesine ait firmaya, şimdiye kadar toplam 58 milyon 796 bin TL bedelle 15 ihale verildiği ortaya çıktı.
Kayyum Vali Engin Sarıibrahim’in yönetimindeki belediye, 13 Mayıs’ta “Yeşil Kuşak Yolu 2 Etap Yapım İşi” ihalesi yaptı. Yaklaşık maliyetin 7 milyon 102 bin TL olarak gösterildiği ihaleye iki teklif verildi. İhale, 6 milyonluk 847 bin TL’lik telifle Baştemur Ailesi'ne ait Başyol Yapı'ya verildi. Aynı şirkete 23 Temmuz 2022’de de 6 milyon 847 bin TL’lik yol yapım ihalesi verildi. Baştemur’un şirketleri, son 11 yılda kamu kurumlarından 75 milyon 662 bin TL’lik tam 31 ihale aldı. Bu ihalelerin 58 milyon 796 bin TL’lik kısmını, Îdir Belediyesi’nden alınan işler oluşturdu.
Başyol Yapı, ayrıca Iğdır İl Özel İdaresi’nden 6 milyon 554 bin TL’lik 8 ihale, kentin Halfeli Belediyesi’nden 739 bin TL’lik ihale ve Bazîd Belediyesi’nden 6 milyon 745 bin TL’lik ihale aldı.
Abdulcabar Baştemur’un kardeşi Reşit Baştemur’e ait Hakra İnşaat da son 11 yılda kamu kurumlarından 35 ihale aldı. Söz konusu ihalelerin toplam bedeli ise 36 milyon 933 bin TL oldu. Hakra İnşaat'ın, Îdir Belediyesi’nden 26 milyon 513 bin TL’lik 16 ihale, Halfeli Belediyesi’nden 5 milyon 683 bin TL tutarında 5 ihale, Melekli Belediyesi’nden 2 milyon 736 bin TL’lik 3 ihale, Hoşhaber Belediyesi’nden 813 bin TL’lik 3 ihale aldığı ortaya çıktı.
Kasada 7 milyon vardı
MA'dan Berivan Kutlu'ya konuşan HDP Îdir Belediyesi Meclis Üyesi Musa Eterci, şunları söyledi: “Biz, belediyeyi borçsuz bir şekilde aldık. Kayyum atanmadan önce de kasamızda yaklaşık 7 milyon TL vardı. Herhangi bir proje yapılmadığı halde belediye şu an 400-450 milyon TL civarı borçlanmış durumda. Otogar, taziye evi ve sebze hali projelerimizi devam ettirdi. Sebze halini kentin dışına götürmeyi planlıyorduk fakat o tam tersi merkez yerlere taşıdı. Biz seçildiğimizde hizmetin daha az gittiği 6 mahalleyi kapsayan bir proje başlattık. Bunu yaparken önceki belediyemizin fonlardan aldığı bir miktar para vardı. Biz projemizi başlatamadan kayyum atandı. O 33 milyonluk proje AKP’li bir müteahhitte verildi. Projeyi; tek tek tüm mahallelerde alt ve üst yapı bitecek şekilde tasarladık. Biri bitmeden diğer mahallede çalışmalar başlatmama kararı aldık fakat onlar tüm mahallelerde aynı anda bu çalışmaları başlattı. Ama üç yıldır mahallelerin projeleri hala bitmedi ve büyük sorunlar oluştu.
MHP'lilere taşıdı
Belediyeyi aldığımızda, ‘Yeşil Kuşak’ diye bir proje başlatmak istemiştik ve bu 7 tane mahalleyi kapsayan bir projeydi. Kayyum projeyi iptal ederek asfalt döktü. Yeşil Kuşak projesini ise hiç ihtiyaç olmayan başka bir bölgeye kaydırdı. Kaydırılan bölge daha çok MHP’nin tabanının olduğu yer ve orada arsa fiyatları 3-5 milyona çıktı.
İhallerin yüzde 90’ı AKP’li ya da MHP’lilere veriliyor.
Kentte 380 binden fazla binanın kentsel dönüşüme girmesi gerektiğini tespit ettik. Bunun raporlarını dönemin bakanlarına ve müfettişlerine verdik. Kent bataklıkta inşa edildiği için 5 kat bina yapımı bile riskli iken, son dönemlerde 9 kata bile izin verildi.” IĞDIR