İktidar ve TÜİK'ine tepki

Amed KESK

Amed KESK

  • KESK, rakamlarla oynayarak enflasyonu düşük gösteren Türkiye İstatistik Kurumu'nu (TÜİK) protesto etti. Kurum önündeki açıklamalarda, “Savaşa değil emekçiye bütçe” diye seslenildi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK),  enflasyon oranını düşük gösterdiği gerekçesiyle birçok kentte TÜİK binaları önünde proteste eylemleri gerçekleştirdi. 

Ankara'da KESK, TÜİK önünde açıklama yaptı. Açıklama öncesinde TÜİK binasının önüne gitmek isteyen kitle, abluka altına alınarak alandan uzaklaştırıldı. Engellemelere rağmen kitle, TÜİK yakınlarında açıklama yaptı. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Ayşe Sürücü ve Hüseyin Kaçmaz da katıldı. “TÜİK verileri ile yoksullaşıyoruz” pankartının açıldığı eylemde, “Kurtuluş yok tek başına. Ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Zam, zulüm, işkence. İşte AKP”, “Savaşa değil emekçiye bütçe” sloganları atıldı.

Hak verilmez, alınır

KESK Dönem Sözcüsü Sacit Ünalmış, enflasyon düzeyindeki zammın “0” zam olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Sahte rakamlardan ibaret TÜİK verilerine göre maaş zammı, reel gelirimizin erimesi, yoksulluğumuzun artması demektir. Kalıcı olan ise insanca yaşamaya yetecek bir ücret mücadelesidir. Bunun da yolu en düşük kamu emekçisinin gelirinin maaşında ve eş yardımı, çocuk yardımı, kira yardımı, ulaşım yardımı gibi sosyal ödemelerde yapılacak artışlarla, yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasından geçmektedir. KESK olarak, iktidarlardan icazet beklemek yerine, her zaman olduğu gibi insanca yaşamaya yetecek ücret için ‘hak verilmez, mücadele ile alınır’ şiarıyla tüm yurtta alanlardayız. Tüm kamu emekçilerini ve emeklileri, bugünün acil talebi olan en az asgari ücret artışı talebine olduğu kadar en temel talebimiz olan insanca yaşamaya yetecek, yoksulluk sınırı üzerinde ücret talebine sahip çıkmak için omuz omuza vermeye çağırıyoruz.”

Zam diye yutturma çabası

KESK Eşbaşkanı Şükran Kablan Yeşil, TÜİK’in emekçilerin ücretlerindeki kayba zemin hazırladığını belirterek, “İktidarın direktifleriyle hareket ediyor. İktidarın, emekçilerin hakkını gözetmediğini 2023 bütçesinde bir kez daha gördük. 2023 bütçesiyle bizi savaşla bir kez daha karşı karşıya bırakacak. Yüzde 25 olarak lanse edilen zammın, zam olmadığını biliyoruz. Enflasyon farkını emekçilere zam diye yutturmaya çalışıyorlar. Bu zammın kendisi daha fazla yoksulluk ve sefalet olarak yansıyacaktır. Bu yoksulluğu, bu sefaleti kabul etmemizi, buna biat etmemizi beklemesin” dedi.

Gerçek enflasyon perdeleniyor

KESK Amed Şubeler Platformu, enflasyon oranını çarpıtmakla gündemde olan TÜİK'i protesto etmek için TÜİK Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. "Ne Memur-Sen'in satış sözleşmesi ne TÜİK'in sahte enflasyonu, insanca yaşayacak ücret istiyoruz" pankartının açıldığı açıklamada sık sık “Direne direne kazanacağız” sloganı atıldı. Burada konuşan Büro Emekçileri Sendikası (BES) Şube Yöneticisi Süleyman Öğüt, “TÜİK tarafından açıklanan rakamların, iktidarın yıllardır sürdürdüğü yaşanan gerçek enflasyonu perdeleme ve milyonlarca çalışanın maaşını düşük gösterme politikasıdır” dedi. 

Artık yeter, geçinemiyoruz

Batman Emek ve Demokrasi Platformu da Yılmaz Güney Parkı’nda kitlesel basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Platform bileşenlerinin katıldığı açıklamada, "Ne yüzde 25 yoksulluk zammı, ne Memur Sen'in satış sözleşmesi ne de TÜİK'in sahte enflasyonu, insanca yaşamak istiyoruz" ve "Artık yeter, geçinemiyoruz" pankartı açıldı. Platform Sözcüsü Deniz Topkan, "Taleplerimiz kabul edilene kadar alanlarda mücadeleyi büyüteceğiz" diye konuştu. 

Kimse inanmamızı beklemesin 

KESK Adana Şubeler Platformu, Adana Gar önünde yaptıkları açıklamayla TÜİK’e tepki gösterdi. Açıklamada konuşan Dönem Sözcüsü Tonguç Özkan, “Cumhurbaşkanı, büyük bir müjde olarak kamu emekçileri ve emeklilerin 2023 Ocak maaşlarının yüzde 25 artırılacağını açıklamış, yandaş konfederasyon başkanı da açıklanan bu zammı hiç yüzü kızarmadan avuçları patlayana kadar alkışlamıştır. Açlık sınırının 8.130 TL, yoksulluk sınırının ise 26.485 TL olduğu bir ülkede, iktidarın Ali Cengiz oyunları ile açıkladığı bu sahte enflasyon rakamlarına kimse inanmamızı beklemesin” dedi. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.