İmaj için komisyon

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kadına yönelik şiddetin araştırılması için Türk Meclisi’nde kurulan komisyon üyesi olan HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, komisyonda İstanbul Sözleşmesi’nin neler içerdiğini ve çekilme kararından vazgeçilmesi gerektiğini anlatacaklarını söyledi. 

HABER MERKEZİ

Türk Meclisi’nde 9 Mart’ta kurulan “Kadına Yönelik Şiddet Sebeplerinin Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Araştırma Komisyonu” ilk iki toplantısını gerçekleştirdi. Kadına yönelik şiddetin araştırılması ve önlenmesine yönelik Meclis’te daha önce kurulan komisyonlar çalışmalarını tamamlamadan yeni bir komisyonunun kurulması, soru işaretlerini de beraberinde getirdi.
 
Komisyon var, rapor yok

Daha önce Meclis’te kadına yönelik şiddetle ilgili kurulan komisyonlarda belirlenen hususların hayata geçirilip geçirilmediği tartışma konusuyken, birçok komisyonun raporu dahi yayınlanmadı. 25 Kasım 2014’te kurulan “Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Meclis Araştırması Komisyonu” ise hala raporunu açıklamadı. Son toplantısını 2 Nisan 2015’te gerçekleştiren komisyon, 16 oturumun ardından çalışmalarını bitirdi.

Meclis Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) bünyesinde 2018 yılı sonunda kurulan “İstanbul Sözleşmesi’nin Etkin Uygulanması ve İzlenmesi Konulu Alt Komisyonu” da son toplantısını 12 Şubat 2020’de gerçekleştirdi. Çalışmaları sona eren komisyon da henüz raporunu açıklamış değil.
 
Tepkileri bastırmak için 

Yeni kurulan komisyonun üyesi olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, önceki komisyonların çalışma raporlarının yayınlanmadığı koşullarda yeni bir komisyonun nasıl çalışacağına ve neler yapacağına dair Mezopotamya Ajansı’ndan Zemo Ağgöz’e değerlendirmelerde bulundu. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının söz konusu komisyonun kurulmasından sonra geldiğini belirten Kerestecioğlu, “Bu yolda ilerlemek ve başka stratejileri hayata geçirmek için bir yerde kamuoyunun tepkisini bastırmak için kurulan bir komisyon. Komisyon 3 ay çalışacak. En fazla 1 ay da uzatma süresi olan bir komisyonun çok da bir şeye çözüm olması beklenemez” dedi.
 
‘Bir şeyler yapıyoruz’ imajı

Yeni kurulan komisyonun yapması gereken temel çalışmanın, önceki komisyonların çalışmalarını, raporlarını bir araya getirmek olduğunun altını çizen Kerestecioğlu, “Gerçekten bir şey yapılmak isteniyorsa, yapılacak bir arşiv çalışmasına faydası olabilir. Bunları yaptıktan sonra neler yapılması gerektiğine ilişkin önceki komisyonların çalışma ve raporlarından faydalanarak bir yol haritası belirlenebilir. Ama ben niyetin bu olduğunu düşünmüyorum. Burada yine ‘şiddeti önlemek için bakın yine bir komisyon kurduk, yine bir şeyler yapıyoruz’ imajı vermekten öteye geçecek bir durum değil gibi gözüküyor” şeklinde konuştu.

HDP’nin komisyondaki rolüne değinen Kerestecioğlu, “Her oturumda İstanbul Sözleşmesi’nin neler içerdiğini, sözleşmenin uygulanması gerektiğini, çekilme kararından vazgeçilmesi gerektiğini anlatacağız” diye belirtti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.