İmralı’daki cezalar AYM’ye taşınıyor

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan

  •  Asrın Hukuk Bürosu, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a verilen disiplin cezasına karşı yaptığı itiraz, “usul ve yasaya aykırı bir yön görülmediği” gerekçesiyle reddedildi. Avukatlar, kararı AYM’ye taşıyıyor.

DİREN YURTSEVER/MA/ANKARA

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde ağır tecrit koşulları altında tutulan Öcalan’a, İmralı Disiplin Kurulu Başkanlığı tarafından 28 Mart’ta verilen ve kesinleşen üç aylık aile görüş yasağına karşı Asrın Hukuk Bürosu’nun Bursa İnfaz Hakimliği’ne yaptığı başvuru ve Bursa Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığı itiraz reddedildi.

Avukatlar daha önce Ağustos 2021’de verilen aile görüş yasağının 18 Kasım 2021’de son bulmasına rağmen ailelerin Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı görüş başvurularına herhangi bir yanıtın verilmemesi nedeniyle 28 Mart’ta bir kez daha Bursa İnfaz Hakimliği’ne başvurdu. Avukatların aile ziyaretleri önündeki hukuka aykırı tüm engellerin kaldırılmasını ve aile görüşünün yapılmasını talep ettiği başvuruya yanıt veren hakimlik, bu başvuruyu yeni disiplin cezası olduğu gerekçesiyle reddetmişti. Avukatların başvurusuna 29 Mart’ta yanıt veren hakimlik, ret kararında “Bütün başvurucular hakkında İmralı Disiplin Kurulu Başkanlığı tarafından 3 Şubat 2022 tarihinde disiplin cezası olarak 3 ay aile ziyaretinden yoksun bırakma cezası verildiği ve 21 Şubat’ta kesinleştiği gerekçesiyle talep reddedildi” dedi. 

Karara itiraz edildi

Bunun üzerine Asrın Hukuk Bürosu avukatları, İnfaz Hakimliğinin ret kararına karşı Bursa Ağır Ceza Mahkemesi’ne 1 Nisan’da itirazda bulundu. Avukatlar, aynı zamanda İnfaz Hakimliğine de disiplin cezasının kaldırılması ve bu disiplin dosyasının taraflarına bir örneğinin verilmesi talebiyle de başvuruda bulundu.

Ağır Ceza’da savdı

 Bursa Ağır Ceza Mahkemesi, avukatların itirazına 4 Nisan’da yanıt verdi. 8 Nisan’da avukatlara tebliğ edilen kararda, İnfaz Hakimliği kararında usul ve yasaya aykırı bir yön görülmediği gerekçesiyle avukatların itirazı reddedildi.

Şimdi AYM’ye

 Asrın Hukuk Bürosu avukatları, Bursa Ağır Ceza Mahkemesi’nin aile görüşmelerinin engellenmesine dair verdiği bu kararı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıyacak. 

Öte yandan Bursa İnfaz Hakimliği de 4 Nisan’da avukatların disiplin cezasının kaldırılması ve dosya örneğinin verilmesi talepli başvurusunu da reddetti. Hakimlik, avukatların dosyasının örneğini istemesini ve disiplin cezasının kaldırılmasını kamu güvenliğinin tehlikeye gireceğini öne sürerek reddetti. Hakimlik ret kararında ayrıca disiplin cezasının kaldırılmasının söz konusu olmayacağını savunarak, taraflara (İmralı Adası’nda bulunan müvekkillere) cezanın tebliğ edildiğini ve itiraz yapılmadığını iddia etti.

Avukatlar İnfaz Hakimliği’nin disiplin cezasının kaldırılması ve dosyanın örneğinin verilmesi taleplerinin reddetmesi üzerine, Bursa Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Avukatlar itiraz dilekçelerinde, 3 Şubat’ta verilen yeni disiplin kararından ancak 29 Mart’ta İnfaz Hakimliğine yaptıkları başvuruyla haberdar olduklarını belirtti. Dilekçede disiplin cezası sürecinin işletildiği ve devam ettiği zaman aralığında ailelerin Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına ve İmralı Cezaevi Müdürlüğü’ne ayrı ayrı toplamda 8 görüş başvurusunda bulundukları ama başvurularda ailelere disiplin cezası gerekçesinin haber verilmediği hatırlatıldı.

Hukuksuz ve keyfi

Avukatlar dilekçelerinde ayrıca 2018’e kadar İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne yapılan başvuruların hangi gerekçelerle yapılmayacağı önceleri telefon aracılığıyla daha sonra da mahkeme kararlarıyla bildirildiğini ifade etti. 2018’den sonra da hukuksuz ve keyfi disiplin cezaları gerekçe gösterilerek görüşmelerin engellendiğine işaret edilen dilekçede, avukatların disiplin cezası itiraz süreçlerine katılımının engellenmesi amacıyla yapılan başvurulara daha sonra yanıt verilmemeye başlandığını dile getirdi. Dilekçede, bunun kasti bir durum olduğunun altı çizilerek, daha önce cezaevinin sunduğu yanıtlara da yer verildi.

Savunma hakkı ihlali

Avukatların müvekkillerine verilen disiplin cezalarının itiraz sürecine katılamamasının adil yargılama ve savunma hakkının ihlali olduğunun hatırlatıldığı başvuruda, avukatların verilen disiplin cezalarına dair herhangi bir bilgiye sahip olmadığı, kararın belirsiz olduğu ve bunun kanunilik kriterlerini taşımaktan yoksun olduğu vurgulandı.

CPT raporları hatırlatıldı

Başvuruda, ayrıca Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’nin (CPT) daha önce İmralı’daki aile görüş engeline dair raporlarında yer verdiği hususlara da dikkat çekilerek, sistematik bir hal alan disiplin cezası uygulamalarının da işkence yasağının ihlali olduğu belirtildi. Avukatlar, disiplin cezasının kaldırılmaması ve disiplin dosyasının kendilerine verilmemesine dair İnfaz Hakimliği’nin verdiği kararın kaldırılarak, disiplin dosyasının bir örneğinin taraflarına verilmesini, ziyaretçi kabulünden yoksun bırakılma cezasının haksız ve hukuksuz olduğunu ifade ederek, bu kararın kaldırılması yönünde Bursa Ağır Ceza Mahkemesi’ne talepte bulundu.

385 gündür haber yok

Öcalan’ın avukatları, müvekkilleriyle görüşme talebiyle Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Cezaevi Müdürlüğü’ne başvuru yaptı.

Öcalan’ın avukatları İbrahim Bilmez, Cengiz Yürekli, Nevroz Uysal ve Mazlum Dinç, müvekkilleriyle görüşme talebiyle Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu.

Avukatlar, müvekkilleri Öcalan’la görüşmek için haftada iki kere olmak üzere yaptığı başvurulara olumlu ya da olumsuz bir yanıtın verilmemesi nedeniyle 22 Kasım 2021’de Bursa Ceza İnfaz Hakimliği’ne “derhal görüşme” başvurusunda bulundu. Hakimlik, görüşmeye engel olarak Öcalan hakkında 12 Ekim 2021’de 6 aylık görüş yasağının, 18 Ağustos’ta da üç aylık aile görüş yasağının verildiği kararını gerekçe göstererek, başvuruyu reddetti. Ancak yasağa gerekçe gösterilen kararlara dair avukatlara bilgi verilmedi.

Öcalan’ın avukatlarından Rezan Sarıca ve Nevroz Uysal, müvekkilleriyle 8 yıl aradan sonra en son 2-22 Mayıs, 12-18 Haziran ve 7 Ağustos 2019 tarihlerinde görüşebilmişti. Öcalan, kamuoyunda kendisine dair büyüyen kaygılar üzerine geçtiğimiz 25 Mart’ta kardeşi Mehmet Öcalan’la telefonla görüştürüldü. Mehmet Öcalan, bu görüşmenin 4-5 dakika sonra kesildiğini duyurdu. Öcalan’dan 385 gündür haber alınamıyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.