İnandığı gibi yaşadı, özgürlük için şehit düştü

Abdurrahman Kızıl

Abdurrahman Kızıl

  • Abdurrahman Kızıl, 40 yıl boyunca mücadele etti. O bir Kurdistan yurtseveriydi. Qaqizman’ın ilk Apocularındandı… Bir lokma, bir hırka felsefesine göre yaşadı. Abdurrahman, inandığı gibi yaşadı, özgürlük için şehit düştü.

Kurdistan yurtseverliği modern Kürt tarihini şekillendiren halk direnişi geleneğinin örgütlü gücü olarak bünyesinden binlerce halk öncüsü yarattı. Kürt Halk Önderi Öcalan’ın fikirleri ile şekillenen bu yurtseverler Kurdistan’ın her parçasında kader belirleyen süreçlerde öne çıkarak tarihi görevleri sırtlandı. Türk sömürgeciliğinin en amansız baskıları bu halk öncülerine yöneldi. Katledilme, sürülme ve zindanlara atılma ile karşı karşıya kalsalar da mücadeleye devam eden bu geleneğin bir temsilcisi de Abdurrahman Kızıl’dı.  

23 Aralık’ta gerçekleşen Paris Katliamında şehit düşen Abdurrahman Kızıl, 40 yıl boyunca durmadan, yorulmadan mücadele etti. Qaqizman’da Kürt Hareketi ile tanıştığı andan itibaren tereddütsüz bir biçimde özgürlük yürüyüşüne katıldı. Türk devletinin baskılar ve göçertme politikaları sonucu Kurdistan’dan çıkmak zorunda kalarak ilk önce İstanbul’a ardından Avrupa’ya gitti. Her eylemde en öndeydi, her göreve hazırdı. 

İlk Apoculardan
Abdurrahman Kızıl, Qers’in Qaqizman ilçesine bağlı Yukarı Karagüney köyünde dünyaya geldi. Kürt Özgürlük Hareketinin Kurdistan’da kök saldığı 80’lerde gençlik yıllarını mücadele içerisinde yaşar. Özgürlük mücadelesinden etkilenir, kopmaz bir bağla bağlanır. Qaqizman’ın ilk Apocularındandı… Birlikte çalıştığı onlarca genç dağa çıkar. 
Türk devletinin baskı, göç ettirme ve köy yakma politikalarının olduğu dönemleri yaşar. Ve 1989 yılında toprağından göç etmek zorunda bırakılır.

DEP süreci…
Abdurrahman Kızıl, İstanbul’a gider ve mücadelesine kaldığı yerden devam eder. DEP ve HADEP’in çalışmalarında yer alır. Uzun süre ilçelerde aktif olarak çalışır.
Abdurrahman Kızıl, İstanbul’dan köyüne dönmek ister. Ancak her seferinde gözaltına alınır, yoğun işkenceye maruz kalır. Baskılar, gözaltılar artar; Abdurrahman Kızıl ülkesine terk etmek zorunda kalır.
2001 yılından beri Fransa’da yaşayan Kızıl, aldığı kültürden yurtseverlik bağlılığından bir an bile kopmaz. O bir Kurdistan yurtseveriydi… Bir Kürt yurtseveri gibi yaşadı. Bir yurtseverin halkı için çalışması gerektiğine inanırdı… İnandığı gibi yaşadı, özgürlük için şehit düştü.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.