Irak OPCW’den talep etmeli

Dünya Haberleri —

.

.

  • OPCW’ye üye tüm ülkelerin temsilcileri 28 Kasım-2 Aralık tarihlerinde Den Haag’daki forumda buluşuyor. Bu toplantının kritik önemde olduğunu belirten AKPM üyesi Andrej Hunko, “Irak kimyasal için bir komite oluşturdu. Irak’ın bir sonraki adımı OPCW’den inceleme talep etmek olmalı” dedi.  

BERDAN DOĞAN/FRANKURT

OPCW’nin 28 Kasım-2 Aralık tarihlerinde Den Haag’da tüm üye ülkelerin katılacağı bir forum gerçekleştirecek. Avrupa Konseyi (AK) Parlamenterler Meclisi üyesi ve Andrej Hunko, forumun Türk devletinin kimyasal saldırılarına karşı harekete geçilmesi için kritik önemde olduğunu belirtti. 

Aynı zamanda Almanya Sol Parti Milletvekili olan Andrej Hunko geçtiğimiz günlerde Alman Parlamentosu’na kimyasala ilişkin soru önergesi verdi. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne (OPCW) gönderdiği mektupta ise kimyasala karşı harekete geçilmesini isteyerek görüşme talebini iletti. Taraf Devletler Konferansı’nın (CSP) 27. oturumunun tüm üye devletlerin temsilcilerinin katılımıyla 28 Kasım’da başlayacağına dikkat çeken Hunko, şimdiye kadar hiçbir devletin Türkiye’nin kimyasal saldırılarının incelenmesi için başvuru yapmadığını, ancak bu toplantının buna vesile olabileceğini söyledi. 

AKPM üyesi Andrej Hunko

Üye ülkeler talep etmeli
OPCW’nin devletlerin emir kulu olduğunu belirten Hunko, “Irak hatta Almanya’nın başvuru yapmasını beklerdik. Ama yapılmadı. Maalesef bu başvuruyu sadece resmi olarak devletler yapabiliyor. Bir halk veya IPPNW, Uluslararası Af Örgütü gibi sivil toplum örgütleri başvuru yapamıyor. Üye devletler OPCW’den inceleme talep etmeli” dedi. 

CWU’nun 9. maddesi önemli
Nükleer Savaşın Önlenmesi İçin Uluslararası Hekimler’in (IPPNW) açıkladığı raporun Kimyasal Silah Sözleşmesi’nin (CWU) 9. maddesine işaret ettiğine dikkat çeken Hunko, "Üye devletler ve OPCW, IPPNWnin açıkladığı rapor kapsamında, CWU 9. maddesi 1. paragrafı gereğince önce Türkiye Hükümeti ile görüşmeler yapmak zorunda. Ayrıca üye devletler OPCW’den inceleme talep etmeli. Türkiye’nin kimyasal silah kullandığı iddiası mutlaka 28 Kasım ile 2 Aralık 2022’ye kadar Hollanda’nın Den Haag kentinde gerçekleşecek olan Dünya Forumu’nda konu edilmeli” dedi.

Kanıtlar korkunç
Türk devletinin kimyasal kullandığına dair IPPNW raporunda ciddi iddia, belge ve bilgiler olduğunun altını çizen Hunko, “Türk askerlerinin çöpleri ile ortalıkta bıraktıkları kalıntılar IPPNW’nin kimyasal silah kullanıldığına dair şüphelerini doğruluyor. Dosyadaki fotolar ve şahitlerin açıkladıkları korkunç” diye konuştu. 

Kritik toplantı
Hollanda’nın Den Haag kentinde düzenlenecek OPCW’nin yıllık devletler konferansında kimyasal konusunun gündem olmasının önemli bir kazanım olacağını ifade eden Hunko, "Umarım orada bir devlet talep etmeye karar verir ve böylece OPCW oraya bir inceleme heyeti gönderir" temennisinde bulundu.

Irak’ın 2. adımı OPCW’den talep olmalı
Irak Parlamentosu’nda Türkiye’nin kimyasal saldırılarına ilişkin özel bir araştırma komitesi kurulmasını önemsediğini belirten Hunko, “Irak’ta yavaş yavaş ilk adımlar atılıyor. Irak Parlamentosu’nun kararı aslında çok önemli bir adım. Bu da benim talebimi aslında güçlendiriyor. Irak’ın bir sonraki adımda OPCW’den bir inceleme talep etmesi gerekiyor. Çünkü Irak bunu talep edebilir” dedi.

Derin ilişkilerin sonucu
Almanya’nın Türk devletinin kimyasal saldırılarına karşı sessizliğini eleştiren Hunko, “Alman hükümeti IPPNW’nin raporunu okumuş, haberdar ama bir araştırma için talepte bulunmuyor, çünkü Türkiye Ortadoğu’da bir müttefik ve NATO ortağıdır. Bu da Türkiye ile olan ilişkilerin derinliğini kanıtlıyor. Bundan dolayı devletler çekimser davranıyor” dedi. 

Türkiye’ye opsiyon tanınmamalı 
Uzun süredir Türkiye’ye ilişkin sabit bir dış politika olduğunu kaydeden Hunko, “Oysa biz dünya genelinde ABC (Atom, Biyolojik ve Kimyasal) silahların kınandığını ve kullanımının da yasaklandığını biliyoruz. Dolayısıyla, Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın bu tutumunu büyük bir tedirginlik içinde izliyorum. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı uyguladığı savaş suçlarına yüksek sesle tepki gösterenler, Türkiye’nin kimyasal silah kullandığına; yani bir savaş suçu işlediğine dair şüphelere karşı susuyor. Silah kullanımı yasağına ilişkin sözleşmelere uyma konusunda ikili oyunlar oynanmamalı ve Türkiye’ye jeopolitik bir opsiyon tanınmamalı" dedi.

Kamuoyu baskısı önemli 
Hunko, OPCW’nin konferansına Federal Almanya Hükümeti adına Dışişleri Bakanlığı’nın görevlendirdiği kişilerin de katılacağını söyleyerek, sorumlu davranma çağrısında bulundu. 
Hunko ayrıca sivil alandan siyasi alana kadar herkese çağrı yaparak, "Yerelinizde olan siyasi aktörlere yazın, yaşadığınız bölgedeki doktor birimlerine, gazetecilere yazın, onları konu hakkında aydınlatın. Yapabileceğimiz en büyük çalışma kamuoyunu haberdar etmek, siyasi aktörlerin, gazetecilerin ve doktorların bu konuda harekete geçmesini sağlamaktır” dedi.

Duma’da yaptın şimdi de harekete geç
“Birinci Dünya Savaşı’nda kimyasal silah kullanımının yol açtığı vahşetin sonuçlarını biliyoruz. Irak-İran savaşında Kürt bölgelerine karşı uygulanan kimyasal silahların yarattığı vahşeti de biliyoruz” diyen Hunko son olarak şunları ekledi: “Geçtiğimiz dönemde Suriye, OPCW’ye üye olmadığı halde OPCW Duma ve Guta’da inceleme yaparak kimyasal silahları tespit edip, Akdeniz’de imha edilmelerini sağladı. Bu OPCW için önemli ve gerekli bir adımdı. Bunu Türkiye için de yapmasını başarmalıyız.”

Kürtler eylemde olacak

30 Kasım Dünya Kimyasal Mağdurlarını Anma Günü. Kürtler, OPCW Dünya Forumu sürerken, üye ülkelerin dikkatini Türk devletinin kimyasal saldırılarına dikkat çekmek için o gün Den Haag’da eylemde olacak.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.