İran’da kadınlara karşı başörtü devriyesi

Kadın Haberleri —

İran 'ahlak' polisi

İran 'ahlak' polisi

  • İran’da kadınların hak ve özgürlükleri baskı altına alınmaya devam ediyor. ‘Ahlak polisleri’ kadınlara dayatılan örtünme kurallarını yeniden denetleyecek.

İran’da Eylül 2022’de Kürt genç kadın Jîna Aminî’nin ‘ahlak polisleri’ tarafından katledilmesi tüm dünyaya yayılacak bir isyanı beraberinde getirdi.

Rojhilatê Kurdistan ve İran’da rejime başkaldıran kadınlar ‘Jin Jiyan Azadî’ sloganıyla eşsiz bir direniş gösterdi. Kadınların isyanında 1979’dan bu yana dayatılan başörtüsü yasasısın esnetilmesini yeniden gündeme getirdi.

İran rejimi bu isyandan 10 ay sonra kadınların özgürlüğüne direkt müdahale sayılacak yeni bir karar aldı. İran Polis Teşkilatı Sözcüsü Seyid Muntazer Mehdi, başörtüsü takmayanlara yönelik yeni uygulamaların yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Mehdi, "Başörtüsü kuralını ısrarla ihlal edenlere karşı ülke genelinde arabalı ve yaya devriyeler kurulacak. Polis tarafından bu kişiler uyarılacak. Uyarıların dikkate alınmaması durumunda söz konusu kişiler adli makamlara sevk edilecek" dedi. TAHRAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.