Irkçı cinayet

  • Afyon’un Dinar ilçesine çalışmaya giden Ercişli inşaat işçilerine saldıran Türk ırkçılar, Özkan Tokay’ı katletti, Fırat T. ve Emrah Ö’yü de yaraladı.

 

Afyon’un Dinar ilçesine çalışmaya giden Ercişli inşaat isçileri silahlı saldırıya uğradı. İnşaat işçisi Özkan Tokay (25) katledildi,  Fırat T. (15) ve Emrah Ö. (28) yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

MA’nın haberine göre saldırı, önceki akşam 19.30 saatlerinde Dinar ilçesinde meydana geldi. İnşaata çalışan işçilere ”neden toz çıkarıyorsunuz” diyen Türk ırkçı Ömer A. silahlı saldırıda bulunuldu. Açılan ateş sonucu 25 yaşındaki işçi Özkan Tokay yaşamını yitirdi, Fırat T. ve Emrah Ö. isimli işçiler yaralandı. Yaralı işçiler kentteki farklı hastanelere kaldırıldı. Irkçı saldırgan Ömer A. ise kayıplara karıştı.

Erciş’ten ve diğer kentlerden yola çıkarak Afyon’a gitmek isteyen işçilerin akrabalarının bir kısmı Erciş çıkışında diğerleri ise Afyon girişinde kurulu polis kontrol noktalarında durduruldu. Afyon’da konuyu takip eden bir polis yetkilisinin, yaralı işçilere ”ölünüzü buradan alın ve çıkın” dediği öğrenildi. 

Afyon Valiliği ise diğer ırkçı saldırılardan olduğu gibi adil bir olay gibi yansıttı ama failin de ‘yakalanmadığı’nı itiraf etti.

İlk değil

Kürtlere yönelik ırkçı saldırılardan son 5 yıl içerisinde sadece medyaya yansıyanlar baz alındığında 5 kişi katledildi, 10’dan fazla kişi ise yaralandı:

* İstanbul Kağıthane’de Eylül 2015’te durakta otobüs beklerken telefonda Kürtçe konuşan 21 yaşındaki Sedat Akbaş, 6 ırkçının bıçaklı saldırısına uğradı ve hayatını kaybetti. AKP’li belediye Akbaş için cenaze aracı vermeyince Akbaş’ın cenazesi Batman’a otobüsle gönderildi.

* Sakarya’nın Hendek ilçesinde 16 Aralık 2018’de Kürt çe konuştukları ve ”Kürt müsünüz?” sorusuna ”Evet” yanıtı verdikleri için ırkçı saldırıya uğrayan 43 yaşındaki Kadir Sakçı yaşamını yitirdi, 16 yaşındaki oğlu B. S. de aynı saldırıda ağır yaralandı.

* Sakarya’da tarım işçiliği yapan Şirin Tosun, 23 Ağustos 2019’da ırkçı 6 kişinin saldırısına uğradı. Öz Diyarbakır firmasında muavinlik yapan ve ailesiyle birlikte fındık toplamak için Adapazarı’na giden 19 yaşındaki Şirin Tosun, tedavi gördüğü Adapazarı Devlet Hastanesi Yoğun bakım ünitesinde verdiği 54 günlük yaşam mücadelesini kaybetti.

* Ankara Etimesgut’ta çalışan Barış Çakan, 31 Mayıs 2020’de Kürtçe müzik dinlediği gerekçesiyle kalbinden bıçaklanarak katledildi.

* Rıdvan İşler, 2013’te İstanbul’da servis aracında Kürtçe konuştuğu için bir grup ırkçının saldırısına uğrayarak ağır yaralandı.

* Ağrı’da zorunluk askerlik yaptırılan Fikret Aydemir, 10 Kasım 2018’de Kürtçe konuştuğu için ırkçı askerlerin saldırısına uğradı. Aydemir, uzun süre hastanede tedavi görmek zorunda kaldı.

* Irkçılığın, Kasım 2019’daki adresi ise 71 yaşındaki bir Kürt oldu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde göz ameliyatı olan 71 yaşındaki Ekrem Yaşlı, eşiyle Kürtçe konuştuğu için saldırıya uğradı.

* Mardin’in Mazıdağ ilçesinden mevsimlik fındık işçiliği için  gittikleri Sakarya’nın Ortaköy ilçesinde ırkçı saldırıya uğrayan Demir Ailesi, 4 Eylül günü memleketlerine dönmek zorunda kaldı.

Hiçbir ceza almıyorlar

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Afyon’daki ırkçı saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı. İktidarın Kürt halkına yönelik düşmanca iç-dış politikası ve söyleminin, toplumda linç kültürünü besleyen anlayışı, bugün ortaya çıkan bu tabloyu yarattığı belirtilen açıklamada, şunlar ifade edildi: “Afyon’da genç bir Kürt işçinin hayatını kaybetmesinin sebebi, AKP-MHP iktidarının nefret söyleminden vazgeçmemesi, bu konudaki sayısız uyarımızı dikkate almamasıdır. Kürtlerin uğradıkları ırkçı saldırılar, iktidarın cezasızlık politikasının da bir sonucudur. Afyon’daki ırkçı cinayetin takipçisi olacağız. Kürtlere yönelik ırkçı saldırılarda bulunanların hiçbir ceza almamalarının normalleşmesine izin vermeyeceğiz.” denildi.  AFYON

 

Karadeniz karartılmasın!

Aralarında siyasetçi, sanatçı ve gazetecilerin bulunduğu 130 Karadenizli, Kürtlere yönelik ırkçı saldırılara karşı çıkarak, yaşananların Kürt sorununda yıllardır sürdürülen güvenlikçi- çatışmacı siyasetten kaynaklı olduğunu dile getirdi. 

Karadenizli aydın, siyasetçi, sanatçı, gazeteci ve çeşitli çevrelerden birçok yurttaşın imzacısı olduğu, Kürt işçilere dönük ırkçı saldırıyı kınayan bir açıklama yayınlandı. ”Karadeniz’in karartılmasına karşıyız…” başlığıyla 130 kişinin imzasını taşıyan açıklamada, saldırıların birçok açıdan kaygıları derinleştirdiğine vurgu yapılaraka, ”Derin ekonomik eşitsizliğin ve adaletsizliğin bir sonucu olarak her yıl çay ve fındık toplama sezonlarında Karadeniz’e gelen Kürt emekçilerine yönelik bu saldırıların basit bir şiddet olayı olmadığı aşikâr” denildi. 

Çatışmacı siyasetle ilişkili

 Açıklamada mevsimlik Kürt işçilerin kötü çalışma koşulları hatırlatılarak, maruz kaldıkları dışlanma, psikolojik ve fiili şiddetin, Kürt sorununda yıllardır sürdürülen güvenlikçi- çatışmacı siyasetle ilişkili olduğu ifade edildi. Karadenizliler, ”Yaşanan hukuksuzluk yetmiyormuş gibi suçluların açık bir şekilde taltif edilmesi toplum vicdanında onulmaz yaralar açıyor” diye belirtildi.

Karadeniz’in her türlü gericiliğin, milliyetçiliğin ve mafya örgütlenmelerinin “milli parkı” haline getirilerek iktidarın lojistik merkezi yapılmasının en büyük ceremesini yine Karadenizlilerin yaşadığı savunulan açıklamada, şöyle denildi: ”Bizler, bir kez daha Karadeniz’in karartılmasına karşı çıktığımızı duyurmak istiyoruz. Bu darlıkların geçeceğine inanıyoruz. İnanmakla kalmıyoruz, eşitlik, adalet, demokrasi ve barış için çabalarımızı sürdürüyoruz.  Barışa, kardeşliğe, halkların eşitliğine olan inancımızı kaybetmedik. Kürt tarım emekçilerinin yanındayız, yanında olacağız. Çünkü ancak bu çabalarımızın bizi aydınlığa çıkaracağına inanıyoruz.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.