Irkçı koalisyon koşturdu

  •  İzmir Barosu Genel Kurulu’nda kimyasal silah kullanımının araştırılması, hasta tutukluların serbest bırakılması talebiyle konuşma yapan ve ‘Jin jiyan azadî’ sloganı atan ÖHD'li avukat Aryen Turan, önce 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' sloganıyla karşılanıp ırkçı saldırıya uğradı. Hemen ardından yargı ve polis devreye girdi. Soruşturma açıldı, gözaltına alındı; adli kontrol şartı ve yurt dışı yasağıyla tutuksuz yargılanması sürecek.

Avukat Aryen Turan, kadınların katledilmesine dikkat çektiği, kimyasal iddialarının araştırılmasını gerektiğini söylediği ve 'Jin jiyan azadî' sloganıyla konuşmasını tamamladığı için ırkçıların saldırısına uğradı, hemen soruşturma açılıp gözaltına alındı. Dün sabah da yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere bırakıldı. Av. Turan, yaşananların soruşturmasını, araştırılmasını talep etmenin hukukçu olarak görevi, soruşturulup araştırılmasının da devletin görevi olduğunu belirterek, sözlerini söylemeye devam edeceğini vurguladı. Avukatlar da ifade özgürlüğü ve hukuk güvenliğinin kalmadığını kaydederek, Jîna Emînî’yi katleden zihniyetin tezahürü olduğunu söyledi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Üyesi Av. Aryen Turan, İzmir Barosu'nun 22 Ekim’de gerçekleşen 2022-2024 Olağan Genel Kurulu'ndaki konuşması sırasında “Jin jiyan azadî” sloganı attığı sırada ırkçı saldırıya maruz kaldı. Avukat Turan konuşmasında, Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk nezdinde hasta tutsaklarının durumuna değinerek, derhal serbest bırakılmalarını talep etti. Yine kimyasal silah kullanımına dair görüntülerin de araştırılmasını talep eden Turan, Deniz Poyraz ile İran'da katledilen Jîna Emînî'yi de andı. Turan, "Onların eşitlik ve özgürlük mücadelesini sonuna kadar sahip çıkacağımıza söz veriyoruz. Kadınları ezen erkek egemen sisteme karşı yüksek sesle 'Jin jiyan azadî' diyoruz” dedi. Bu sırada salondan sesler yükseldi. Tepkilere karşılık bazı avukatlar da salonda sloganı yüksek sesle attı. Kürtçe slogana tepki gösteren Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu üyesi avukatlar ile ÖHD üyeleri arasında tartışma yaşandı. Bu esnada bazı avukatlar ise "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" diye slogan attı. Turan hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı 24 Ekim’de soruşturma başlatmıştı. Soruşturma kapsamında önceki akşam gözaltına alınan Turan sağlık kontrolünün ardından İzmir İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

ÖHD'li avukatlar, Turan hakkında bilgi almak için Emniyet Müdürlüğüne gitti, ancak avukatlarıyla görüşmesi engellendi. 10 ÖHD üyesi, Emniyet'e alınmadı. Emniyet'in bahçesinden darp edilerek çıkarılan avukatlar, daha sonra üçerli gruplar halinde içeri alındı. Emniyet'e gelen İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz ve beraberindeki heyet de benzer engellemeyle karşılaştı. Polis, avukat grubuna “sınırlı sayıda avukat alınıyor” gerekçesiyle engel oldu. Yapılanların hukuksuz olduğunu söyleyen Yılmaz, gözaltında bulunan kişileri sınırsız avukatın görebilme hakkının olduğunu belirtti. Ancak içerideki üç avukat dışarı çıkıncaya kadar kapıda bekletildi.

Adli kontrol şartıyla serbest

Turan’ın gözaltında tutulduğu Emniyet önünde ÖHD, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar ve İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyelerinin bekleyişi sürdü. Turan, Emniyet ifadesinin ardından dün sabah İzmir Adliyesi’ne sevk edildi. Savcılık ifadesi alınan Turan, adli kontrol şartıyla serbest bırakılması talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine gönderildi. Turan, yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İfade özgürlüğü kalmamış

Adliye önünde bir araya gelen meslektaşları, açıklama yaptı. Açıklamaya ÖHD Eşbaşkanı İlknur Alcan, İzmir Barosu eski Başkanı Özkan Yücel ile çok sayıda avukat katıldı. Açıklamada, “Savunma susmadı, susmayacak” pankartı açılarak, sık sık “Jin jiyan azadî” sloganı atıldı. ÖHD Eşbaşkanı İlknur Alcan, Turan’ın suç unsuru olmayan bir konuşma nedeniyle gözaltına alındığını hatırlatarak, “Bu soruşturma bize gösterdi ki; ifade özgürlüğü kalmamış. Biz avukatlar olarak Turan’ın söylediklerinin arkasındayız. Ortada herhangi bir suç unsuru yok. Meslektaşımız ırkçı gruplar tarafından hedef gösterildi. Biz arkadaşımızın yanındayız. Bütün dünyada olduğu gibi biz de 'Jin jiyan azadî' demeye devam edeceğiz" dedi.

Kimsenin hukuk güvenliği yok

İzmir Barosu eski Başkanı Özkan Yücel de Turan'ın bir iddiayı araştırmayı talep ettiğini, ancak bunun yerine Aryen’in soruşturma konusunu yapıldığını vurguladı. Yaşananların hukuksuz olduğunu ifade eden Yücel, “Biz bu hukuksuz hamleleri boşa çıkarmaya kararlıyız. Yargı görevlilerine bir kez daha söylüyorum. Gerçek suçluyu arıyorsanız, ifade özgürlüğünü kullananları, suçluları araştırın diyenleri değil. Gerçek suçluları, nefret dilini kullananları, Sedat Peker’in iddialarını soruşturun. Bugün Türkiye’de hiçbir yurttaşın hukuk güvenliği kalmadığını Aryen’e yapılan soruşturma göstermiştir. Kadın yaşam özgürlük hepimizin şiarıdır ve bundan vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Sözlerimi söyleyeceğim

Serbest bırakılan Aryen Turan ise kendisine destek olan herkese teşekkür ederek, şunları söyledi: “Hukukçu olarak yaşananların soruşturmasını, araştırılmasını talep etmek bizim görevimizdir. Bunların soruşturulup araştırılması da devletin görevidir. Bizler sözlerimizi söylemeye devam edeceğiz.”

Avukat Aryen Turan

Birçok kentte protesto 

Avukat Aryen Turan’ın gözaltına alınması birçok kentte protesto edildi. ÖHD, Amed, İstanbul, Van, Mersin, Batman ve Urfa’da yaptığı açıklamalarla gözaltı uygulamasını kınadı. ÖHD’nin birçok kentte yaptığı açıklamada, “Dile getirdiği ağır insan hakkı ihlallerini kamuoyu gündemine taşıyarak yetkili mercilerce gerekli araştırmaların yapılıp hukuki sürecin işletilmesini talep etmek tüzüğümüzde de yazılı olan, derneğimizin temel ilke ve amaçlarındandır” denildi. 

Jîna'yı katleden zihniyet

Turan’ın konuşması nedeniyle faşist kesimler tarafından hedef haline getirildiği belirtilen açıklamada, şunlar ifade edildi: “Turan’a yönelik saldırılar, Jîna Emînî’yi katleden cinsiyetçi zihniyetin tezahürüdür. Bizler özgürlükçü hukuk anlayışımıza ve yöneticimiz Turan’a yönelik saldırılar karşısında haklı mücadelemizden vazgeçmeyerek ilgililer hakkında hukuki mücadelemizin sonuna kadar sürdüreceğimizi bir kez daha belirtiyoruz. Turan’ın sözü bizim sözümüzdür. Katledilen Nagihan Akarsel ile İran'da katledilen Jîna Emînî nezdinde tüm kadınlara sözümüzdür; kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesine sonuna kadar sahip çıkarak, bulunduğumuz her alanda 'Jin jiyan azadî' düşüncesini haykırmaya ve yaşatmaya devam edeceğiz.” 

Mardin Barosu, gözaltının demokratik toplum değerlerine yönelik bir saldırı olduğunu duyurdu. İzmir Barosu da “Meslektaşımızın yanındayız. Özgürlüklerin kısıtlanması çabasına boyun eğmeyeceğiz” dedi.  İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.