İş cinayetlerini Meclis araştırsın

HDP Milletvekili Şevin Coşkun

HDP Milletvekili Şevin Coşkun

  • HDP Milletvekili Şevin Coşkun, 2022'de bin 843 iş cinayetinin gerçekleştiğini belirterek, Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.

HDP Milletvekili Şevin Coşkun, 2022'de bin 843 iş cinayetinin gerçekleştiğini belirterek, Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.

Coşkun, iş cinayetlerinin araştırılması için Meclis Başkanlığına araştırma önergesi verdi. Önergede, İş Sağlığı ve İşçi Meclisi Güvenliği (İSİG) verilerin göre 2022'de bin 843 iş cinayetinin yaşandığını hatırlatan Coşkun, yaşanan işçi cinayetlerinin araştırılması, önlenmesi, yargı süreçlerinin adil yürütülmesi, mağdurların giderilebilir zararlarının tazmin edilmesi, yasaların etkin bir şekilde uygulanarak işyerlerinde daha iyi çalışma şartlarının sağlanması gerektiğini kaydetti.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut çalışma şartlarının iyileştirilmesinin amaçlandığının, ancak çalışma ortamında gerekli tedbirler alınmadığı için yaşam hakkına yönelik birçok ihlal yaşandığını belirten Coşkun, 2022'de her gün en az 5 işçinin yaşamını yitirdiğine dikkat çekti.

Yaşam hakkı ihlali

Önergede, Meclis Araştırma Komisyonu’nun kurulması için şu gerekçeler sıralandı: "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun gereklilikleri yerine getirilmediğinden işçi ölümleri artarak devam etmektedir. Bu kapsamda sağlıksız, tehlikeli ve kötü çalışma şartları ile karşı karşıya olan emekçiler; yaşam hakkı ihlaline maruz kalmakta, ciddi hastalıklara yakalanmakta, engelli duruma düşmekte ve emek sömürüsüne uğratılmaktadır. Bu bağlamda; yaşanan işçi cinayetlerinin araştırılması, önlenmesi, yargı süreçlerinin adil ve şeffaf yürütülmesi, mağdurların giderilebilir zararlarının tazmin edilmesi, yasaların etkin bir şekilde uygulanması, işyerlerinde daha iyi çalışma şartlarının sağlanması amacıyla Meclis Araştırma komisyonunun kurulması elzemdir.” ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.