İşçi elini kaybediyor, patron dalga geçiyor!

İş cinayeti

İş cinayeti

  • İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre; son 10 yılda Dîlok’ta 27 işçi hayatını kaybetti. 2022 yılında 10 milyar 523 milyon ihracat rakamına ulaşan kentte, işçilerin can güvenliği işverenlerin kar hırsları sebebiyle risk altında.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre; son 10 yılda Dîlok’ta 27 işçi hayatını kaybetti. 2022 yılında 10 milyar 523 milyon ihracat rakamına ulaşan kentte, işçilerin can güvenliği işverenlerin kar hırsları sebebiyle risk altında. Günde 12 saate varan mesailer karşılığında çalışan işçiler, emeklerinin karşılığı olan ücreti alamadıkları gibi, kazalar sonucu uzuvlarını kaybediyor. Akınal Sentetik Tekstil adlı şirkette çalışan işçilerin aktardığına göre; son 8 yılda 9 işçi elini kaybetti, bir işçi ise yaşamını yitirdi.

 

Süleyman Zengin

 

İş güvenliği kağıt üstünde kaldı

Şirkete 5 yıldır çalışan Süleyman Zengin’in 9 Kasım 2022’de yaşadığı iş kazası nedeniyle sağ kolu felç kaldı. Güvenlik önlemlerinin alınmamasından kaynaklı kaza geçirdiğini anlatan Zengin, “İş arkadaşım makineyi durduğu için kolum kopmadı ya da şu an hayattayım. Fabrikada iş güvenliği sadece kağıt üzerinde” dedi. Kaza sonrası 10 ayda 5 kez ameliyat olduğunu belirten Zengin, şirket tarafından kendisine 3 ay rapor verildiğini bu süre içerisinde ise sadece 2 bin 300 Tl ‘cep harçlığı’ verildiğini ifade etti. Şirketi mahkemeye verdikten sonra ödenen bu miktarın da kesildiğini belirten Zengin, “Bana ‘O parayı da sana mahkeme versin’ dediler” ifadelerini kullandı.  Zengin’in devam eden davasının ikinci duruşması 18 Ekim’de.

 

Ali Zorkuşçu

 

6 iş kazası için takipsizlik

Aynı şirkette 8 yıldır çalışan Ali Zorkuşçu ise, 2019 yılından Ocak 2023’e kadar 7 iş kazası geçirdiğini ve son kazada sol elini kaybettiğini dile getirerek, işten ayrılma kararının şirket tarafından dolaylı yollarla engellendiğini ifade etti. Şirket hakkında suç duyurusunda bulunan Zorkuşçu, “Bir yerde iş kazası gerçekleşmeden, orada onarım yapmıyorlar. Benim yaşadığım kaza 3 ay boyunca giderilmeyen bir sorun sebebiyle gerçekleşti. Birlik ve beraberlikten güç doğacağını herkes biliyor. Artık haklarımızın yenilmemesi için işçilerin bir araya gelmesi gerekir” şeklinde konuştu. DÎLOK/MA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.