İşçi kırımı: 8 yılda 17 bin 691 ölüm

İş cinayeti

İş cinayeti

  • Türkiye’de son 8 yılda 17 bin 691 iş cinayeti yaşanırken, Bakurê Kurdistan’da 2 bin 538 iş cinayeti yaşandı. Bu korkunç tabloyu değerlendiren Dev-Yapı-İş Genel Başkanı Karabulut, AKP iktidarında iş güvenliğinin patronun insafına bırakıldığını ve işçilerin örgütlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

AKP’nin 22 yıllık iktidarı süresince uygulanan baskı politikalarından en çok etkilenen kesimlerden biri de işçiler oldu. İş cinayetlerinin olağanüstü şekilde arttığı bu 22 yıllık süre içerisinde, nerdeyse bütün işçilerin asgari ücretli olarak çalışmaya başladığı ve birçoğunun haklarından mahrum bırakıldığı görülüyor. İş Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi tarafından açıklanan iş cinayetleri raporlarına göre, 2014 ile 2022 yılları arasında 17 bin 691 işçi yaşamını yitirdi.

İş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin çoğunluğunu inşaat iş kolunda çalıştığı belirtiliyor. İş cinayetlerinde ilk sırayı ise İstanbul alıyor. Yoğunluklu olarak Kürt işçilerin çalıştığı inşaat işinde patronlar daha fazla kâr etmek için işçilerin güvenliği için alması gereken hiçbir önlemi ya almıyor ya da eksik alıyor.

İstihdam biçimleri ölüme gönderiyor

Bakurê Kurdistan’daki iş kollarını ise, yaşanan iş cinayetleri çok fazla gündeme gelmese de yoğunluklu olarak güvencesiz çalışılan işler oluşturuyor.

Yaşanan cinayetlerde ikinci sırayı ise mevsimlik tarım işçileri alıyor. Bakurê Kurdistan’da  yaşanan iş cinayetlerinin görünmemesinin en büyük sebebi ise, Kürtlere yönelik uygulanan ayrımcı politikalar olarak karşımıza çıkıyor. Bakurê Kurdistan’da yaşanan iş cinayetleri ile ilgili Fırat Haber Ajansı’na konuşan Dev-Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, "güvenlikçi" politikaların öncelik olduğu bir coğrafyada istihdam biçimlerinin işçileri ölüme gönderdiğinin altını çizdi.

İşçiler patronun insafına terk edildi

“İşsizliğin kol gezdiği coğrafyada işçiler hiçbir iş sağlığı ve güvenlik önlemi alınmadan çalışmaya mecbur bırakılıyor” diyen Karabulut, işçileri koruyacak her türlü denetim mekanizmalarının devre dışı bırakıldığını söyledi.

Emekçilerin patronların insafına terk edildiğinin altını çizen Karabulut şöyle devam etti: “Demokratik ortamın ortadan kalktığı, despot bir rejimin hüküm sürdüğü coğrafyada, bu kölece çalışma biçimini ortadan kaldıracak mücadelenin örülmesi de zorlaşıyor. Emekçilerin haklarını ve yaşamını koruyacak örgütlenmelerin geliştirilmesi, yükseltilmesi bir zorunluluk olarak karşımızda duruyor.”

Çözüm işçilerin örgütlülüğünde

Özellikle Bakurê Kurdistan’da açlığa mahkum edilen emekçilerin, bir lokma ekmek için Türkiye’nin dört bir tarafına, güvencesiz çalışma biçimlerine mahkum olarak gittiğine işaret eden Karabulut, “Burada iş cinayetlerine kurban gidiyor ya da hak gasplarına uğruyor. Kendi toprağında iş bulup çalışmak zorunda kalan emekçiler de, yasal haklardan insanca yaşayacak bir ücretten mahrum bir şekilde her gün iş cinayeti ile burun buruna yaşamak zorunda bırakılıyor” dedi.

Karabulut işçileri ölüme mahkum eden bu sistemin değişmesi için de örgütlenerek mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. İSTANBUL

 

*****

2 bin 538 işçi katledildi

2014 ve 2022 yılları arasında Bakurê Kurdistan yaşanan iş cinayetlerinin illere göre sıralaması şöyle: Dîlok: 337, Riha: 315, Mereş: 181, Amed: 348, Xarpêt: 128, Şirnex: 103, Mêrdîn: 140, Wan: 117,  Qers: 49, Meletî: 150, Agirî: 70, Mûş: 19, Sêrt: 71, Bedlîs: 35, Colemêrg: 53, Dersim: 30, Erzîngan: 59, Erzirom: 106, Semsûr: 97, Çewlîg: 42, Êlih: 62, Îdir: 26.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.