İşçi ve emekçiler yok

  • Salgına karşı alınan yeni tedbirlerde işçi ve emekçilerin olmamasını eleştiren KESK, açıklanan önlemlerin vaka sayılarını düşürmeyi değil, uygulanan ‘kitle bağışıklığı’ politikasında kontrolü kaybetmemeyi amaçlandığını gösterdiğini söyledi.

 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Yürütme Kurulu, koronavirüsü salgınına karşı alınan yeni tedbirlere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Toplumsal tepkiler sonrası ilan edilen tedbirler, iktidarın halen pandemi ile ciddi bir mücadele niyetinin olmadığını gözler önüne sermiştir” denildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan tedbirleri eleştiren KESK Yürütme Kurulu, “Tüm dünyada hayata geçirilen tedbirlerin çok uzağında, virüs sadece gece yayılıyormuş gibi yapılan düzenleme, iktidarın sermayeyi koruma amacını gizlemeyi, pandemi ile mücadele ediliyor görüntüsü vermeyi, masa başı sayı ayarlamaları ile gerçek tabloyu gizlemeyi sürdüreceğini gösteriyor. Gerçek vaka sayısının günlük olarak 50 binin üzerinde olduğuna dair hastanelerden, filyasyon ekiplerinden gelen bilgilere bakıldığında açıklanan önlemlerin vaka sayılarını düşürmeyi değil, uygulanan ‘kitle bağışıklığı’ politikasında kontrolü kaybetmemeyi amaçlandığını düşündürtmektedir. Bunun faturası çok ağır olduğu gibi ‘kitle bağışıklığı’ politikasının bilimsel bir karşılığının olmadığını başta Dünya Sağlık Örgütü (WHO) olmak üzere tüm bilimsel çevreler kabul etmektedirler” dedi.

Yeni tedbirlerde kamu emekçileri ve işçilerle ilgili bir düzenlemenin olmadığına dikkat çekilen açıklamada, şunlar belirtildi: “Kamu emekçileri salgın yokmuş gibi çalıştırılmaya devam ettirilecekler. Düzenlemede iş yerlerini kapatmak zorunda kalanlara maddi destek sağlanmadığı gibi işsizler ordusuna katılacak yeni yüzbinlere yönelik bir destek de düşünülmemiştir. Birçok ülkede pandemi sonrası ‘temel vatandaşlık geliri’, ‘asgari geçim aylığı’ vb. adlarla hayata geçirilen sosyal devlet uygulaması düzenlemede olmadığı gibi iktidarın aklından dahi geçmemektedir.”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın salgınla ilgili “kitlesel bulaşma” dönemine girdiğine dair uyarıları hatırlatılarak, radikal tedbirlerin gerekliliğine işaret edilerek, öneriler de sıralandı.

 

'Meslek hastalığı' kabul edilsin

Koronavirüsü (Kovid-19) salgının sağlık çalışanları için “meslek hastalığı” olarak kabul edilmesini isteyen sağlık meslek örgütleri, bu konuda ortak bildiri yayımladı.

“Kovid-19 Sağlık Çalışanlarının Meslek Hastalığıdır” başlığı taşıyan bildirinin altında Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Dişhekimleri Birliği, Türk Eczacılar Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık-İş Sendikası, Türk Hemşireler Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Tüm Radyoloji, Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği’nin imzası yer aldı.

 Kovid-19’u salgınının ilk karşılayıcılarının sağlık çalışanları olduğuna vurgu yapılan bildiride, “Kovid-19 salgınının başlangıcından bugüne (18 Kasım) 165 sağlık emekçisini kaybettik. Acımız sonsuzdur. Sağlık Bakanı tarafından 14 Ekim’de açıklanan verilere göre; Kovid-19 hastası sağlık çalışanı sayısı 40 bini geçmiştir. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve birçok uluslararası örgüt, Kovid-19 hastalığının meslek hastalığı olarak kabul edilmesi yönünde çağrıda bulunmuştur. Dünya Sağlık Örgütü tarafından da salgınının başlangıcında bu yönde değerlendirmeler yapılmış; sağlık çalışanlarının korunmasına yönelik önlemlerin alınması için ülkelere uyarılarda bulunulmuştur” ifadelerine yer aldı 

 Kovid-19’un İtalya, Fransa, Almanya, Belçika, Kanada, ABD, Güney Afrika ve Malezya dâhil 130’a yakın ülke tarafından sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabul edildiği bilgisine yer verilen açıklamada, “Ne yazık ki Kovid-19 ülkemizde halen resmi olarak meslek hastalığı olarak kabul edilmemektedir. Kovid-19 doğrudan meslek hastalığı statüsüne alınmalı, Kovid-19 hastası sağlık çalışanlarının sayıları Sağlık Bakanlığı tarafından her gün şeffaflıkla açıklanmalıdır. Bu kayıt ve bildirimin doğrudan SGK için bir ‘illiyet bağı’ delili oluşturduğu konusunda mevzuatımızda gerekli değişiklikler ivedilikle yapılmalıdır. Kovid-19 pandemisi ile mücadele sırasında vefat eden veya hastalanarak mağduriyet yaşayan sağlık çalışanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi ve zararlarının tazmin edilmesinin önü açılmalıdır” denildi.

Kovid-19’un iş kazası ve meslek hastalığı sayılmasına yönelik yasa taslağı önerisinde bulunan sağlık meslek örgütleri, “Kovid-19 Sağlık Çalışanları Meslek Hastalığı Yasası” ismini verdikleri tasarıda olması gereken maddeleri de sıraladı.

 

TTB görevden almayı eleştirdi

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Sağlık Bakan Yardımcısı Muhammet Güven'in görevden alınmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, görevden almanın hükümetin ekonomide olduğu gibi sağlık politikalarında da çöküşünün göstergesi olduğu vurgulanarak, yeni Sağlık Bakan Yardımcısı olarak atanan Sabahattin Aydın’ın da pandemiye karşı başarısızlığın önemli nedenlerinden ‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’nda büyük sorumluluğu olan birisi olduğu hatırlatıldı.  ANKARA

 

4 bin 215 yeni hasta açıklandı

Türk Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki akşam yaptığı açıklamada, korona salgınıyla ilgili devletin aktarmayı uygun gördüğü verileri paylaştı. Buna göre; Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da son 24 saatte 116 kişi daha hayatını kaybetti, 4 bin 215 yeni hasta (semptom gösteren ve koronavirüsü testi pozitif çıkan kişi) tespit edildi. Böylece toplam vefat sayısı 11 bin 820’ye, hasta sayısı ise 425 bin 628’e yükseldi.  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.