
İran'da eylemler
- Rojhilatê Kurdistan ve İran’da Jîna Amînî’nin katledilmesi ardınan başlayan protesto gösterileri İran kentlerinde de çatışmaya dönüştü. Protestoların yoğunlaştığı ve devlet güçleri ile çatışmaya dönüştüğü eyalet İsfahan oldu.
İsfahan eyaletindeki Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) Komutan Yardımcısı, iki akşam önce Semirom kentindeki protestolarda Besic güçlerinden bir kişinin öldürüldüğünü duyurduktan sonra, dün sabah kentin merkezinde sokaklar ateşe verildi.
İran resmi haber ajansı IRNA’dan aktardığı habere göre, iki gün önce kentin birçok yeri protesto hareketlerine tanık oldu. Ordu ve Besic güçlerinin bir kısmı kent merkezine konumlandırıldı. İran yetkilileri göstericiler için isyancı anlamına gelen ‘Muharib’ ifadesini kullanarak idam cazası ile sonuçlanabilecek durumlara işaret etti. IRNA, DMO’ya bağlı Besic güçlerinin bir üyesinin ‘Semirom’da ateşli silah ile yapılan atışta öldüğünü açıkladı.
Hamaney’in ofisi yakıldı
1500 Tasvir internet sitesinin yayınladığı videoda, göstericilerin Semirom şehrinde İran rejimi lideri “Rehber” Ali Hamaney’in ofisi ile doğrudan bağlantılı olan ‘İslami Propaganda Merkezi’nin bir ofisini yaktığı görüldü ve ‘Hamaney'e ölüm’ sloganları duyuldu. İnternet sitesi Semirom kenti halkının ‘gece yapılan protestolardan sonra oldukça büyük bir baskıya şahit olduğunu’ bildirdi. Site, Kasım 2019'da protestolarda öldürülenlerin aileleri de dahil olmak üzere onlarca kişinin gözaltına alındığını belirtti.
İsfahan ve Necefabad eylemde
İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA), başkent ile İsfahan’ın kent ve kasabalarında ve Necefabad kentlerinde protestoların yapıldığını belirterek buradan rejimi kınayan sloganların duyulduğu videolar yayınladı.
Ciwanro Burhani için yürüdü
Rojhilatê Kurdistan kentlerinden Ciwanro’da geçen ay hayatını kaybeden protestocular için düzenlenen 40. gün anma törenlerine katıldığı esnada güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Burhan İlyasi’nin cenazesine yüzlerce kişi katıldı.
Meşruiyet krizi derinleşiyor
1979 devriminden bu yana en kötü meşruiyet kriziyle karşı karşıya kalan İran devlet kurumları protestoları, etnik azınlıkların ulusal toprak bütünlüğünü tehdit eden ‘ayrılıkçı ayaklanmaları’ olarak göstermeye çalıştı ve aynı zamanda ‘yabancı muhaliflerin talimatlarıyla yapılmış isyanlar’ olduğunu söyledi. HABER MERKEZİ