İşgalcilik Türkiye’nin karakterine uygun

Dünya Haberleri —

.

.

  • Britanya Kıbrıslılar Federasyonu yönetim kurulu üyesi Christos Tuton, Türk devletinin işgalci ve yayılmacı tutumunun “karakterine uygun” olduğunu söyledi.

 

EREM KANSOY

Türk devletinin Doğu Akdeniz’deki ‘sondaj çalışmaları’ adı altında yürüttüğü yasa dışı faaliyetlerine ilişkin konuşan Britanya Kıbrıslılar Federasyonu yönetim kurulu üyesi Christos Tuton, bu politikaların “Türkiye’nin karakterine uygun” olduğunu” söyledi.

Britanya Kıbrıslılar Federasyonu yönetim kurulu üyesi Christos Tuton, Doğu Akdeniz’de Türk devletinin sondaj faaliyetlerini nedeniyle yaşanan krizi değerlendirdi.

Türkiye’nin gerginlik politikası yürüttüğünü belirten Tuton “Uzun süredir Doğu Akdeniz’de gerginlik yaşanıyor. Türkiye bölgede bulunan doğal gaz konusunda hak talep ediyor. Kendi toprakları dışındaki sahalarda uluslararası yasalara uymayan faaliyetleri ile tansiyonu yükseltiyor” dedi.

Türkiye’nin zaman zaman Yunan adalarına yönelik de tehditkar söylemler ve faaliyetler yürüttüğünü kaydeden Tuton, “Türkiye aslında komşu ülkelerin haklarını gasp ediyor, bölgesel ve kara suları haklarına saldırıyor. Geniş çerçeveden bakıldığında Türkiye’nin usulsüzce hak talep ettiğini ve uluslararası yasaları hiçe saydığını görebiliriz” ifadelerini kullandı.

Türkiye yasaları tanımıyor

Türkiye’nin yayılmacı ve işgalci politikasına atıfta bulunan Tutan, bu politikaların “Türkiye’nin karakterine uygun” olduğunu söyledi. Christos Tuton şu değerlendirmeyi yaptı: “Bölgeyi biraz tanıyan herkes aslında Türkiye’nin bu yaptıklarının karakterine uygun olduğunu görebilir. Doğu Akdeniz için şunu söyleyebilirim; Birleşmiş Milletlerin (BM) yasaları çerçevesinde kara sularındaki problemler diyalog geliştirilse çözülebilir, fakat Türkiye bu yasaları tanımıyor ve çiğniyor.” 

Kumar diplomasisi

Türkiye’nin hiçbir hakkı olmamasına rağmen komşu ülkelerin topraklarını ve kara sularını işgal etmeye çalıştığını kaydeden Tuton, “Türkiye bölgede hakkı olmamasına rağmen dominant bir güç olmaya çalışıyor, bunu da aslında kumar diplomasisiyle yapıyor. Bölgeye savaş gemilerini gönderiyor, başka ülkelerin topraklarını ve kara sularını işgal ediyor. Geçmişte 1974’de Kıbrıs’ta bunu yaptığını biliyoruz, bugün ise Kuzey-Doğu Suriye’de de bunu gördük” diye konuştu.

Türkiye’nin tüm bu faaliyetlerinin “karakteri dışında şeyler olmadığını” dile getiren Tuton, bu faaliyetlerin bir diğer yanının ise “global güç dengelerinin balansıyla ilgili” olduğunu belirtti ve şunları ekledi: “Türkiye aslında bölgede olmayan liderliğini varmış gibi göstermeye çalışıyor. Bu konuda Britanya ve Amerika’nın bölgede tarihsel rolünü de unutmamak lazım tabii. Şimdi baktığımızda bu güçler bölgede Türkiye’yi güçlendirmeye çalışarak Türkiye’nin dominant olmasını da sağlamaya çalışıyorlar.”

Kriz patlak verebilir

İngiltere “Boykot Türkiye Kampanyası" yetkililerinden Kıbrıslı tarihçi Nik Matheou ise Türk devletinin Doğu Akdeniz’de neden olduğu kriz ile kara sularını genişletmek istediğini belirtti.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de hidrokarbon arama faaliyetlerini Kıbrıs’ın kuzeyinde bulunan ‘devleti’ kullanarak gerçekleştirmeye çalıştığını söyleyen Matheou, bölgede olası bir savaşın “ihtimal dahilinde” olduğunu belirtti. Matheou yaşanan krize ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Bölgedeki aktörlerin pozisyonlarına ve tutumlarına baktığımızda aslında bir savaşın ihtimalini de görebiliyoruz. Yunanistan ve Türkiye NATO üyesi fakat Türkiye’nin bölgede sorun çıkarması ve farklı bölgeleri işgal etmeye çalışması olayların bir noktada büyük bir patlak vermesine neden olabilir.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.