İşkence edilip bırakıldı

Yalçın Kaval

Yalçın Kaval

  • Colemêrg’te gözaltına alınan Yalçın Kaval, polis işkencesine maruz kaldı. Kaval, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Colemêrg’de önceki gece iftar sonrası evine giden polisler tarafından gözaltına alınan Yalçın Kaval'a işkence yapıldı.

Emniyet ifadelerinin ardından dün Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığına çıkarıldı, adli kontrol uygulanması talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Hakimlik, talepleri kabul ederek Kaval’ı serbest bıraktı. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eşbaşkan Yardımcısı ve Colemêrg Milletvekili Vezir Coşkun Parlak “Hakkari’de polis şiddetine uğramak için bir futbol maçına gitmek bile yeterli. Çocuğuyla birlikte maç izlemeye giden vatandaş ifade alma bahanesiyle karakolda işkenceye maruz kaldı. Hakkari Valiliğini uyarıyoruz: Hakkarililer, Kürtler sizin köleniz değildir, düşman hukuku uygulamaktan vazgeçin” dedi. 

Colemêrg Barosu da yazılı basın açıklamasında, Colemêrg merkez ve ilçelerinde son süreçlerde “Haksız ve hukuksuz ev aramalarının yanında işkenceye varan kötü muameleler” yaşandığını belirtti. Açıklamada, şunlar ifade edildi: “Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşme ve belgeler ile iç hukukta işkencenin tanımı yapılarak mutlak şekilde yasaklanmıştır. Çok net bir ifadeyle belirtiriz ki işkence ve kötü muamele insanlık onuruna aykırıdır ve kabul edilemez. Haklarındaki suçlama ne olursa olsun hiç kimseye, hiçbir şekilde ve hiçbir aşamada işkence yapılamaz ve kötü muamelede bulunulamaz. Söz konusu muamelede bulunan kolluk görevlileri hakkında derhal gerekli soruşturma yürütülmelidir. Yargı mercilerince, işkence, insanlık dışı ve kötü muamele ile şiddet içeren eylemlere karşı etkin ve ivedi bir şekilde soruşturmanın yürütülerek faillerin cezalandırılmasını talep ediyor, hukuki sürecin takipçisi olduğumuzu kamuoyuna saygıyla bildiriyoruz.” COLEMÊRG 

 

* * *

Yıldız cezaevinde fenalaştı

Sedyeyle tutuklanan 75 yaşındaki Hatice Yıldız, üç gündü tek başına tutulduğu cezaevinde fenalaştı. Avukatı Yıldız için infaz erteleme ve denetimli serbestlik başvurusunda bulundu.

Cezaevindeki kızına ve kızının koğuş arkadaşına para yatırdığı için 4 yıl 2 ay hapis cezası verilen ve evinden sedyeyle çıkarılıp tutuklanan 75 yaşındaki Hatice Yıldız’ın dün cezaevinde fenalaştığı öğrenildi. Yıldız’ı ziyarete giden avukatı Xebat Demircan, Cuma gününden beri tek kişilik bir odada kaldığını belirtti. Yıldız’ın avukat görüşüne gardiyan eşliğinde getirildiğini aktaran Demircan, “Müvekkilim iyi değildi. Tek başına yürüyemiyor. İnfaz koruma memurları eşliğinde getirildi ve götürüldü. Görüş sırasında ise fenalaştı, baygınlık geçirdi. Orada sağlık ekipleri müdahale etti” dedi.

Durumu iyi değil

Yıldız’ın koğuşa çıkarılmasının beklendiğini belirten Demircan, “Müvekkilim sağlık sorunlarından dolayı iki gündür doğru dürüst yemek yiyememiş. Durumu iyi değildi” diye konuştu. Oğlunun da görüşmesi için savcılıktan özel izin istediklerini belirten Demircan, “Müvekkilimin sağlık sorunlarından dolayı oğlunun kendisini görmesini talep ettik. Bu konuda ısrar ettik. Ancak talebimiz görüş günü yakın olduğu gerekçesiyle reddedildi” dedi.

Demircan, Yıldız için hem denetimli serbestlik hem de infaz erteleme talepleriyle iki ayrı başvuru yaptıklarını belirtti.

 

* * *

Yaralanan tutsak cezaevine götürüldü

Tarsus Cezaevi’nden Kayseri’ye sevk edilen tutsak Elif Kardağı ringin kaza geçirmesi sonucu yaralandı.

Mersin'in Tarsus ilçesinde bulunan Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki tutsakların, Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi’ne sevki esnasında ring aracı devrildi. 21 Mart'ta yaşanan kazada biri ağır 5 kişi yaralandı. Araçta bulunan tutsak Elif Kardağı’nın ailesi Bünyan Cezaevi yetkililerini aradı. Kaza haberini gören Karadağı Ailesi'ne, ısrarla aradığı cezaevi yönetiminden, tehlikeli bir durumun olmadığı yanıtı verildi. Yaşananların ardından Elif Kardağı dün ailesini telefonla aradı. Kardağı, yaşadıklarını ailesine anlattı. Kardağı, ailesine cezaevinden çıktıktan sonra 11.00 sıralarında ring aracının kaza yaptığını, hastaneye kaldırıldıklarını aktardı. Kardağı, ön dişinin kırıldığını, geçici hafıza kaybı yaşadığını ve geceyi hastanede geçirdiğini belirtti. Boynuna boyunluk takıldığını ve baş ağrısının sürdüğünü kaydeden Kardağı, hafızasının gidip geldiğini söyledi.

 Ailesi, Kardağı’nın düzenli bir şekilde hastaneye götürülüp tedavisinin yapılmasını talep etti. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.