24 yıl cezaya rağmen sınır dışı tehdidi

Yurt Dışı Haberleri —

Ünal Düz

Ünal Düz

  • Almanya'da iltica talebinde bulunan Kürt siyasetçiler Türkiye’de haklarında verilen hapis cezalarına rağmen sınır dışı edilmek isteniyor. Bunlardan birisi olan Ünal Düz, Almanya’nın bu tavrının anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

 

AGİT EREN/STUTTGART

Van doğumlu 33 yaşındaki Ünal Düz, 2019 yılında Almanya’da iltica başvurusunda bulundu. Başvurusu iki kez reddedilen Düz hakkında Türkiye’de açılmış 4 dava bulunuyor. DBP Bingöl il yöneticiliği yapan Düz, üniversitede katıldığı eylemler gerekçe gösterilerek yargılandı ve 24 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Konuya ilişkin, ulaştığımız Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Bingöl İl Yöneticisi Düz, 2019 yılından bu yana Alman iltica makamlarınca kendisine uygulanan bürokratik işlemler karşısında zorlandığını belirtti. İkamet ettiği ve nişanlısının bulunduğu evin 17 Ekim’de polisler tarafından arandığını dile getiren Düz, BAMF'a yeni bir  başvuruda bulunmasına rağmen hakkında da hala sınır dışı kararının durdurulmadığını aktardı.  

Politik mülteciyim

Almanya’da bir suçlu gibi arandığını dile getiren Düz,"Ben buradaki binlerce politik mülteciden biriyim. Hakkımda 30 ay boyunca herhangi bir Avrupa ülkesine giriş yasağı verildi. Bu duruma ne ben ne de avukatlarım anlam veremiyor. Düşüncelerimden ve Kürt kimliğimden dolayı yaşadığım bu hukuksuzluğun Avrupa’nın sözde demokrat ülkesinden birisinde sürdürülmesi, insani değerler üzerinde oynanan politik oyunların boyutunu gösteriyor" dedi.

DBP illegal bir parti mi?

Düz, yeni iltica talebine ilişkin, "Alman mahkemesi iltica talebime cevap olarak DBP’yi illegal bir parti olarak tanımladı. Beni zorla illegal bir yapıda göstermek istiyorlar. En son yaşadığım gözaltı sürecinde kamuoyu baskısı sayesinde serbest bırakıldım. Karar açıklanmadan sınır dışı edemiyorlar. Ama istedikleri zaman gözaltına alıp karar kesinleştiği gibi gönderebiliyorlar" diye belirtti.

Zor süreçler yaşadım

Almanya'da yaşadığı belirsizliğin bir benzerini Türkiye'de de yaşadığını söyleyen Düz, "Yunanistan'da 1 yıl, Almanya’da da 2 yıl kamplarda zor süreçler geçirdim. Şimdi üç yıl önce yaşadıklarımı aynısını yaşıyorum. Gerçekten çok çok kötü bir durumdayım. Bir nefes alayım dedim ama 3 yıl geriye gittim" dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.