İsveç 10 nükleer santral inşa etmeyi planlıyor

Dünya Haberleri —

  • İsveç hükümeti önümüzdeki 20 yıl içinde 10 nükleer reaktör daha inşa etmeyi planlıyor. Çevre örgütleri ise planı enerji ihtiyacını karşılamaktan uzak ve maliyetli olması nedeniyle eleştiriyor. 

 

İsveç İklim Bakanı Romina Pourmokhtari’ye göre ülkenin iklim hedeflerine ulaşabilmesi için önümüzdeki yirmi yıl içinde elektrik üretimini iki katına çıkarması gerektiğini söylüyor. Hükümet bu amaçla 10 nükleer reaktör daha inşa edecek. 

İsveç’te faaliyette olan 6 nükleer reaktör ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 30’unu karşılıyor. 

Yeni plan çok maliyetli

The Guardian gazetesine konuşan Avrupa İklim Danışma Kurulu üyesi Lars J. Nilsson, yeni nükleer reaktörlere ihtiyaç duyulduğu yönündeki savın doğru olmadığını ifade ederek planın çok maliyetli olduğunu söyledi. Nilsson, İsveç’in elektrik üretimindeki artışın rüzgar enerjisinden sağlandığını da belirtti. 

2050 yılında tamamen çevre dostu bir yapıya ulaşmayı hedefleyen AB’nin iklim planına uyum sağlamaya çalıştığını iddia eden İsveç hükümeti nükleer enerjinin bu konuda belirleyici olduğunu iddia ediyor. 

Yeni enerji üretim yöntemleri gözardı ediliyor

İsveç'in en büyük çevre örgütü olan Naturskyddsföreningen'in genel sekreteri Karin Lexén, ise hükümeti "iklim konularına odaklanmayı saptırmaya" çalışmakla suçladı. Lexen, planın aynı zamanda yeni enerji depolama yöntemleri ve diğer gelişmeler konusunda kaydedilen ilerlemeyi de göz ardı ettiğini söyledi.  STOCKHOLM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.